Οι απεικονίσεις της μορφής του Αρλεκίνο από την Commedia dell'Arte και η επίδρασή της στο έργο του Πικάσο

Διπλωματική Εργασία uoadl:2926045 250 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Ελληνορωμαϊκές - Ελληνοϊταλικές Σπουδές: Λογοτεχνία, Ιστορία και Πολιτισμός
Βιβλιοθήκη Φιλοσοφικής Σχολής
Ημερομηνία κατάθεσης:
2020-10-25
Έτος εκπόνησης:
2020
Συγγραφέας:
Ελένη Αναστασία
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Μαρία Σγουρίδου, Καθηγήτρια
Ζώρας Γεράσιμος, Καθηγητής
Παγκράτης Γεράσιμος, Καθηγητής
Πρωτότυπος Τίτλος:
Οι απεικονίσεις της μορφής του Αρλεκίνο από την Commedia dell'Arte και η επίδρασή της στο έργο του Πικάσο
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Αγγλικά
Ιταλικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Οι απεικονίσεις της μορφής του Αρλεκίνο από την Commedia dell'Arte και η επίδρασή της στο έργο του Πικάσο
Περίληψη:
Ο 20ός αιώνας, για την τέχνη, αποτέλεσε μία μακρά περίοδο ζυμώσεων και εφαλτήριο κινημάτων έκφρασης, με ισχυρό ίχνος, που ακολούθησαν και ακόμα ακολουθούν οι μετέπειτα γενιές των καλλιτεχνών. Ο μεγαλύτερος, από τους πρωταγωνιστές της τέχνης του 20ού αιώνα, ήταν χωρίς αμφιβολία ο Πάμπλο Πικάσο. Αυτή η ιδιοφυΐα της σύγχρονης τέχνης που στιγμάτισε και ενέπνευσε γενιές ολάκερες με την πρωτοποριακή του έκφραση, χαρίζοντας στον παγκόσμιο πολιτισμό μία τεράστια και άκρως σημαντική καλλιτεχνική παρακαταθήκη.
Η διπλωματική επικεντρώθηκε στην πρόσληψη της μορφής του Αρλεκίνου, αυτού του εμβληματικού χαρακτήρα του Ιταλικού λαϊκού θεάτρου, από τον μεγάλο Ισπανό ζωγράφο εξετάζοντας, την ίδια στιγμή, τον συνολικό βαθμό επιρροής της Commedia dell’Arte στο έργο του καθ’ όλη τη διάρκεια της καλλιτεχνικής του ζωής, η οποία παρεμπιπτόντως συμπίπτει απόλυτα με την βιολογική αφού έπαψε να ζωγραφίζει μόνο όταν έπαψε πια να αναπνέει.
Η μελέτη των έργων σε απόλυτο συνδυασμό με το κοινωνικό-πολιτικό και ιστορικό πλαίσιο της εκάστοτε περιόδου και με τα γεγονότα που σημάδεψαν την ζωή του, έφερε στην επιφάνεια σημαντικότατα στοιχεία που αποδεικνύουν πως η επιλογή της μορφής του Αρλεκίνου, ως alter ego του μεγάλου ζωγράφου, μόνο τυχαία δεν θα μπορούσε να χαρακτηριστεί. Ο Αρλεκίνος υιοθετήθηκε από τον Πικάσο ως πομπός συναισθημάτων και έντονων συμβολικών στοιχείων, ως μέσο προσωπικής έκφρασης που σε κάθε δύσκολη ή σημαντική συγκυρία, βγαίνει άφοβα πάνω στην «σκηνή» και την μεταφέρει στο κοινό.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Καλές Τέχνες - Ψυχαγωγία
Λέξεις-κλειδιά:
Πάμπλο Πικάσο, Πικάσο, Αρλεκίνο, Κομμέντια ντελλ' άρτε
Ευρετήριο:
Ναι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
1
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
54
Αριθμός σελίδων:
70
Οι απεικονίσεις της μορφής του Αρλεκίνο από την Commedia dell’Arte και η επίδρασή της στο έργο του Πικάσο_Αναστασία Ελένη.pdf (3 MB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο