Ο σφικτός εναγκαλισμός της εκάστοτε κεντρικής πολιτικής εξουσίας με την ΕΡΤ

Διπλωματική Εργασία uoadl:2924296 214 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Δημοσιογραφία και Νέα Μέσα
Βιβλιοθήκη Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης - Επικοινωνίας και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης - Τουρκικών Σπουδών και Σύγχρονων Ασιατικών Σπουδών - Κοινωνιολογίας
Ημερομηνία κατάθεσης:
2020-10-08
Έτος εκπόνησης:
2020
Συγγραφέας:
Παρασκευοπούλου Άνδρεα
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Στέλιος Παπαθανασόπουλος, καθηγητής, Τμήμα Επικοινωνίας και Μ.Μ.Ε, ΕΚΠΑ.
Πρωτότυπος Τίτλος:
Ο σφικτός εναγκαλισμός της εκάστοτε κεντρικής πολιτικής εξουσίας με την ΕΡΤ
Γλώσσες εργασίας:
Αγγλικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Ο σφικτός εναγκαλισμός της εκάστοτε κεντρικής πολιτικής εξουσίας με την ΕΡΤ
Περίληψη:
H παρούσα διπλωματική εργασία εξετάζει τη σχέση ανάμεσα στην κεντρική εξουσία και τη Δημόσια Τηλεόραση και επιχειρεί να καταγράψει τον σφικτό εναγκαλισμό του κεντρικού συστήματος εξουσίας της εκάστοτε κυβέρνησης με την ΕΡΤ.
Η έρευνα χωρίζεται σε τρεις διαφορετικές χρονικές περιόδους, κατά τη διάρκεια των οποίων τη διακυβέρνηση της χώρας είχαν αναλάβει διαφορετικά κόμματα. Συγκεκριμένα η πρώτη περίοδος αφορά στο 2010 και 2011, η δεύτερη στο 2012 και στο 2013 και η τρίτη αφορά στο χρονικό διάστημα 2017 και 2018.
Η έρευνα που πραγματοποιήθηκε με καταγραφή και θέαση δειγματοληπτικά του κεντρικού δελτίου ειδήσεων της από το αρχείο της Δημόσιας Τηλεόρασης πραγματοποιείται σε δυο άξονες: α) στον χρόνο προβολής θεμάτων της κυβέρνησης και θεμάτων της αντιπολίτευσης όπου καταγράφονται οι διαφορές στην κατανομή του χρόνου και γίνεται η σύγκριση του χρόνου προβολής όλων των κοινοβουλευτικών κομμάτων σε σχέση με την εκλογική τους δύναμη, όπως αυτή κατεγράφη στις πρόσφατες εκλογές της κάθε περιόδου, β) στη σειρά μετάδοσης των θεμάτων της κυβέρνησης και των θεμάτων της αντιπολίτευσης, από την έναρξη του κεντρικού δελτίου ειδήσεων, εξετάζοντας τη προτεραιότητα που δόθηκε στα θέματα που αφορούσαν σε όλα στα κοινοβουλευτικά κόμματα.
Στη διπλωματική εργασία παρουσιάζεται το πολιτικό περιβάλλον της εκάστοτε περιόδου, τα γεγονότα που απασχολούσαν τη ειδησεογραφία κάθε μέρα και ο χρόνος προβολής που δινόταν αντιστοίχως στην κυβέρνηση και στην αντιπολίτευση. Παρατίθενται επίσης οι συνεντεύξεις των στελεχών της ενημέρωσης, όπως Διευθυντές Ειδήσεων και Γενικοί Διευθυντές Ενημέρωσης στις αντίστοιχες χρονικές περιόδους που εξετάζονται.
Επίσης, στο πλαίσιο της διπλωματικής απεστάλη ερωτηματολόγιο το οποίο απαντήθηκε από διακόσια άτομα για τον ρόλο της Δημόσιας Τηλεόρασης, όπως αυτός γίνεται αντιληπτός από τους τηλεθεατές της και την τοποθέτηση τους ως προς το τελικό προϊόν στις οθόνες τους στις τρείς διαφορετικές περιόδους που εξετάζει η έρευνα.
Παρουσιάζονται επίσης οι εκθέσεις πολυφωνίας του Εθνικού Ραδιοτηλεοπτικού Συμβουλίου για κάθε εξεταζόμενη χρονική περίοδο, με βάση τις οποίες γίνεται η ανάλυση και η σύγκριση των στοιχείων που αφορούν στον χρόνο προβολής στην κυβέρνηση και την αντιπολίτευση αλλά και στο σύνολο των κοινοβουλευτικών κομμάτων .
Κύρια θεματική κατηγορία:
Κοινωνικές, Πολιτικές και Οικονομικές επιστήμες
Λέξεις-κλειδιά:
ΕΡΤ, εναγκαλισμός, πολιτική εξουσία, κυβέρνηση, κεντρικό δελτίο ειδήσεων, ενημέρωση
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Όχι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
85
Αριθμός σελίδων:
228
Αρχείο:
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.

ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ Α. ΠΑΡΑΣΚΕΥΟΠΟΥΛΟΥ (1).pdf
10 MB
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.