Χαρακτηρισμός και καταλληλότητα αργίλων για την εφαρμογή τους στην πηλοθεραπεία

Πτυχιακή Εργασία uoadl:2927116 205 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Τμήμα Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος
Βιβλιοθήκη Σχολής Θετικών Επιστημών
Ημερομηνία κατάθεσης:
2020-11-04
Έτος εκπόνησης:
2020
Συγγραφέας:
ΔΕΛΗΣΑΒΒΑ ΜΑΡΙΑ
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Αριάδνη Αργυράκη Καθηγήτρια Τμήματος Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος Ε.Κ.Π.Α.
Πρωτότυπος Τίτλος:
Χαρακτηρισμός και καταλληλότητα αργίλων για την εφαρμογή τους στην πηλοθεραπεία
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Χαρακτηρισμός και καταλληλότητα αργίλων για την εφαρμογή τους στην πηλοθεραπεία
Περίληψη:
Ως πηλοθεραπεία ορίζεται η τοπική εφαρμογή πηλοειδών για θεραπευτική ή κοσμετική χρήση. Η παρούσα εργασία πραγματοποιήθηκε με σκοπό να εξακριβωθεί η καταλληλότητα εμπορικών καλλυντικών αργίλων για πηλοθεραπεία και παράλληλα να διερευνηθεί αν η φυσική άργιλος της λίμνης Πικρολίμνης στο νομό Κιλκίς και αυτή από λατομείο της ΓΕΩΕΛΛΑΣ Α.Μ.Μ.Α.Ε στην λεκάνη Βεντζίων, Γρεβενών, μπορούν να χρησιμοποιηθούν για καλλυντικές εφαρμογές συγκρίνοντας τις ιδιότητές τους με αυτές που ήδη πωλούνται στο εμπόριο.
Ο προσδιορισμός των ιδιοτήτων έγινε με βάση μεθόδους, οι οποίες περιλάμβαναν ορυκτολογική ανάλυση με τη χρήση περιθλασιμετρίας ακτινών – Χ, προσδιορισμό ιοντοεναλλακτικής ικανότητας και ειδικής επιφάνειας με τη μέθοδο κυανού του μεθυλενίου. Ακόμα, έγινε υπολογισμός της υδροαπορροφητικής ικανότητας με βάση τη μέθοδο Westinghouse. Εκτελέστηκε πείραμα προσομοίωσης ιοντοεναλλαγής με τεχνητό ιδρώτα, ο οποίος παρασκευάστηκε στο εργαστήριο σύμφωνα με ευρωπαϊκά πρότυπα. Έγινε χημική ανάλυση των δειγμάτων για 35 στοιχεία με διαλυτοποίηση τεσσάρων οξέων και μέτρηση ολικών συγκεντρώσεων με ICP –ΑES.
Από τα αποτελέσματα προέκυψε ότι από τα εμπορικά δείγματα αυτό που κρίθηκε καταλληλότερο είναι αυτό της λευκής αργίλου (κωδική ονομασία: CW). Από τα φυσικά δείγματα, η άργιλος προελεύσεως Γρεβενών (κωδική ονομασία: SG), κρίθηκε ικανό να χρησιμοποιηθεί ως καλλυντικό προϊόν, εφόσον υποστεί συγκεκριμένη επεξεργασία για να βελτιωθούν οι ιδιότητες αυτές, οι οποίες θεωρούνται σημαντικές για κοσμετική χρήση, αλλά και για να απαλλαχθεί από τυχόν προσμίξεις.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Θετικές Επιστήμες
Λέξεις-κλειδιά:
έκπλυση με τεχνητό ιδρώτα, ικανότητα ιοντοεναλλαγής, πηλοθεραπεία, ιδιότητες αργίλων.
Ευρετήριο:
Ναι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
2
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
17
Αριθμός σελίδων:
59
Διπλωματική-Μαρία-Δελησάββα_AA.pdf (2 MB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο