Η προστιθέμενη αξία των Εικονικών Εργαστηρίων στην επίτευξη της Βαθύτερης Μάθησης στις Φυσικές Επιστήμες

Διπλωματική Εργασία uoadl:2927052 130 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Πληροφορική στην Εκπαίδευση
Βιβλιοθήκη Σχολής Επιστημών της Αγωγής
Ημερομηνία κατάθεσης:
2020-11-04
Έτος εκπόνησης:
2020
Συγγραφέας:
Λεόντιος Αθανάσιος
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Νικόλαος Ζαράνης, Καθηγητής, Πανεπιστήμιο Κρήτης
Αγγελική Βουδούρη, Καθηγήτρια, Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης, ΕΚΠΑ
Γεώργιος Κουτρομάνος, Επίκουρος Καθηγητής, Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης, ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Η προστιθέμενη αξία των Εικονικών Εργαστηρίων στην επίτευξη της Βαθύτερης Μάθησης στις Φυσικές Επιστήμες
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Αγγλικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Η προστιθέμενη αξία των Εικονικών Εργαστηρίων στην επίτευξη της Βαθύτερης Μάθησης στις Φυσικές Επιστήμες
Περίληψη:
Η παρούσα μεταπτυχιακή εργασία μελετά εκτενώς, την επίδραση των Εικονικών Εργαστηρίων στις σύγχρονες δεξιότητες της Βαθύτερης Μάθησης μέσω έρευνας που διενεργήθηκε σε μαθητές και μαθήτριες 12 - 14 ετών. Με τον όρο Βαθύτερη Μάθηση αναφερόμαστε σε ένα σύνολο γνωστικών δεξιοτήτων που θεμελιώνεται στους εξής πυλώνες: Κατάκτηση του γνωστικού αντικειμένου σε βάθος (Knowledge Academic mindset), Δεξιότητα συνεργασίας (Collaboration), Δεξιότητα να μαθαίνεις «πώς να μαθαίνεις» μέσω απόκτησης κινήτρου και ενίσχυσης του ενδιαφέροντος (Fascination), Δεξιότητα επίλυσης σύνθετων προβλημάτων μέσω της κριτικής σκέψης (Problem Solving).
Το δείγμα της έρευνας αποτέλεσαν 194 μαθητές της 1ης τάξης γυμνασίου, « Α’ Γυμνασίου», από διαφορετικές σχολικές μονάδες. Για χρονικό διάστημα 4 μηνών οι παραπάνω μαθητές διδάχθηκαν αντικείμενα του αναλυτικού προγράμματος με τη χρήση Εικονικών Εργαστηρίων. Η ηλεκτρονική πλατφόρμα ISE (Inspiring Science Education platform), http://ise.iasa.gr/ χρησιμοποιήθηκε ως περιβάλλον εργασίας για τους μαθητές αλλά και ως μέσο πρόσβασης στα επιλεγμένα Εικονικά Εργαστήρια. Για την εκτίμηση της επίδρασης της προτεινόμενης παρέμβασης χρησιμοποιήθηκε η μέθοδος pre-post testing, με εφαρμογή συγκεκριμένων βαθμονομημένων ερωτηματολογίων για την καταγραφή των δεξιοτήτων που διαμορφώνουν τη Βαθύτερη Μάθηση. Η στατιστική ανάλυση των ερωτηματολογίων πραγματοποιήθηκε με το στατιστικό πρόγραμμα SPSS. Επιπρόσθετα η ηλεκτρονική πλατφόρμα ISE παρέχει τη δυνατότητα καταγραφής των δεξιοτήτων επίλυσης προβλημάτων των μαθητών, καθώς μπορεί να καταγράφει τις διαδοχικές επιλογές τους σε κάθε φάση υλοποίησης του κάθε πειράματος, όπου χρησιμοποιείται το Εικονικό Εργαστήριο.
Τα ευρήματα τα οποία προέκυψαν και τα οποία είναι σε απόλυτη συμφωνία με τη διεθνή βιβλιογραφία, αναδεικνύουν τη σπουδαιότητα του μέσου αξιολόγησης το οποίο βασίζεται εξ ολοκλήρου στις αρχές της ανακαλυπτικής μάθησης και ιδιαιτέρως του Εικονικού Εργαστηρίου, στην ενίσχυση των σύγχρονων δεξιοτήτων της Βαθύτερης Μάθησης που εξετάστηκαν. Συγκεκριμένα, κυρίως μέσω του Εικονικού Εργαστηρίου, κατά το οποίο οι μαθητές καλούνταν να κάνουν υποθέσεις, να θέσουν ερωτήματα, να οργανώσουν το πείραμά τους, να κάνουν παρατήρηση και τέλος να συλλέξουν και να αναλύσουν τα δεδομένα τους, παρατηρήθηκε σημαντική αύξηση του γνωστικού τους επιπέδου στα υπό μελέτη θέματα, σημαντική ενίσχυση της δεξιότητας της ομαδικότητας και της συνεργασίας, ενίσχυση του ενδιαφέροντος και του ενθουσιασμού για τις Φυσικές Επιστήμες (Fascination for Science), ανάπτυξη της κριτικής και της επιστημονικής σκέψης, και τέλος ενίσχυση της δεξιότητας αντιμετώπισης πολύπλοκων και σύνθετων προβλημάτων.
Οι νέες αυτές δεξιότητες διαμορφώνουν τη Βαθύτερη Μάθηση, η κατάκτηση της οποίας είναι το ζητούμενο του σύγχρονου σχολείου. Μέσω της Βαθύτερης Μάθησης επιτυγχάνεται η σφαιρική ανάπτυξη της προσωπικότητας των μαθητών και εξασφαλίζεται τόσο η άρτια γνώση, όσο και οι κοινωνικές και επαγγελματικές δεξιότητες.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Θετικές Επιστήμες
Λέξεις-κλειδιά:
Βαθύτερη Μάθηση, Εικονικά Εργαστήρια και Διαδραστικές Διαδικτυακές Πλατφόρμες, Φυσικές Επιστήμες, Συνεργατική επίλυση προβλημάτων, Ενδιαφέρον και Ενθουσιασμός για τις Φυσικές Επιστήμες, Βασικές Δεξιότητες
Ευρετήριο:
Ναι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
10
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
72
Αριθμός σελίδων:
164
Αρχείο:
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.

Leontios_Athanasios_MSc_Thesis.pdf
2 MB
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.