Γεωλογικές - Υδρογεωλογικές Συνθήκες και Υδροχημικές Αναλύσεις Υπόγειων Υδάτων στην Περιοχή της Ζαχάρως Ηλείας

Πτυχιακή Εργασία uoadl:2927081 200 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Τμήμα Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος
Βιβλιοθήκη Σχολής Θετικών Επιστημών
Ημερομηνία κατάθεσης:
2020-11-04
Έτος εκπόνησης:
2020
Συγγραφέας:
Τσεκουρά Παναγιώτα-Ελπίδα
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Αργυράκη Αριάδνη, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια, Τομέας Οικονομικής Γεωλογίας και Γεωχημείας, Τμήμα Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών

Σκούρτσος Εμμανουήλ, Επίκουρος Καθηγητής, Τομέας Δυναμικής Τεκτονικής και Εφαρμοσμένης Γεωλογίας, Τμήμα Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών
Πρωτότυπος Τίτλος:
Γεωλογικές - Υδρογεωλογικές Συνθήκες και Υδροχημικές Αναλύσεις Υπόγειων Υδάτων στην Περιοχή της Ζαχάρως Ηλείας
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Γεωλογικές - Υδρογεωλογικές Συνθήκες και Υδροχημικές Αναλύσεις Υπόγειων Υδάτων στην Περιοχή της Ζαχάρως Ηλείας
Περίληψη:
Η συγκεκριμένη εργασία πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια του προπτυχιακού προγράμματος σπουδών του τμήματος Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος, του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Σκοπός της παρούσας διπλωματικής εργασίας είναι η μελέτη της ποιότητας του υπόγειου νερού στην περιοχή της Ζαχάρως, Ηλείας. Πρόκειται για μία παραθαλάσσια αγροτική περιοχή που βρίσκεται στη δυτική Πελοπόννησο.
Η εργασία διακρίνεται σε τρία κύρια μέρη, τη μελέτη των γεωλογικών, των υδρογεωλογικών και των υδρογεωχημικών συνθηκών της περιοχής έρευνας. Στα πλαίσια της γεωλογικής μελέτης αναλύονται οι γεωτεκτονικές ενότητες και οι λιθολογικοί τύποι που απαντώνται στην περιοχή μελέτης, καθώς και οι μεταλπικοί σχηματισμοί που έχουν αποτεθεί. Επιπλέον, κατασκευάστηκε γεωλογικός χάρτης της περιοχής μελέτης με χρήση γεωγραφικών συστημάτων πληροφοριών (GIS), βάσει των αντίστοιχων γεωλογικών φύλλων του ΙΓΜΕ και μεταγενέστερων βιβλιογραφικών αναφορών, ενώ επίσης πραγματοποιήθηκε και επιτόπου μελέτη της γεωλογίας της περιοχής.
Στο τμήμα της υδρολογικής μελέτης της παρούσας εργασίας, αναλύεται το υδρογραφικό δίκτυο της περιοχής, ενώ ακόμα ερευνώνται τα υδρολογικά χαρακτηριστικά των λιθολογιών που αναπτύσσονται. Επιπροσθέτως, παρουσιάζονται οι υδροφόροι ορίζοντες που αναπτύσσονται στην περιοχή έρευνας καθώς και τα χαρακτηριστικά τους.
Όσον αφορά την υδρογεωχημική μελέτη, αυτή περιλαμβάνει τη χημική ανάλυση υδατικών δειγμάτων από την περιοχή. Στα πλαίσια της εν λόγω εργασίας πραγματοποιήθηκαν χημικές αναλύσεις σε συνολικά 20 υδατικά δείγματα που συλλέχθηκαν από την περιοχή μελέτης, κατά την ξηρή και κατά την υγρή περίοδο ενός υδρολογικού έτους. Για τη χημική ανάλυση που εφαρμόστηκε για τον προσδιορισμό των διαφόρων φυσικοχημικών παραμέτρων, πραγματοποιήθηκε ποιοτικός έλεγχος. Τα αποτελέσματα που προέκυψαν για τις φυσικοχημικές παραμέτρους των δειγμάτων, αναλύθηκαν στατιστικά και προβλήθηκαν στη συνέχεια σε κατάλληλα διαγράμματα προκειμένου να εξαχθούν συμπεράσματα σχετικά με την καταλληλότητα των υδάτων της περιοχής για κάλυψη αναγκών ύδρευσης και άρδευσης.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Θετικές Επιστήμες
Λέξεις-κλειδιά:
Γεωλογία, Υδρογεωλογία, Υδρογεωχημεία, Δυτική Πελοπόννησος, Ζαχάρω, Ηλεία
Ευρετήριο:
Ναι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
1
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
29
Αριθμός σελίδων:
71
Thesis Tsekoura Panagiota-Elpida.pdf (6 MB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο