H διδασκαλία της νεότερης ελληνικής Ιστορίας μέσω της Λογοτεχνίας. Εφαρμογή στο Ιστορικό Μυθιστόρημα της Λότης Πέτροβιτς- Ανδρουτσοπούλου Ο καιρός της σοκολάτας

Διπλωματική Εργασία uoadl:2923747 208 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Ανάγνωση, Φιλαναγνωσία και εκπαιδευτικό υλικό
Βιβλιοθήκη Σχολής Επιστημών της Αγωγής
Ημερομηνία κατάθεσης:
2020-10-01
Έτος εκπόνησης:
2020
Συγγραφέας:
Λεμονίτση Άννα
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Καλογήρου Γεωργία Καθηγήτρια, Π.Τ.Δ.Ε, Ε.Κ.Π.Α
Κωνσταντίνος Δ. Μαλαφάντης Καθηγητής, Π.Τ.Δ.Ε, Ε.Κ.Π.Α
Νάκας Αθανάσιος Ομότιμος Καθηγητής, Π.Τ.Δ.Ε, Ε.Κ.Π.Α
Πρωτότυπος Τίτλος:
H διδασκαλία της νεότερης ελληνικής Ιστορίας μέσω της Λογοτεχνίας. Εφαρμογή στο Ιστορικό Μυθιστόρημα της Λότης Πέτροβιτς- Ανδρουτσοπούλου Ο καιρός της σοκολάτας
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
H διδασκαλία της νεότερης ελληνικής Ιστορίας μέσω της Λογοτεχνίας. Εφαρμογή στο Ιστορικό Μυθιστόρημα της Λότης Πέτροβιτς- Ανδρουτσοπούλου Ο καιρός της σοκολάτας
Περίληψη:
Η παρούσα εργασία εκπονήθηκε έχοντας ως στόχο να αναδείξει τον τρόπο με τον οποίο μπορεί το μάθημα της Ιστορίας να διδαχτεί μέσα από λογοτεχνικά κείμενα και αφορμάται από τα ιστορικά μυθιστορήματα της Λότης Πέτροβιτς Ανδρουτσοπούλου.
Κρίνεται απαραίτητο να αποσαφηνιστούν συνοπτικά οι θεμελιώδεις για την εργασία έννοιες της Λογοτεχνίας και της Ιστορίας. Ειδικότερα, παρουσιάζονται ορισμένες πλευρές της διδακτικής της Ιστορίας στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση σύμφωνα με τα ισχύοντα Αναλυτικά Προγράμματα Σπουδών. Παράλληλα αναδεικνύεται η αξία της Λογοτεχνίας στην εκπαίδευση, οι τρόποι διδακτικής της στο σχολείο και τίθενται προς παρουσίαση τα είδη των λογοτεχνικών έργων, που απευθύνονται σε παιδικό και εφηβικό αναγνωστικό κοινό ενώ ταυτόχρονα.
Στη συνέχεια, αναλύεται η σχέση των αντικειμένων της Ιστορίας και της Λογοτεχνίας, που αποτελεί άλλωστε και το ζητούμενο της εργασίας μου. Οδηγούμαστε έτσι και στην εμφάνιση και ανάλυση του ορισμού της Διαθεματικότητας. Κατόπιν, παρουσιάζονται τα είδη της λογοτεχνίας με ιστορικά στοιχεία, που αποδεικνύουν κι εκείνα τη στενή προαναφερθείσα σχέση. Γίνεται μια σύντομη αναδρομή της πορείας του ιστορικού μυθιστορήματος τόσο στον ευρωπαϊκό όσο και στον ελληνικό χώρο φτάνοντας μέχρι τη σημερινή εποχή. Γίνεται επιπλέον αναφορά στο παιδικό ιστορικό μυθιστόρημα αλλά και ειδικότερα στα παιδικά ιστορικά μυθιστορήματα της Πέτροβιτς-Ανδρουτσοπούλου και προσφέρονται προτάσεις χρήσης του ιστορικού μυθιστορήματος στην τάξη.
Οι παραπάνω αναφορές αναδεικνύουν τα αναρίθμητα οφέλη της χρήσης των ιστορικών μυθιστορημάτων στους μαθητές. Ταυτόχρονα αναδεικνύεται ο ρόλος του δασκάλου στη διδασκαλία του ιστορικού μυθιστορήματος, ο οποίος είναι αρκετά απαιτητικός και θέλει πολύ καλό προγραμματισμό.
Στο πρακτικό μέρος της εργασίας συγκεκριμενοποιείται η θεωρία μας με βάση το αυτοβιογραφικό ιστορικό μυθιστόρημα της Λότης Πέτροβιτς- Ανδρουτσοπούλου ο Καιρός της σοκολάτας. Η επιλογή του συγκεκριμένου βιβλίου από την πολυγραφότατη Πέτροβιτς βασίστηκε στην ιστορική περίοδο και στα αυτοβιογραφικά στοιχεία που υπάρχουν. Αρχικά, θεωρήθηκε απαραίτητο να γίνει αναφορά στο βιογραφικό σημείωμα της συγγραφέως αλλά και στα αυτοβιογραφικά στοιχεία που εντοπίζονται στο έργο της. Ύστερα, γίνεται η παρουσίαση των χαρακτήρων του μυθιστορήματος Ο καιρός της σοκολάτας και σκιαγραφούνται οι ήρωες μέσα από το χωροχρονικό πλαίσιο δράσης. Γίνεται αναφορά ταυτόχρονα στο ρόλο της αληθοφάνειας του σκηνικού και αναδεικνύεται η επίδραση των κοινωνικοιστορικών συνθηκών στην εξέλιξη των χαρακτήρων.
Η εργασία ολοκληρώνεται με την εξαγωγή συμπερασμάτων και με την παράθεση δραστηριοτήτων -προτάσεων για τους εκπαιδευτικούς όλων των τάξεων.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Γλώσσα – Λογοτεχνία
Λέξεις-κλειδιά:
Ιστορία, Λογοτεχνία, ιστορικό μυθιστόρημα, Λότη Πέτροβιτς-Ανδρουτσοπούλου
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
112
Αριθμός σελίδων:
106
διπλωματικη.pdf (3 MB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο