Αρχαία Λιθαγωγία: 7 Περίοδοι - 7 Στάσεις

Διπλωματική Εργασία uoadl:2922551 158 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Διαχείριση Μνημείων: Αρχαιολογία, Πόλη και Αρχιτεκτονική
Βιβλιοθήκη Φιλοσοφικής Σχολής
Ημερομηνία κατάθεσης:
2020-09-27
Έτος εκπόνησης:
2020
Συγγραφέας:
Ξανθόπουλος Χαράλαμπος
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Γιάννης Πατρώνης, Αρχιτέκτων, Ομότιμος Καθηγητής Αρχιτεκτονικής Σύνθεσης και Αστικού Σχεδιασμού στο Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών ,Πολυτεχνικής Σχολής Πανεπιστημίου Πατρών
Άλκηστις Ρόδη, Επίκουρη Καθηγήτρια, Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών, Πανεπιστήμιο Πάτρας
Παναγιώτης Μαστραντώνης
Πρωτότυπος Τίτλος:
Αρχαία Λιθαγωγία: 7 Περίοδοι - 7 Στάσεις
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Αρχαία Λιθαγωγία: 7 Περίοδοι - 7 Στάσεις
Περίληψη:
Αρχαία Λιθαγωγία: 7 Περίοδοι - 7 Στάσεις

Βασικές Αρχές της Σύνθεσης

Η ανεξάντλητη πολιτιστική κληρονομιά της χώρας μας, όπως είναι φυσικό, έστρεψε την ενασχόληση των σύγχρονων Ελλήνων σε αυτήν. Έχοντας σαν εργαλεία όλες τις σύγχρονες μεθόδους μελέτης των αρχαιοτήτων, η έρευνα και η ενασχόληση μαζί τους, ήταν και είναι συνεχής. Αρχιτέκτονες, αρχαιολόγοι, φυσικοί, μαθηματικοί, φιλόσοφοι και γενικά ο άνθρωπος, αντλεί από αυτό το θαύμα που συνέβη σ' αυτό τον τόπο πριν από 2500 χρόνια. Όπως είναι φυσικό, ένα μεγάλο κομμάτι μελέτης είναι ο Ιερός βράχος και κυρίως ο Παρθενώνας.

Ο Παρθενώνας ωστόσο δεν ήταν πάντα με τη μορφή που τον γνωρίζουμε εμείς σήμερα. Όλα αυτά τα χιλιάδες χρόνια που στέκεται πάνω στον βράχο της Ακρόπολης, έχει περάσει από περιόδους που άφησαν το στίγμα τους πάνω του. Αλλά και η Ακρόπολη των Αθηνών στο σύνολο της ήταν διαφορετική ανάλογα την περίοδο που διανούσε.

Τα μνημεία της Ακρόπολης, όπως τα γνωρίζουμε σήμερα, έχουν αυτή τη μορφή γιατί οι επιστήμονες έχουν αποφασίσει και τα αναστηλώνουν με βάση την εικόνα που είχαν τα μνημεία στην κλασική περίοδο. Πολλές αλλαγές που είχαν υποστεί τα μνημεία στις διάφορες περιόδους που έχουν περάσει, έχουν χαθεί.

Οι φάσεις που πέρασαν καλές, ή κακές, δημιουργούν την ιστορία του κάθε μνημείου. Είναι κομμάτι του. Οι διάφορες φάσεις που πέρασε ο Ιερός βράχος της Ακρόπολης, αν και τώρα δεν είναι διακριτές, σκοπός της εργασίας είναι να τις επαναφέρει με μια σύγχρονη ματιά – installations.

Η αρχαία οδός της λιθαγωγίας είναι η διαδρομή μεταφοράς των μαρμάρων από τα λατομεία της Πεντέλης προς τον βράχο της Ακρόπολης. Αν και αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει κάποιο διακριτό κομμάτι της ο Μανώλης Κορρές έχει χαράξει το ίχνος της. Πάνω σε αυτήν τη διαδρομή επιλέγουμε 7 σημεία που θα παρέμβουμε με σκοπό το κάθε σημείο να αναφέρεται σε μια σημαντική περίοδο που πέρασε ο Παρθενώνας κυρίως αλλά και η Ακρόπολη στο σύνολο της.

Οι παρεμβάσεις θα είναι κατασκευές (installations) που θα αναφέρονται στις αλλαγές που δέχθηκαν τα μνημεία σε κάθε περίοδο, με σκοπό ο επισκέπτης να μπορέσει να κατανοήσει καλύτερα την ιστορία της Ακρόπολης των Αθηνών. Οι κατασκευές δεν θα είναι πανομοιότυπες με τις αλλαγές που δέχθηκαν τα μνημεία σε κάθε φάση, αλλά γίνεται προσπάθεια με έναν πιο αφαιρετικό τρόπο, συμβολικό, να δίνουν το στίγμα της κάθε εποχής εκείνης.
Να θυμίζουν στον επισκέπτη τη μεγαλειότητα των μνημείων που μετά από τόσα χρόνια και τόσες φάσεις τα μνημεία είναι εκεί, στέκονται και επικοινωνούν μαζί μας.
Οι βασικές περίοδοι που πέρασε ο Ιερός βράχος της Ακρόπολης
είναι εφτά, επομένως εφτά είναι και τα σημεία που επιλέγουμε που θα παρέμβουμε. Τα σημεία αυτά βρίσκονται σε όλο το μήκος της διαδρομής – αρχαίας λιθαγωγίας και έχουν επιλεχθεί επειδή είναι πολυσύχναστα και έχουν ενδιαφέρων λόγω κτιρίων ή μνημείων που θα επικοινωνούμε με τις κατασκευές που θα κατασκευαστούν.
Σαν αφετηρία επιλέγουμε να μελετήσουμε από την κατασκευή του Παρθενώνα και μετά, τις αλλαγές που δέχθηκε ο Παρθενώνας αλλά και ο Ιερός βράχος στο σύνολο του.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Αρχαιολογία
Λέξεις-κλειδιά:
Λιθαγωγία, Μάρμαρα Παρθενώνα, Παρθενώνας, Διαδρομή, Πεντέλη, Εξώρυξη Μαρμάρων, Πεντελικό, Στάσεις, Περίοδοι
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
12
Αριθμός σελίδων:
72
Αρχαία Λιθαγωγία 7 Περίοδοι - 7 Στάσεις Χάρης Ξανθόπουλος.pdf (168 MB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο