Αίτια και βιοχημικοί και υπερηχογραφικοί δείκτες πρόωρου τοκετού

Διπλωματική Εργασία uoadl:2923151 102 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Παθολογία της Κύησης
Βιβλιοθήκη Επιστημών Υγείας
Ημερομηνία κατάθεσης:
2020-09-24
Έτος εκπόνησης:
2020
Συγγραφέας:
Χατζηιωάννου Μαρία-Ιωάννα
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Νικόλαος Παπαντωνίου, Ομότιμος Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Δημήτριος Κασσάνος, Ομότιμος Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Χαράλαμπος Χρέλιας, Αναπληρωτής Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Αίτια και βιοχημικοί και υπερηχογραφικοί δείκτες πρόωρου τοκετού
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Αίτια και βιοχημικοί και υπερηχογραφικοί δείκτες πρόωρου τοκετού
Περίληψη:
Σκοπός: Ως πρόωρος τοκετός ορίζεται ο τοκετός που λαμβάνει χώρα πριν από τη συμπλήρωση των 37 εβδομάδων κύησης. Κάθε χρόνο υπολογίζεται πως γεννιούνται πρόωρα 15 εκατομμύρια νεογνά. Ο πρόωρος τοκετός αποτελεί μία πολυπαραγοντική οντότητα με περίπλοκα και πολυάριθμα παθοφυσιολογικά μονοπάτια. Η διπλωματική αυτή εργασία έχει ως στόχο να παρουσιάσει τους προδιαθεσικούς παράγοντες και τα αίτια του πρόωρου τοκετού, καθώς και τις διαθέσιμες μεθόδους πρώιμης ανίχνευσης της πιθανότητας για πρόωρο τοκετό σε κάθε γυναίκα.
Υλικά και μέθοδοι: Παρακάτω ακολουθεί μια ανασκόπηση στην τρέχουσα βιβλιογραφία όσον αφορά τα αίτια, τους τελευταίους υπερηχογραφικούς και βιοχημικούς δείκτες που χρησιμοποιούνται ή ακόμη βρίσκονται υπό μελέτη, όσον αφορά τον πρόωρο τοκετό. Επίσης, αναλύονται οι μέθοδοι πρόληψης του πρόωρου τοκετού σε γυναίκες υψηλού κινδύνου. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στην αναζήτηση όλων των προοπτικών και τυχαιοποιημένων μελετών καθώς και των συστηματικών ανασκοπήσεων.
Συμπεράσματα: Η εκτίμηση του μήκους τραχήλου με διακολπικό υπερηχογράφημα, καθώς και η ανίχνευση υψηλών συγκεντρώσεων εμβρυικής φιμπρονεκτίνης στο τραχηλικό επίχρισμα των γυναικών υψηλού κινδύνου, αποτελούν τις μόνες μεθόδους που χρησιμοποιούνται στην κλινική πράξη για την πρόβλεψη του κινδύνου για πρόωρο τοκετού. Η χρησιμοποίηση της προγεστερόνης, του μαιευτικού πεσσού και της περίδεσης του τραχήλου αποτελούν τις διαθέσιμες μεθόδους πρόληψης της προωρότητας. Παρόλα αυτά, τα ποσοστά πρόωρου τοκετού παραμένουν αυξημένα, ενώ όλες οι αναφερθείσες μέθοδοι εφαρμόζονται ήδη αρκετά χρόνια. Τα τελευταία έτη, ενώ ανακαλύπτονται συνεχώς νέοι βιοχημικοί παράγοντες που εμπλέκονται στην παθοφυσιολογία του πρόωρου τοκετού, εν τούτοις κανένας νέος παράγοντας δεν έχει αποδειχθεί ότι μπορεί να συμβάλει στην κλινική πράξη. H συνεχής μελέτη της παθοφυσιολογίας του πρόωρου τοκετού αναμένεται να συμβάλει στην ανεύρεση νέων θεραπευτικών επιλογών και κυρίως νέων μέτρων πρόληψης του πρόωρου τοκετού.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Επιστήμες Υγείας
Λέξεις-κλειδιά:
Πρόωρος τοκετός, Πρόωρο νεογνό, Πρόβλεψη πρόωρου τοκετού, Αίτια πρόωρου τοκετού, Εμβρυική φιμπρονεκτίνη, Βιοχημικοί δείκτες πρόωρου τοκετού, Πρόωρη ρήξη εμβρυικών υμένων, Επιδημιολογία πρόωρου τοκετού, Μήκος τραχήλου, Προγεστερόνη, Χοριοαμνιονίτις, Μαιευτικός πεσσός, Περίδεση τραχήλου, Πρόληψη πρόωρου τοκετού
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
275
Αριθμός σελίδων:
95
Αρχείο:
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.

final BIOXHMIKOI KAI YΠΕΡΗΧΟΓΡΑΦΙΚΟΙ ΔΕΙΚΤΕΣ PTB.pdf
11 MB
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.