Επιδράσεις της Ιονίζουσας ακτινοβολίας στα ώριμα ερυθροκύτταρα

Διπλωματική Εργασία uoadl:2926701 169 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Εφαρμογές της Βιολογίας στην Ιατρική
Βιβλιοθήκη Σχολής Θετικών Επιστημών
Ημερομηνία κατάθεσης:
2020-10-30
Έτος εκπόνησης:
2020
Συγγραφέας:
Βασιλείου Θωμαή
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Ισιδώρα Παπασιδέρη, Καθηγήτρια, Τμήμα Βιολογίας, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών
Αναστάσιος Κριεμπάρδης, Αναπληρωτής Καθηγητής , Τμήμα Βιοϊατρικών Επιστημών, Τομέας Ιατρικών Εργαστηρίων, Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής
Μαριάννα Χ. Αντωνέλου, Επίκουρη Καθηγήτρια, Τμήμα Βιολογίας, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών,
Πρωτότυπος Τίτλος:
Επιδράσεις της Ιονίζουσας ακτινοβολίας στα ώριμα ερυθροκύτταρα
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Επιδράσεις της Ιονίζουσας ακτινοβολίας στα ώριμα ερυθροκύτταρα
Περίληψη:
Είναι γνωστό ότι, τα τελευταία χρόνια η ιονίζουσα ακτινοβολία χρησιμοποιείται ευρέως για διαγνωστικούς σκοπούς στην Ιατρική. Οι επιπτώσεις, που προκαλούν οι διαγνωστικές ακτινολογικές εξετάσεις αποτελούν αντικείμενο προς διερεύνηση.
Η παρούσα διπλωματική εργασία πραγματοποιήθηκε με σκοπό την μελέτη των διαταραχών των αιμολυτικών παραμέτρων των ώριμων ερυθροκυττάρων in vitro, πριν και μετά την ακτινοβόληση αίματος υγιών εθελοντών σε χαμηλές δόσεις διαγνωστικών ακτίνων Χ.
Πραγματοποιήθηκε η λήψη δείγματος 5 ml από 30 υγιείς εθελοντές, το οποίο διαχωρίστηκε σε δύο σωληνάρια EDTA των 2,5ml, εκ των οποίων τα τριάντα ακτινοβολήθηκαν σε δύο διαφορετικές δόσεις 2*32,52μGy (0,06 mGy) και σε 2*187,84μGy (0,4 mGy) και τα υπόλοιπα αποτελούσαν τους μάρτυρες.
Εφαρμόστηκε έλεγχος της οσμωτικής ευθραυστότητας των ερυθρών καθώς και της ελεύθερης αιμοσφαιρίνης του πλάσματος, πριν την ακτινοβόληση και δύο ώρες μετά την ακτινοβόληση. Στις συγκεκριμένες δόσεις, παρατηρείται αυξημένη αιμόλυση των ερυθροκυττάρων,συγχρόνως με την αύξηση της δόσης και αύξηση των επιπέδων της ελεύθερης αιμοσφαιρίνης στο πλάσμα, γεγονός το οποίο υποδηλώνει αυξημένη οξειδωτική βλάβη και γήρανση των ερυθροκυττάρων.
Επίσης, πραγματοποιήθηκε συσχέτιση των δύο παραμέτρων σε σχέση με τη δόση, το φύλο και την ηλικία. Παρατηρήθηκε, ότι οι χαμηλές δόσεις των ακτίνων Χ προκαλούν μεγαλύτερη αύξηση της ελεύθερης αιμοσφαιρίνης στις ηλικίες 20-40 σε σχέση με τις ηλικίες 40-60, πράγμα το οποίο απαιτεί περαιτέρω μελέτη. Ο δείκτης οσμωτικής ευθραυστότητας φαίνεται να μην επηρεάζεται σε τόσο χαμηλές δόσεις.
Συμπερασματικά, ο δείκτης οσμωτικής ευθραυστότητας δεν επηρεάζεται σε χαμηλές δόσεις ακτινών Χ σε αντίθεση με την ελεύθερη αιμοσφαιρίνη. Για να εξαχθούν ακριβή συμπεράσματα, είναι απαραίτητο να εφαρμοσθούν μελέτες σε μεγαλύτερο πλήθος εθελοντών και να εφαρμοστούν περισσότερες τεχνικές ελέγχου, όσον αφορά στη μορφολογία των ερυθροκυττάρων, την ερυθροκυτταρική μεμβράνη και τη γήρανση. Tέλος, τα δεδομένα αυτά μπορούν να συσχετισθούν σε σχέση με την ηλικία.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Θετικές Επιστήμες
Λέξεις-κλειδιά:
Ιονίζουσα Ακτινοβολία, Ακτίνες Χ, ερυθροκύτταρα, in vitro, ελεύθερη αιμοσφαιρίνη, MCF
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
112
Αριθμός σελίδων:
80
Βασιλείου Θωμαή- Επιδράσεις της Ιονίζουσας ακτινοβολίας στα ώριμα ερυθροκύτταρα .pdf (1 MB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο