Ρόλος παραγόντων κινδύνου στην εκδήλωση μικροκυτταρικού και μη μικρο-κυτταρικού καρκίνου του πνεύμονα

Διπλωματική Εργασία uoadl:2924751 148 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Επιδημιολογία-Μεθοδολογία έρευνας στις βιοϊατρικές επιστήμες, την κλινική πράξη και τη δημόσια υγεία
Βιβλιοθήκη Επιστημών Υγείας
Ημερομηνία κατάθεσης:
2020-10-14
Έτος εκπόνησης:
2020
Συγγραφέας:
Ασλάναη Γκέρτα
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Παγώνα Λάγιου, Καθηγήτρια, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ.
Γκίκας Μαγιορκίνης, Επίκουρος Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ.
Φίλιππος Ορφανός, Μέλος ΕΔΙΠ, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ.
Πρωτότυπος Τίτλος:
Ρόλος παραγόντων κινδύνου στην εκδήλωση μικροκυτταρικού και μη μικρο-κυτταρικού καρκίνου του πνεύμονα
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Ρόλος παραγόντων κινδύνου στην εκδήλωση μικροκυτταρικού και μη μικρο-κυτταρικού καρκίνου του πνεύμονα
Περίληψη:
Σκοπός: Ο καρκίνος του πνεύμονα στις μέρες μας αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα δημόσιας υγείας, αποτελώντας την πρώτη αιτία από καρκίνο παγκοσμίως και την δεύτερη αιτία θανάτου παγκοσμίως ύστερα από τα καρδιαγγειακά νοσήματα. Οι μέχρι τώρα μελέτες και η βιβλιογραφική ανασκόπηση έχουν υποδείξει ότι η ταυτοποίηση του ιστολογικού τύπου του καρκίνου του πνεύμονα συμβάλει καθοριστικά στην επιλογή και εφαρμογή της πιο εξειδικευμένης θεραπείας , στην σταδιοποίηση και στην πορεία της νόσου. Επίσης διάφορες αναφορές από την βιβλιογραφική ανασκόπηση και τις μελέτες έχουν τονίσει ότι οι παράγοντες κινδύνου για την εμφάνιση του καρκίνου του πνεύμονα μπορεί να είναι περισσότερο ή λιγότερο επιβαρυντικοί για συγκεκριμένους ιστολογικούς τύπους καρκίνου του πνεύμονα. Σκοπός της παρούσας μελέτης είναι να μελετήσουμε αν υπάρχει διαφοροποίηση του ρόλου τεκμηριωμένων και μη παραγόντων κινδύνου σε σχέση με μικροκυτταρικό και μη μικροκυτταρικό καρκίνο του πνεύμονα.

Μέθοδος: Στην μελέτη συμμετείχαν 400 ασθενείς με καρκίνο του πνεύμονα. Νεοδιαγνωσθέντες ασθενείς με καρκίνο του πνεύμονα έχοντας κάνει την ιστολογική εξέταση για την ταυτοποίηση του ιστολογικού τύπου. Όλοι αυτοί οι ασθενείς απάντησαν σε ένα ιατρικό σύντομο ιστορικό ερχόμενοι στο εργαστήριο PET/CT του Ιδρύματος Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών για την πραγματοποίηση της εξέτασης PET/CT για την σταδιοποίηση της νόσου. Το ερωτηματολόγιο συμπεριλάμβανε στοιχεία όπως η ηλικία, το φύλο, ο τόπος κατοικίας, κάπνισμα με αριθμό και έτη τσιγάρων, νόσηση από πνευμονία, φυματίωση, ΧΑΠ, διαβήτη.

Αποτελέσματα: Συμμετείχαν σε ποσοστό 77% (Ν=308) άνδρες και σε ποσοστό 23% (Ν=92) γυναίκες, με μέσο όρο ηλικίας 67,45±8,99 έτη με ελάχιστη τιμή τα 35 και μέγιστη τα 91 έτη. Οι περισσότεροι συμμετέχοντες με ποσοστό 72% (Ν=288) ανέφεραν ότι κατοικούν σε πόλη και το 28% (Ν=112) στην επαρχία. Σχετικά με τις ασθένειες που μελετήθηκαν για την υπάρχουσα μελέτη διαφορετικές από αυτές του καρκίνου, το 63,50% (Ν=254) ανέφερε ότι δεν φέρει καμία, το 18,25% (Ν=73) ανέφερε διαβήτη, το 15,50% (Ν=62) πνευμονία, το 5,25% (Ν=21) ΧΑΠ και το 3% (Ν=12) φυματίωση . Για τα έτη καπνίσματος που δήλωσε το δείγμα μας η μέση τιμή είναι 39,22 ± 14,93 έτη με ελάχιστη τα 0 έτη και μέγιστη τα 68 έτη. Όσον αφορά τον αριθμό τσιγάρων κατά μέσο όρο οι ασθενείς καπνίζουν 29,12 ± 16,90 τσιγάρα με ελάχιστη τιμή το 0 και μέγιστη το 100. Αναφορικά με τον τύπο του καρκίνου του πνεύμονα η πλειοψηφία σε ποσοστό 59% (Ν=236) ανέφερε το Αδενοκαρκίνωμα ,το 36,25% (Ν=145) το Πλακώδες, το 3% (Ν=12) Μικροκυτταρικό και το 1,75% (Ν=7) Μεγάλων κυττάρων.Συμπεράσματα: Η παρούσα μελέτη ανέδειξε ως επιβαρυντικούς παράγοντες για την εμφάνιση συγκεκριμένου ιστολογικού τύπου καρκίνου του πνεύμονα την ηλικία, το φύλο, την παρουσία της νόσου ΧΑΠ και ο συνδυασμός τσιγάρων και έτη καπ-νίσματος. Επίσης ενδιαφέρον δείχνει το γεγονός ότι μπορεί όλες οι ασθένειες να μην εντοπίστηκαν σε σημαντική συσχέτιση με συγκεκριμένο ιστολογικό τύπο, ο συνδυασμός όμως ασθενειών δηλαδή 2 και περισσότερων ασθενειών που φέρουν οι συμμετέχοντες ενοχοποιούνται, δείχνουν στατιστικά σημαντική εξάρτηση για συγκεκριμένους ιστολογικούς τύπους. Στο Αδενοκαρκίνωμα ο σημαντικότερος πα-ράγοντας εμφάνισης είναι η μειωμένη ηλικία ενώ στο Πλακώδες η αυξημένη ηλικί-α. Στους ασθενείς με ΧΑΠ παρατηρούνται τα μικρότερα ποσοστά εμφάνισης Αδενο-καρκινώματος και τα μεγαλύτερα ποσοστά του Πλακώδες τύπου.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Επιστήμες Υγείας
Λέξεις-κλειδιά:
Πνεύμονας,Αδενοκαρκίνωνα,Πλακώδες,Καρκίνος,Μικροκυτταρικός,Μη-Μικροκυτταρικός
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Όχι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
93
Αριθμός σελίδων:
104
ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ_ΑΣΛΑΝΑΗ ΤΕΛΙΚΗ ΜΟΡΦΗ.pdf (2 MB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο