Φεστιβάλ Αθηνών 2006-2015: Η συμβολή του θεάτρου στη μεταμόρφωση του θεσμού. Η επίδραση του Φεστιβάλ στη θεατρική ζωή

Διπλωματική Εργασία uoadl:2922094 201 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Από το Κείμενο στη Σκηνή. Το Ελληνικό Θέατρο σε Διάλογο με το Παγκόσμιο
Βιβλιοθήκη Φιλοσοφικής Σχολής
Ημερομηνία κατάθεσης:
2020-10-05
Έτος εκπόνησης:
2020
Συγγραφέας:
Περιβολάρη Γεωργία
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Πλάτων Μαυρομούστακος, Καθηγητής, Θεατρικών Σπουδών, ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Φεστιβάλ Αθηνών 2006-2015: Η συμβολή του θεάτρου στη μεταμόρφωση του θεσμού. Η επίδραση του Φεστιβάλ στη θεατρική ζωή
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Φεστιβάλ Αθηνών 2006-2015: Η συμβολή του θεάτρου στη μεταμόρφωση του θεσμού. Η επίδραση του Φεστιβάλ στη θεατρική ζωή
Περίληψη:
Το Φεστιβάλ Αθηνών είναι ένα πολυσυλλεκτικό πολιτιστικό γεγονός που περιλαμβάνει στον προγραμματισμό του θεατρικές και μουσικές παραστάσεις, χορό και εικαστικά. Την περίοδο 2006-2015 όταν ο Γιώργος Λούκος ανέλαβε τη θέση του προέδρου του Ελληνικού Φεστιβάλ, το Φεστιβάλ Αθηνών ανανεώθηκε σε βαθμό να διακρίνουμε την περίοδο πριν και μετά την ανάληψη των καθηκόντων του. Το θέατρο έπαιξε ένα σημαντικό ρόλο σε αυτήν την εξέλιξη και η παρούσα διπλωματική έχει ως στόχο να απαντήσει σε δύο ερωτήματα: ποια ήταν η συμβολή του θεάτρου στη μεταμόρφωση του Φεστιβάλ και ποια επίδραση άσκησε το Φεστιβάλ στη θεατρική ζωή.
Η διπλωματική αναπτύσσεται σε τρία μέρη που αποτελούν τους αναβαθμούς αυτής της έρευνας. Στο πρώτο μέρος προσδιορίζεται ο θεσμός του φεστιβάλ, παρουσιάζονται τα σημαντικά στάδια της διεθνούς εξέλιξής του και γίνεται μια σύντομη αναφορά στην ιστορία του Φεστιβάλ Αθηνών. Στο δεύτερο μέρος γίνεται αναφορά στο ιστορικο-κοινωνικό πλαίσιο και στη θεατρική ζωή της περιόδου 2006-2015 με έμφαση στην κατεύθυνση που έπαιρναν οι νεότερες καλλιτεχνικές δυνάμεις και παρουσιάζονται οι ξένοι και Έλληνες καλλιτέχνες που συμμετείχαν στο Φεστιβάλ για να αποδοθεί η ατμόσφαιρα που χαρακτήρισε την κάθε φεστιβαλική χρονιά. Στο τρίτο μέρος εξετάζονται οι επιλογές του προέδρου του Φεστιβάλ, τόσο σε επίπεδο καλλιτεχνικό όσο και οργανωτικό, ως αποδείξεις της συμβολής του θεάτρου στη μεταμόρφωση του θεσμού, και μελετάται η επίδραση του Φεστιβάλ στη θεατρική ζωή μέσα από το αποτύπωμα που άφησε στη δική του συνέχεια και σε εκείνη άλλων πολιτιστικών φορέων. Η έρευνα καταλήγει στο συμπέρασμα ότι το Φεστιβάλ άλλαξε όταν η Αθήνα έγινε τόπος εισδοχής της ευρωπαϊκής πρωτοπορίας, οι νέοι χώροι με ναυαρχίδα την Πειραιώς 260 μεταμόρφωσαν την εικόνα της διοργάνωσης, το νεανικό κοινό αγκάλιασε το Φεστιβάλ και το ελληνικό θέατρο κινήθηκε σε καλλιτεχνικά ρεύματα που, αν κι είχαν αρχίσει να εξερευνώνται από μια μεγαλύτερη γενιά καλλιτεχνών, χρειάζονταν μια νεότερη και τις κατάλληλες συνθήκες για να εδραιωθούν.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Καλές Τέχνες - Ψυχαγωγία
Λέξεις-κλειδιά:
Φεστιβάλ Αθηνών, Γιώργος Λούκος, Πειραιώς 260, Φεστιβάλ της Αβινιόν, Εθνικό Θέατρο, Γιάννης Χουβαρδάς, Πειραματική Σκηνή, Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών του Ιδρύματος Ωνάση
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Όχι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
315
Αριθμός σελίδων:
99
Φεστιβάλ Αθηνών 2006-2015 .pdf (1 MB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο

 


Files.zip
69 KB
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.