Ηθικά ζητήματα κατά την καρδιοπνευμονική αναζωογόνηση

Διπλωματική Εργασία uoadl:2923879 90 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Μονάδες Εντατικής Θεραπείας και Επείγουσα Νοσηλευτική
Βιβλιοθήκη Επιστημών Υγείας
Ημερομηνία κατάθεσης:
2020-10-09
Έτος εκπόνησης:
2020
Συγγραφέας:
Δημητρακοπούλου Αικατερίνη
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Βασιλόπουλος Γεώργιος, Επίκουρος Καθηγητής, Τμήμα Νοσηλευτικής, ΠΑΔΑ
Κοτανίδου Αναστασία, Καθηγήτρια, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Καπάδοχος Θεόδωρος, Επίκουρος Καθηγητής, Τμήμα Νοσηλευτικής, ΠΑΔΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Ηθικά ζητήματα κατά την καρδιοπνευμονική αναζωογόνηση
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Ηθικά ζητήματα κατά την καρδιοπνευμονική αναζωογόνηση
Περίληψη:
Εισαγωγή: Ανακοπή ονομάζεται η απρόσμενη απώλεια της καρδιακής λειτουργίας, με επακόλουθη διακοπή της αναπνευστικής λειτουργίας και απώλειας της συνείδησης του θύματος. Η ανακοπή και η καρδιοπνευμονική αναζωογόνηση εγείρουν συχνά ηθικούς προβληματισμούς και διλήμματα, που οι επαγγελματίες υγείας καλούνται να αντιμετωπίσουν και να αποφασίσουν.
Σκοπός: Σκοπός της παρούσας συστηματικής ανασκόπησης ήταν να διερευνηθούν στην πρόσφατη βιβλιογραφία τα ζητήματα που σχετίζονται με την ηθική διάσταση της καρδιοπνευμονικής αναζωογόνησης.
Υλικό και μέθοδος: Αναζητήθηκε βιβλιογραφία της τελευταίας δεκαετίας (2010-2020), στις βάσεις δεδομένων Google Scholar, Microsoft Academic και Pubmed, με την χρήση των λέξεων-κλειδιών: “ethics”, “bioethics”, “cardiopulmonary resuscitation”, “patients” καθώς και τους αντίστοιχους ελληνικούς όρους..
Αποτελέσματα: Τρεις έρευνες έδειξαν πως η ηθικότητα κάθε πράξης κυρίως ιατρικής και ειδικότερα κάθε διαδικασίας καρδιοπνευμονικής αναζωογόνησης, εξαρτάται από την κατάσταση στην οποία βρίσκεται ο ασθενής. Ωστόσο, χρειάζεται να αλλάξει ο τρόπος με τον οποίο γίνεται η διδασκαλία των γιατρών σχετικά με την απόφαση αυτή. Σημαντικός παράγοντας είναι αυτός του οικογενειακού περιβάλλοντος του ασθενούς, το οποίο συμμετέχει στις αποφάσεις και εξαιτίας των ελλιπών του γνώσεων δεν είναι σε θέση να λάβει τις καταλληλότερες. Οι γιατροί, εκτός από το οικογενειακό περιβάλλον των ασθενών, πρέπει να μάθουν να χειρίζονται και τα συναισθήματα αυτών των ασθενών, όπως επίσης και των συγγενών τους, καθώς είναι πολύ σημαντικά για τις τελικές αποφάσεις και παίζουν καθοριστικό ρόλο στην ηθική.
Συμπεράσματα: Λόγω της απουσίας κάποιας διάγνωσης και των συσχετισμών με βραχυπρόθεσμη και μακροπρόθεσμη πρόγνωση μετά από καρδιοπνευμονική αναζωογόνηση, οι επιλογές μπροστά σε ορισμένα ηθικά ζητήματα είναι περιορισμένες. Για να αξιολογηθεί ηθικά η κάθε απόφαση, ο γιατρός θα πρέπει να έχει μια καλή σχέση με τους ασθενείς.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Επιστήμες Υγείας
Λέξεις-κλειδιά:
Ηθική, Bιοηθική, Kαρδιοπνευμονική αναζωογόνηση, Aσθενείς
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
42
Αριθμός σελίδων:
52
Αρχείο:
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.

ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ__AM20170130.pdf
1 MB
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.