Ο λαϊκισμός στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης: Εφαρμογή μεθόδων ανάλυσης κειμένου στα προφίλ λαϊκιστών πολιτικών σε ΗΠΑ και Ευρώπη.

Διπλωματική Εργασία uoadl:2922682 152 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Ψηφιακά Μέσα Επικοινωνίας και Περιβάλλοντα Αλληλεπίδρασης
Βιβλιοθήκη Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης - Επικοινωνίας και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης - Τουρκικών Σπουδών και Σύγχρονων Ασιατικών Σπουδών - Κοινωνιολογίας
Ημερομηνία κατάθεσης:
2020-09-17
Έτος εκπόνησης:
2020
Συγγραφέας:
Βούλγαρη Βικτώρια
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Κωνσταντίνος Μουρλάς, Καθηγητής, Τμήμα Επικοινωνίας και ΜΜΕ, ΕΚΠΑ.
Πρωτότυπος Τίτλος:
Ο λαϊκισμός στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης: Εφαρμογή μεθόδων ανάλυσης κειμένου στα προφίλ λαϊκιστών πολιτικών σε ΗΠΑ και Ευρώπη.
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Ο λαϊκισμός στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης: Εφαρμογή μεθόδων ανάλυσης κειμένου στα προφίλ λαϊκιστών πολιτικών σε ΗΠΑ και Ευρώπη
Περίληψη:
Μετα την εκλογή του Trump και την αποχώρηση της Μεγάλης Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση αποτελεί επιτακτική ανάγκη η ανάλυση του σύγχρονου φάσματος του λαϊκισμού. Τα Μέσα Μαζικής Επικοινωνίας και ειδικότερα τα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης (ΜΚΔ) έχουν διευκολύνει την άνοδο, την συντήρηση και την εξάπλωση του λαϊκιστικού φαινομένου σε παγκόσμιο επίπεδο.
H λαο-κεντρική αντίληψη του λαϊκισμού, ο αντι-ελιτιστικός του χαρακτήρας και ο αποκλεισμός ή η αποδοχή κυρίως των εθνικών μειονοτήτων αποτελούν τα σημαντικότερα χαρακτηριστικά γνωρίσματα του λαϊκισμού. Η παρούσα διπλωματική εργασία επιδιώκει να αναλύσει το φαινόμενο του λαϊκισμού και να εξηγήσει τον τρόπο που οι λαϊκιστές πολιτικοί ηγέτες σε Ευρώπη και ΗΠΑ χρησιμοποιούν τα ΜΚΔ για να επικοινωνήσουν με τους υποστηρικτές τους.
Μεθοδολογικά, η εργασία στηρίχθηκε σε βιβλιογραφική έρευνα, σε ποσοτική ανάλυση καθώς και στην τεχνική της εξόρυξης δεδομένων μέσω της γλώσσας προγραμματισμού Python. Το δείγμα της έρευνας αποτελείται από συνολικά 2500 δημοσιεύσεις πολιτικών ηγετών στα ΜΚΔ.
Τα κυριότερα συμπεράσματα της εργασίας είναι ότι οι λαϊκιστές πολιτικοί χρησιμοποιούν σε μεγάλο βαθμό τα ΜΚΔ για να εκφράσουν την θέση τους, να επιτεθούν στους πολιτικούς τους αντιπάλους και να δημιουργήσουν αμεσότερη σχέση με τους ακόλουθους τους. Η βασικότερη θεματολογία των λαϊκίστικων μηνυμάτων από τους λαϊκιστές πολιτικούς στα ΜΚΔ, η οποία εξαρτάται κυρίως από τον προσανατολισμό τους (δεξιά-αριστερά) αφορά κυρίως το λαό, τη μετανάστευση, την κοινωνική πολιτική, την αντίθεση με το υπάρχον πολιτικό σύστημα, τα ανθρώπινα δικαιώματα, τη δημοκρατία, την δικαιοσύνη και τις ελίτ. Επιπλέον, ο δεξιός λαϊκισμος είναι κυρίως αποκλειστικός ως προς τις μειονότητες, ένω ο αριστερός είναι συμπεριληπτικός καθώς τις αποδέχεται και τις υποστηρίζει. Παράλληλα, η απόκτηση στενότερων σχέσεων με τους ψηφοφόρους τους επιτυγχάνεται μέσω της έντονης παρουσίας τους στα ΜΚΔ, της χρήσης απλού και χυδαίου λεξιλογίου, της συνεχούς αλληλεπίδρασης τους με το κοινό καθώς και της έκθεσης της προσωπικής τους ζωής δημόσια. Τέλος, πολιτικοί που δεν θεωρούνται ως κατεξοχήν λαϊκιστές και τάσσονται κατά του λαϊκισμού φαίνεται να ενσωματώνουν στο λόγο τους σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό λεξιλόγιο που χρησιμοποιούν κυρίως οι λαϊκιστές πολιτικοί.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Κοινωνικές, Πολιτικές και Οικονομικές επιστήμες
Λέξεις-κλειδιά:
Λαϊκισμός, Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης, Ευρώπη, ΗΠΑ, ΜΜΕ
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
169
Αριθμός σελίδων:
140
ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΒΟΥΛΓΑΡΗ ΒΙΚΤΩΡΙΑ .pdf (12 MB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο