Ποιότητα ζωής παιδιών με χειρουργηθείσα συγγενή καρδιοπάθεια

Διπλωματική Εργασία uoadl:2923250 145 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Κλινική Παιδιατρική & Νοσηλευτική - Έρευνα
Βιβλιοθήκη Επιστημών Υγείας
Ημερομηνία κατάθεσης:
2020-09-24
Έτος εκπόνησης:
2020
Συγγραφέας:
Δημολίτσα Χρυσάνθη
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Ζάβρας Νικόλαος, Αναπληρωτής Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Τζουμάκα-Μπακούλα Χρυσάνθη, Ομότιμη Καθηγήτρια, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Κουτελέκος Ιωάννης, Επίκουρος Καθηγητής, Τμήμα Νοσηλευτικής, Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής
Πρωτότυπος Τίτλος:
Ποιότητα ζωής παιδιών με χειρουργηθείσα συγγενή καρδιοπάθεια
Γλώσσες εργασίας:
Αγγλικά
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Ποιότητα ζωής παιδιών με χειρουργηθείσα συγγενή καρδιοπάθεια
Περίληψη:
Εισαγωγή: Είναι γεγονός ότι τα παιδιά με συγγενείς καρδιοπάθειες παρουσιάζουν μειωμένη ποιότητα ζωής σε σχέση με τον υγιή πληθυσμό. Καθ’ ότι τις τελευταίες δεκαετίες με τα άλματα της ιατρικής έχει αυξηθεί σημαντικά το ποσοστό επιβίωσής τους, το ενδιαφέρον έχει στραφεί στη διερεύνηση των παραγόντων που επηρεάζουν την ποιότητας ζωής τους.
Σκοπός: Στόχος της παρούσας μελέτης είναι η αναζήτηση των παραγόντων που επηρεάζουν περισσότερο την ποιότητα ζωής παιδιών με χειρουργηθείσα συγγενή καρδιοπάθεια.
Μέθοδος: Πραγματοποιήθηκε συστηματική ανασκόπηση των άρθρων που δημοσιεύτηκαν στη βάση δεδομένων PubMed από τον Ιανουάριο του 2015 έως και τον Φεβρουάριο του 2020, χρησιμοποιώντας τις ακόλουθες λέξεις-κλειδιά: (Children*) AND (Congenital Heart Defect) AND (Quality of Life) AND (Surgery). Τα άρθρα που προέκυψαν από τη αρχική αναζήτηση ήταν 156 στον αριθμό, ενώ μετά την εφαρμογή των κριτηρίων ένταξης και αποκλεισμού, τελικώς τα άρθρα που συμπεριλήφθηκαν στην ανασκόπηση ήταν συνολικά 11.
Αποτελέσματα: Από την ανασκόπηση προέκυψε ότι ο παράγοντας εκείνος ο οποίος επηρεάζει σε μεγαλύτερο βαθμό την ποιότητα ζωής είναι ο τύπος της καρδιοπάθειας, και πιο συγκεκριμένα, παιδιά με μονήρη κοιλία παρουσιάζουν αυξημένο κίνδυνο για σοβαρή μετέπειτα νευροαναπτυξιακή καθυστέρηση. Ο δεύτερος παράγοντας που φαίνεται να επηρεάζει περισσότερο την ποιότητα ζωής των ασθενών είναι ο τύπος του χειρουργείου και γενικότερα παράμετροι σχετιζόμενες με το χειρουργείο, όπως η διάρκειά του, ο χρόνος καρδιοπνευμονικής παράκαμψης και ο χρόνος αποκλεισμού της αορτής. Επιπρόσθετα, η ανάγκη μακράς νοσηλείας στη μονάδα εντατικής θεραπείας, και γενικότερα στο νοσοκομείο, μετά τη χειρουργική επέμβαση φαίνεται να επηρεάζει την μετέπειτα νευρολογική εξέλιξη των ασθενών. Εκτός όμως από τους προαναφερθέντες παράγοντες, πολύ σημαντικό ρόλο φαίνεται να διαδραματίζει το οικογενειακό περιβάλλον, καθώς γονείς με υψηλότερο μορφωτικό και κοινωνικοοικονομικό επίπεδο μπορούν να ανταποκριθούν καλύτερα στις ανάγκες των μικρών ασθενών, βελτιώνοντας σημαντικά την ποιότητα ζωής τους.
Συμπεράσματα: Όσο βελτιώνονται οι διαγνωστικές τεχνικές και οι στρατηγικές αντιμετώπισης των παιδιών με συγγενή καρδιοπάθεια, τόσο πιο επιτακτική είναι η ανάγκη εφαρμογής εργαλείων εκτίμησης της ποιότητας ζωής πριν, κατά τη διάρκεια αλλά και μετά το πέρας της θεραπείας. Έτσι, θα μπορούν να αναγνωρίζονται έγκαιρα οι παράγοντες εκείνοι που επιδρούν αρνητικά και να εφαρμόζονται στοχευμένες στρατηγικές πρόληψης και αντιμετώπισής τους.
Λέξεις - κλειδιά: παιδιά, χειρουργηθείσα συγγενής καρδιοπάθεια, συγγενείς καρδιοπάθειες, ποιότητα ζωής.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Επιστήμες Υγείας
Λέξεις-κλειδιά:
Παιδιά, Χειρουργηθείσα συγγενής καρδιοπάθεια, Συγγενείς καρδιοπάθειες, Ποιότητα ζωής
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
30
Αριθμός σελίδων:
42
Αρχείο:
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.

ΔΗΜΟΛΙΤΣΑ ΧΡΥΣΑΝΘΗ-ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ.pdf
466 KB
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.