Γεωφυσική Διασκόπηση σε επιλεγμένη θέση της Πανεπιστημιακής Ανασκαφής στη θέση Πλάσι στον Μαραθώνα Αττικής.

Πτυχιακή Εργασία uoadl:2922327 232 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Τμήμα Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος
Βιβλιοθήκη Σχολής Θετικών Επιστημών
Ημερομηνία κατάθεσης:
2020-09-10
Έτος εκπόνησης:
2020
Συγγραφέας:
Γιαννόπουλος Ιωάννης-Κωνσταντίνος
Βητόπουλος Νικόλαος
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Ιωάννης Αλεξόπουλος, Επίκουρος Καθηγητής, Σχολή Θετικών Επιστημών, Τμήμα Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος, ΕΚΠΑ.
Πρωτότυπος Τίτλος:
Γεωφυσική Διασκόπηση σε επιλεγμένη θέση της Πανεπιστημιακής Ανασκαφής στη θέση Πλάσι στον Μαραθώνα Αττικής.
Γλώσσες εργασίας:
Αγγλικά
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Γεωφυσική Διασκόπηση σε επιλεγμένη θέση της Πανεπιστημιακής Ανασκαφής στη θέση Πλάσι στον Μαραθώνα Αττικής.
Περίληψη:
Η παρούσα διπλωματική εργασία έχει σκοπό την παρουσίαση των αποτελεσμάτων της εφαρμοσμένης γεωφυσικής έρευνας που πραγματοποιήθηκε στην πανεπιστημιακή ανασκαφή στην περιοχή «Πλάσι» Μαραθώνα στα πλαίσια συνεργασίας του Τμήματος Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος και του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Στόχος της συγκεκριμένης γεωφυσικής έρευνας είναι η ανάδειξη πιθανών στόχων και η υπόδειξη πιθανών θέσεων ανασκαφής, μέσω της διερεύνησης του υπεδάφους, σε μία επιλεγμένη περιοχή συνολικής έκτασης 819 m2.

Γενικά, η πεδιάδα του Μαραθώνα έχει πληρωθεί με Νεογενή κλαστικά ιζήματα. Στις παράκτιες περιοχές συναντώνται καστανόχρωμα αργιλο-αμμώδη κλαστικά ιζήματα με διάσπαρτες κροκαλο-λατύπες, ερυθρογή και λεπτόκοκκα κλαστικά ιζήματα χειμαρρωδών αποθέσεων. Η περιοχή που πραγματοποιήθηκε η γεωφυσική έρευνα έχει πληρωθεί με αυτές τις λιθολογίες.

Οι τεχνικές που επιλέχθηκαν για την διεξαγωγή της έρευνας είναι η τεχνική του γεωραντάρ (Ground Penetrating Radar), ως πρωταρχική και η τεχνική της γεωηλεκτρικής τομογραφίας (Electrical Resistivity Tomography), η οποία ως μία τεχνική υψηλής διακριτικής ικανότητας προσφέρει αποτελέσματα υψηλής ακρίβειας και πραγατοποιήθηκε σε επιλεγμένες θέσεις για την επιβεβαίωση των αποτελεσμάτων του γεωραντάρ.

Συγκεκριμένα, για τη τεχνική του γεωραντάρ χρησιμοποιήθηκαν δύο μονοστατικές θωρακισμένες κεραίες 250 και 450 MHz αντίστοιχα, της εταιρείας MALA Geoscience. Πραγματοποιήθηκαν 183 τομές γεωραντάρ συνολικού μήκους 4977 σε κάναβο 0,5×0,5 μέτρων. Εντοπίστηκαν θέσεις υψηλών τιμών έντασης ανάκλασης (envelope amplitude > 12000) σε βάθος από 20 έως 70 cm. Έπειτα από την επεξεργασία των δεδομένων, στο λογισμικό ReflexW, κατασκευάστηκαν τομές και τρισδιάστατες απεικονίσεις (fence diagrams), με σκοπό την ανάδειξη πιθανών στόχων.

Για τη τεχνική της γεωηλεκτρικής τομογραφίας χρησιμοποιήθηκε το σύστημα Terrameter LS του οίκου ABEM, με 41 ηλεκτρόδια σε ισο-απόσταση 25 cm. Συνολικά πραγματοποιήθηκαν 4 τομές συνολικού μήκους 120 μέτρων και εντοπίστηκαν θέσεις υψηλών τιμών ηλεκτρικής ειδικής αντίστασης (> 90 Ohm.m) σε βάθη ίδια με αυτά της διασκόπησης του γεωραντάρ (20-70cm). H επεξεργασία των δεδομένων πραγματοποιήθηκε στο λογισμικό RES2DINV και έπειτα κατασκευάστηκαν δισδιάστατες τομές κατανομής της ηλεκτρικής ειδικής αντίστασης συναρτήσει του βάθους.

Παράλληλα, πραγματοποιήθηκε τοπογραφική αποτύπωση όλων των διεργασιών των γεωφυσικών τεχνικών με την τεχνική Real Time Kinematics-GPS.
Tέλος, έπειτα από τη σύγκριση των αποτελεσμάτων και των δύο γεωφυσικών τεχνικών υποδείχθηκαν τέσσερις θέσεις ανασκαφής.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Θετικές Επιστήμες
Λέξεις-κλειδιά:
Γεωραντάρ, Γεωηλεκτρική τομογραφία, ψευδο-τρισδιάστατη απεικόνιση, Αρχαιολογία
Ευρετήριο:
Ναι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
1
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
33
Αριθμός σελίδων:
79
ΒΗΤΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ.pdf (9 MB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο