Η επίπτωση της οικογενούς υπερχοληστεροναιμίας στον ελληνικό πληθυσμό

Διδακτορική Διατριβή uoadl:2926699 167 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Τμήμα Ιατρικής
Βιβλιοθήκη Επιστημών Υγείας
Ημερομηνία κατάθεσης:
2020-10-30
Έτος εκπόνησης:
2020
Συγγραφέας:
Παυλάτου Νίκη
Στοιχεία επταμελούς επιτροπής:
Αντωνία Κουτσούκου, Καθηγήτρια, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ (Επιβλέπουσα)
Αναστασία Κοτανίδου, Καθηγήτρια, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Νικολέττα Ροβίνα, Επίκουρη Καθηγήτρια, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Στυλιανός Ορφανός, Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Ιωάννης Βασιλειάδης, Επίκουρος Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Παρασκευή Κατσαούνου, Επίκουρη Καθηγήτρια, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Γαρυφαλλιά Πουλάκου, Επίκουρη Καθηγήτρια, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Η επίπτωση της οικογενούς υπερχοληστεροναιμίας στον ελληνικό πληθυσμό
Γλώσσες διατριβής:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Η επίπτωση της οικογενούς υπερχοληστεροναιμίας στον ελληνικό πληθυσμό
Περίληψη:
Εισαγωγή: Η καρδιαγγειακή νόσος είναι η κύρια αιτία νοσηρότητας και θνητότητας σε παγκόσμιο επίπεδο. Στους μη τροποποιήσιμους παράγοντες κινδύνου ανήκει η οικογενής υπερχοληστεροναιμία. Η υποδιάγνωση της νόσου έχει ως πρώτη εκδήλωση καρδιαγγειακά συμβάματα. Στην Ελλάδα υπολογίζεται ότι το 90% των νοσούντων παραμένουν αδιάγνωστοι.
Σκοπός: Σκοπός της παρούσας μελέτης ήταν να διερευνηθεί η επίπτωση της νόσου στον Ελληνικό πληθυσμό. Επίσης να διερευνηθούν τα κλινικά χαρακτηριστικά και οι προδιαθεσικοί παράγοντες της νόσου.
Υλικό και Μέθοδος: Πρόκειται για συγχρονική μελέτη παρατήρησης. Η μελέτη πραγματοποιήθηκε τα έτη 2016- 2019. Το δείγμα αποτέλεσαν Έλληνες πολίτες που κατοικούσαν στον νομό Αττικής. Η επιλογή των ατόμων έγινε τυχαία, προκειμένου να αυξηθεί η αντιπροσωπευτικότητα του δείγματος. Συλλέχθηκαν 1849 άτομα εκ των οποίων εξαιρέθηκαν οι 271 γιατί δεν υπήρχαν ολοκληρωμένες πληροφορίες για την εξέταση του κριτηρίου Simon Broom της διάγνωσης της οικογενούς υπερχοληστεροναιμίας. Οι πληροφορίες καταγράφηκαν με προσωπική συνέντευξη και περιλάμβαναν κοινωνικο- δημογραφικά και σωματομετρικά χαρακτηριστικά, κλινικά χαρακτηριστικά και ατομικές συνήθειες. Για την επεξεργασία των δεδομένων, χρησιμοποιήθηκε το στατιστικό πακέτο SPSS ver.20.
Αποτελέσματα: Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, η εμφάνιση συχνότητας της οικογενούς υπερχοληστεροναιμίας στον ελληνικό πληθυσμό είναι 1:198. Επίσης, φαίνεται ότι οι παράγοντες που έχουν συσχέτιση με την οικογενή υπερχοληστεροναιμία είναι η αρτηριακή υπέρταση και ο δείκτης μάζας σώματος.
Συμπεράσματα: Ο επιπολασμός της FH στην Ελλάδα είναι άγνωστος. Οι ασθενείς με FH διατρέχουν υψηλό κίνδυνο για καρδιαγγειακά συμβάματα και θάνατο σε νεαρή ηλικία. Συνεπώς, η έγκαιρη ανίχνευση αυτών είναι σημαντική για την εφαρμογή κατάλληλων προληπτικών μέτρων. Τα μητρώα ασθενών είναι ένα ισχυρό εργαλείο για την καταγραφή και την παρακολούθηση της νόσου και την προώθηση κλινικών πρακτικών, συμβάλλοντας έτσι στη βελτίωση των αποτελεσμάτων και στη μείωση του κόστους της υγειονομικής περίθαλψης. Ταυτόχρονα με τα μητρώα απαιτείται
διαχείριση με επίκεντρο τον ασθενή, πολυεπιστημονική ομαδική εργασία, συμμετοχή πρωτοβάθμιων ιατρών, δίκτυα ασθενών και ομάδες υποστήριξης
Λέξεις-Κλειδιά: Οικογενής υπερχοληστεροναιμία, επίπτωση, μητρώα ασθενών, σωματική δραστηριότητα, αρτηριακή υπέρταση, LDL, HDL.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Επιστήμες Υγείας
Λέξεις-κλειδιά:
Οικογενής υπερχοληστεροναιμία, Επίπτωση, Μητρώα ασθενών, Αρτηριακή πίεση, LDL, HDL
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
200
Αριθμός σελίδων:
111
ΝΙΚΗ ΠΑΥΛΑΤΟΥ.pdf (1 MB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο