Μαγνητισμένοι Δίσκοι Προσαύξησης που Προκαλούν Ανέμους

Διπλωματική Εργασία uoadl:2922405 218 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Αστροφυσική
Βιβλιοθήκη Σχολής Θετικών Επιστημών
Ημερομηνία κατάθεσης:
2020-09-11
Έτος εκπόνησης:
2020
Συγγραφέας:
Σπυράκος Βασίλειος
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Βλαχάκης Νεκτάριος, Αναπληρωτής Καθηγητής, τμήμα Φυσικής, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών
Πρωτότυπος Τίτλος:
Μαγνητισμένοι Δίσκοι Προσαύξησης που Προκαλούν Ανέμους
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Μαγνητισμένοι Δίσκοι Προσαύξησης που Προκαλούν Ανέμους
Περίληψη:
Οι αστροφυσικοί δίσκοι προσαύξησης (accretion disks) αποτελούν ένα σημαντικό κομμάτι της σύγχρονης αστροφυσικής, καθώς είναι από τους πιο αποδοτικούς τρόπους έκλυσης ενέργειας στο σύμπαν. Συνδέονται άμεσα με πολλά ενεργητικά φαινόμενα, όπως είναι οι εστιασμένοι πίδακες (Jets) και άνεμοι που εκρέουν από αυτούς. Έχουν παρατηρηθεί άμεσα ή έμμεσα σε μια πληθώρα αστροφυσικών αντικειμένων όπως είναι οι πρωτοαστέρες (Young Stellar Objects), τα διπλά συστήματα με συμπαγή συνοδό (Microquasars, X-ray binaries, κατακλυσμιαίοι μεταβλητοί), οι ενεργοί γαλαξιακοί πυρήνες (Active Galactic Nuclei) και οι εκλάμψεις ακτίνων γ (Gamma Ray Bursts).

Στην παρούσα διπλωματική εργασία μελετάται η δυναμική στο εσωτερικό ενός μαγνητισμένου δίσκου προσαύξησης στα πλαίσια της θεωρίας της μη-ιδεατής μαγνητοϋδροδυναμικής (resistive MHD - ύπαρξη διάχυσης μαγνητικού πεδίου και ενεργού ιξώδους). Χρησιμοποιώντας τις υποθέσεις της αξισυμμετρίας και στάσιμης κατάστασης, καθώς και την συμμετρία της αυτοομοιότητας, μετασχηματίζεται το σύστημα των μερικών διαφορικών εξισώσεων σε ένα σύστημα συνήθων διαφορικών, το οποίο μπορεί να αντιμετωπιστεί αριθμητικά. Σχολιάζεται η επιλογή της κατάλληλης εξίσωσης ενέργειας. Στην συνέχεια οι εξισώσεις αδιαστατοποιούνται και έρχονται στην κατάλληλη μορφή για αριθμητική ολοκλήρωση, ενώ προσδιορίζονται και τα κρίσιμα σημεία αυτών.

Από την διαδικασία της ολοκλήρωσης παρουσιάζονται λύσεις στο εσωτερικό του δίσκου για όλες τις φυσικές ποσότητες και για διάφορα είδη δίσκων, ανάλογα με τα επίπεδα της διάχυσης του μαγνητικού πεδίου και του ενεργού ιξώδους σε αυτούς. Με βάση τα αποτελέσματα αυτά συζητούνται οι φυσικές διεργασίες που συμβαίνουν στο εσωτερικό τους, όπως είναι ο μηχανισμός εκροής της ύλης και η απαγωγή στροφορμής από αυτούς. Τέλος γίνεται αναφορά στην αντιμετώπιση του πλήρους προβλήματος, συμπεριλαμβάνοντας στο σετ διαφορικών εξισώσεων την εξίσωση ενέργειας με όρους θέρμανσης (Joule και Viscous heating).
Κύρια θεματική κατηγορία:
Θετικές Επιστήμες
Λέξεις-κλειδιά:
Μαγνητοϋδροδυναμική, ιδεατή, μη-ιδεατή, Δίσκοι Προσαύξησης, Αστροφυσικοί Πίδακες
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
17
Αριθμός σελίδων:
144
Διπλωματική_Σπυράκος.pdf (2 MB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο