Επίδραση της προπονητικής επιβάρυνσης στην ποιότητα και ποσότητα του ύπνου

Πτυχιακή Εργασία uoadl:2923095 159 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Τμήμα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού
Βιβλιοθήκη Σχολής Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού
Ημερομηνία κατάθεσης:
2020-09-23
Έτος εκπόνησης:
2020
Συγγραφέας:
ΓΟΥΡΝΑΡΗΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
ΜΑΛΛΙΟΥ ΒΑΣΙΛΙΚΗ, Ε.Ε.Π , ΣΕΦΑΑ , ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Επίδραση της προπονητικής επιβάρυνσης στην ποιότητα και ποσότητα του ύπνου
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Επίδραση της προπονητικής επιβάρυνσης στην ποιότητα και ποσότητα του ύπνου
Περίληψη:
Η συστηματική άσκηση ανεξαρτήτου είδους συμβάλλει στην ποιότητα ζωής, όμως η υπερβολική άσκηση μπορεί να επιδρά και αρνητικά στην ποιότητα της ζωής διαταράσσοντας σημαντικές λειτουργίες του οργανισμού όπως ο ύπνος. Η ιδιότητα του ύπνου ως θεμέλιο της καλής υγείας του ανθρώπου είναι ευρέως διαδεδομένη σε διάφορους τομείς, ωστόσο εξαιτίας του σύγχρονου τρόπου ζωής όχι μόνο η ελλειπή ποσότητα αλλά και η κακή ποιότητα ύπνου έχουν μεγάλη επίπτωση στη φυσιολογία του ατόμου. Επομένως επιβάλλεται να υπάρχει διαχείριση του προπονητικού φορτίου ιδίαιτερα σε αθλητές για τη βελτιστοποίση των αποδόσεων τους και την ελαχιστοποίηση ανεπιθύμητων επιπτώσεων της άσκησης.
Πιο συγκεκριμένα προκύπτει ότι μετρήσεις της προπονητική επιβάρυνσης μπορούν να κατηγοριοποιηθούν ως εσωτερικές ή εξωτερικές. Έτσι οι προπονητές μπορούν να αποκτήσουν μια πιο ολοκληρωμένη εικόνα σχετικά με: α) τη διαθεσιμότητα των αθλητών για προπόνηση, β) τις προσαρμογές στη προπονητική επιβάρυνση που υπόκεινται οι αθλητές, γ) την αποφυγή τραυματισμών και υπερκόπωσης.
Παράλληλα η μη επαρκής αποκατάσταση ανάμεσα σε προπονήσεις μπορεί να οδηγήσει σε μειωμένη ικανότητα προπόνησης. Συνεπώς οι προπονητές χρησιμοποιούν πλέον ερωτηματολόγια ευεξίας ως μια γρήγορη και εύκολη μέθοδος κατανόησης της ετοιμότητας του αθλητή καθώς υπάρχουν πολλοί παράγοντες μέσα σε μια αγωνιστική σεζόν που μπορούν να βάλουν σε κίνδυνο τον ύπνο των αθλητών.
Καταληκτικά μειώσεις στην ποιότητα και ποσότητα του ύπνου επιφέρουν πολύπλευρες μειώσεις στην αθλητική απόδοση και στην αποκατάσταση καθώς οδηγούν σε αύξηση της κορτιζόλης και μείωση της παραγωγή γλυκογόνου.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Εκπαίδευση – Αθλητισμός
Λέξεις-κλειδιά:
οχι
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Όχι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
25
Αριθμός σελίδων:
30
πτυχιακη ορθη.pdf (580 KB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο