Επανειλημμένες αποβολές, σύγχρονη διάγνωση και θεραπεία

Διπλωματική Εργασία uoadl:2924352 98 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Παθολογία της Κύησης
Βιβλιοθήκη Επιστημών Υγείας
Ημερομηνία κατάθεσης:
2020-11-09
Έτος εκπόνησης:
2020
Συγγραφέας:
Σφακιανάκης Αντώνιος
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Παπαντωνίου Νικόλαος, Ομότιμος Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Κασσάνος Δημήτριος, Ομότιμος Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Συριστρατίδης Χαράλαμπος, Αναπληρωτής Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Επανειλημμένες αποβολές, σύγχρονη διάγνωση και θεραπεία
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Επανειλημμένες αποβολές, σύγχρονη δίαγνωση και θεραπεία
Περίληψη:
Εισαγωγή: Η επαναλαμβανόμενη απώλεια της εγκυμοσύνης είναι ένα σημαντικό θέμα της αναπαραγωγικής υγείας, που επηρεάζει το 2-5% των ζευγαριών. Kοινά αποδεδειγμένα αίτια περιλαμβάνουν ανωμαλίες της μήτρας, αντιφωσφολιπιδικό σύνδρομο, ορμονικές και μεταβολικές διαταραχές και κυτταρογενετικές ανωμαλίες. Έχουν προταθεί και άλλες αιτίες, αλλά εξακολουθούν να θεωρούνται αμφιλεγόμενες, όπως η χρόνια ενδομητρίτιδα, οι κληρονομικές θρομβοφιλίες, η ανεπάρκεια ωχρινικής φάσης και τα υψηλά επίπεδα κατακερματισμού του DNA του σπέρματος.
Θα πρέπει να γίνεται ατομική αξιολόγηση των εξετάσεων που είναι κατάλληλες για κάθε γυναίκα ή ζευγάρι, με βάση την ηλικία, τη γονιμότητα/υπογονιμότητα, το ιστορικό της ασθενούς, το οικογενειακό ιστορικό, τις προηγούμενες εξετάσεις ή/και θεραπείες.
Σκοπός - Υλικό και έθοδος: Οι RPLs θεωρούνται ως παθολογική κατάσταση που σχετίζεται με ετερογενή εργαστηριακά και κλινικά ευρήματα και επίσης συνδέεται με υπογονιμότητα. Kαταβάλλεται προσπάθεια για να ταξινομηθούν παραμέτροι που προέρχονται από το ιστορικό και τα διαγνωστικά αποτελέσματα, σε σχέση με την πρόγνωση, όπως και να παρατεθούν τα κυριότερα δεδομένα, αποδεικτικά στοιχεία και συμπεράσματα ερευνών, για να δοθεί μια γενικότερη εικόνα για την αντιμετώπιση της πάθησης.
Για τη συλλογή δεδομένων, έγινε διερεύνηση της ηλεκτρονικής βιβλιογραφίας, με τις μηχανές αναζήτησης PubMed και GoogleScholar. Τα αποτελέσματα της αναζήτησης αναλύθηκαν και εντοπίστηκαν όσα είναι συναφή, ώστε να συμπεριληφθούν.
Συμπεράσματα: Η παροχή πληροφοριών και η διεξαγωγή των εξετάσεων δεν οδηγούν αναγκαστικά σε επιτυχή έκβαση. Το προσωπικό διαθέτει τις σωστές δεξιότητες για να κατανοήσει τις ανησυχίες της ασθενούς, αλλά θα πρέπει να καταστεί σαφές ότι μπορεί να μην υπάρχουν πάντα διαθέσιμες θεραπείες. Mε την πάροδο του χρόνου, θεραπείες που βασίζονται σε τεκμήρια, έχουν βελτιώσει τα αποτελέσματα για ζευγάρια με υποτροπιάζουσα απώλεια εγκυμοσύνης. Ωστόσο, σχεδόν οι μισές από τις περιπτώσεις παραμένουν ανεξήγητες και αντιμετωπίζονται εμπειρικά. Παρά τις δυσκολίες, η μακροπρόθεσμη πρόγνωση των ζευγαριών με επανειλλημμένη απώλεια εγκυμοσύνης είναι ευνοϊκή και οι περισσότερες εγκυμονούσες τελικά επιτυγχάνουν μια υγιή γέννηση ζώντος. Kαταβάλλονται βέβαια πολλές προσπάθειες για τη βελτίωση των θεραπειών και τη μείωση του χρόνου που απαιτείται για την επιτυχή κύηση. Σε πολλούς τομείς υπάρχουν περιορισμένα στοιχεία και επείγουσα ανάγκη για περαιτέρω μελέτες.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Επιστήμες Υγείας
Λέξεις-κλειδιά:
Επαναλαμβανόμενη απώλεια εγκυμοσύνης, Ιδιοπαθής, Γενετικός πολυμορφισμός, Κύτταρα, Ανατομική ανωμαλία της μήτρας, Ορμόνη διέγερσης ωοθυλακίων, Αντιφωσφολιπιδικό σύνδρομο
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
104
Αριθμός σελίδων:
116
Αρχείο:
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.

Επανειλημμένες αποβολές 5.pdf
2 MB
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.