Γιάννης Ντομπρίδης η προσωπογραφία ενός δεξιοτέχνη της γκάιντας

Διπλωματική Εργασία uoadl:2921964 203 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Εκτέλεση/Ερμηνεία της Παραδοσιακής Μουσικής
Βιβλιοθήκη Φιλοσοφικής Σχολής
Ημερομηνία κατάθεσης:
2020-09-04
Έτος εκπόνησης:
2020
Συγγραφέας:
Δανάκης Χρίστος
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Χαρίδημος Σαρρής, Δρ. Μουσικολόγος, Τμήμα Μουσικών Σπουδων, Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών
Λάµπρος Λιάβας
Μαρία Παπαπαύλου
Πρωτότυπος Τίτλος:
Γιάννης Ντομπρίδης η προσωπογραφία ενός δεξιοτέχνη της γκάιντας
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Γιάννης Ντομπρίδης η προσωπογραφία ενός δεξιοτέχνη της γκάιντας
Περίληψη:
Η Θράκη αποτελεί μια σύνθετη ανθρωπογεωμορφολογική περιοχή, αποτέλεσμα μεγάλων και σύνθετων μεταβολών που έχουν λάβει χώρα στο πρόσφατο και απώτερο παρελθόν της. Η ποικιλομορφία και πολυχρωμία των μουσικών της ακουσμάτων είναι απόρροια μιας συνεχούς εξέλιξης και μιας αέναης προσαρμογής στα ιστορικά γεγονότα, τις πολιτικές και πολιτισμικές διεργασίες που συντελούνται στο χώρο της.
Δεσπόζουσα θέση στην πλούσια και έντονη μουσικοχορευτική της παράδοση κατείχε παραδοσιακά η γκάιντα, η οποία μαζί με το τραγούδι αποτελούσαν τις δύο όψεις της μουσικής ζωής του τόπου. Σημαντικά ιστορικά και πολιτισμικά γεγονότα σήμαναν την αρχή του τέλους των δεδομένων κοινωνικών δομών που οδήγησαν αναπόφευκτα στην περιθωριοποίηση της γκάιντας.
Η προσφορά του Γιάννη Ντομπρίδη στα δύσκολα αυτά χρόνια της είναι περισσότερο από σπουδαία. Με καταγωγή από τη Θράκη, με έντονο το μουσικό και το “γκαϊντικό” βίωμα, στήριξε την γκάιντα στα δύσκολα χρόνια της και η σχέση του μαζί της κατέστη ταυτοτική. Ως οργανοποιός και οργανοπαίχτης είναι από τους παλαιότερους και σπουδαιότερους σύγχρονους δεξιοτέχνες της θρακιώτικης γκάιντας.
Οργανοποιός και οργανοπαίχτης, αποτελούν τις δύο όψεις της γκαϊντινικής ζωής του Γιάννη. Ως οργανοποιός είναι ο πιο σημαντικός σύγχρονος κατασκευαστής. Έχει πειραματιστεί αρκετά ώστε σύγχρονοι ερευνητές του εθνομουσικολογικού χώρου να διαπιστώνουν πως κατάφερε να “ξανα - ανακαλύψει” την κατασκευή της γκάιντας. Ως οργανοπαίχτης άφησε το μουσικό του αποτύπωμα του έντονο στη μουσική παράδοση της Θράκης. Παραστάσεις, εκδηλώσεις, στουντιακές ηχογραφήσεις καθώς και η παρουσία του στα αναστενάρια συνθέτουν την πλούσια μουσική εργογραφία του Γιάννη.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Γεωγραφία - Ανθρωπολογία – Λαογραφία
Λέξεις-κλειδιά:
Θρακιώτικη γκάιντα, Ντομπρίδης Γιάννης, οργανοποιός, γκαϊντατζής, προσωπογραφία
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Όχι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
49
Αριθμός σελίδων:
57
ΠΜΣ ΠΕ Δανάκης Τελική Εργασία.pdf (557 KB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο