Διαφορές Μεταξύ Ευθύγραμμου και Περιστροφικού Παλμού στο Αγώνισμα της Σφαιροβολίας

Πτυχιακή Εργασία uoadl:2930292 133 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Τμήμα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού
Βιβλιοθήκη Σχολής Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού
Ημερομηνία κατάθεσης:
2020-12-15
Έτος εκπόνησης:
2020
Συγγραφέας:
ΑΓΑΛΙΑΝΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Καραμπάτσος Γεώργιος
Επίκουρος καθηγητής
Σχολή Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού
Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών
Πρωτότυπος Τίτλος:
Διαφορές Μεταξύ Ευθύγραμμου και Περιστροφικού Παλμού στο Αγώνισμα της Σφαιροβολίας
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Διαφορές Μεταξύ Ευθύγραμμου και Περιστροφικού Παλμού στο Αγώνισμα της Σφαιροβολίας
Περίληψη:
Η σφαιροβολία αποτελεί ένα από τα πιο διάσημα αγωνίσματα ρίψεων των σύγχρονων αγώνων του στίβου. Υπήρξαν αρκετοί τρόποι – τεχνικές που χρησιμοποιήθηκαν για την ρίψη σφαίρας μακρύτερα, ωστόσο δύο είναι αυτές που έχουν επικρατήσει : η τεχνική O’ Brien (Ευθύγραμμος Παλμός) και η τεχνική Baryshnikov (Περιστροφικός Παλμός). Και στις δύο αυτές τεχνικές στόχος είναι να επιτευχθεί υψηλότερη περιστροφική ταχύτητα σώματος ώστε να μεταφερθεί περισσότερη ισχύς στη ρίψη. Η διεθνής αρθρογραφία περιγράφει διαφορετικές μεταβλητές που σχετίζονται με τη μεταφορά ενέργειας και με τις δύο τεχνικές , υπάρχει δε πληθώρα σχετικής βιβλιογραφίας ,η οποία ωστόσο δεν έχει ευκρινώς καταλήξει στην υπεροχή κάποιας από τις δύο. O σκοπός λοιπόν της παρούσας εργασίας είναι να παρουσιάσει μία επιστημονικά θεμελιωμένη επισκόπηση ώστε να μελετηθούν και να αποκαλυφθούν οι διαφορές μεταξύ Ευθύγραμμου και Περιστροφικού Παλμού της Σφαιροβολίας . Η ανεύρεση κατάλληλων ερευνών πραγματοποιήθηκε με μηχανογραφημένες αναζητήσεις που διεξήχθησαν χρησιμοποιώντας τις παρακάτω ηλεκτρονικές βάσεις δεδομένων: Medline, Cinahl, SportsDiscus και Pubmed. Σημειώνω ότι συμπεριελήφθησαν μόνο οι δημοσιεύσεις αγγλικής γλώσσας.
Η παρούσα μελέτη παρουσιάζει διάφορες παραμέτρους της ρίψης , με την ελπίδα να αποκαλυφθούν οι παράγοντες που είναι οι κρισιμότεροι για την καλύτερη απόδοση. Κρίσιμοι παράγοντες είναι πτυχές της τεχνικής που προβλέπουν καλύτερα την απόδοση αθλητών υψηλού επιπέδου. Αυτές οι πληροφορίες μεταβιβάζονται σε υψηλού επιπέδου αθλητές και τους προπονητές τους, για να βοηθήσουν στη βελτίωσή τους και να τους ενισχύσουν στον δρόμο για την κατάκτηση μεταλλίων σε Παγκόσμια Πρωταθλήματα και Ολυμπιακούς Αγώνες. Ο στόχος είναι να παρέχουμε χρήσιμες πληροφορίες σε αθλητές και προπονητές, με την ελπίδα να κατευθύνουν ορθότερα την τεχνική τους ανάπτυξη, να εντοπίσουν σημαντικά ελαττώματα και να πραγματοποιήσουν τις κατάλληλες προσαρμογές. Οι πληροφορίες προορίζονται να είναι αρκετά συγκεκριμένες ώστε να είναι χρήσιμες αλλά και αρκετά γενικές ώστε να μπορούν να συσχετίζονται με τις ειδικές, ιδιαίτερες και μοναδικές τεχνικές διαφορές που ενυπάρχουν σε κάθε αθλητή λόγω των μοναδικών ανθρωπομετρικών, φυσιολογικών και γενετικών χαρακτηριστικών του. Θα πρέπει ωστόσο να σημειωθεί ότι οι κρίσιμοι παράγοντες για τους αθλητές υψηλού επιπέδου μπορεί να μην είναι οι ίδιοι με αυτούς για τους αρχάριους αθλητές.
Τα αποτελέσματα της παρούσας ανασκόπησης υποστηρίζουν ότι ο Περιστροφικός Παλμός, όταν εκτελείται σωστά, επιτρέπει μεγαλύτερη ορμή στη σφαίρα. Δημιουργεί επίσης μεγαλύτερη οριζόντια ταχύτητα που μπορεί δυνητικά να οδηγήσει σε μεγαλύτερη ρίψη. Ωστόσο, η περίπλοκη φύση της περιστροφής και οι μεγάλες γωνιακές μετατοπίσεις των μελών του σώματος μπορεί να έχουν ως αποτέλεσμα ο αθλητής (ρίπτης) να είναι εκτός ισορροπίας και να διακινδυνεύσει το αν θα έλθει σωστά στην τελική θέση ( θέση απελευθέρωσης. Αυτό οδηγεί συχνά σε ασθενέστερες ή άκυρες προσπάθειες.
Ο Ευθύγραμμος Παλμός δεν επιτρέπει εξίσου μεγάλη ορμή στη σφαίρα, αλλά δίνει τη δυνατότητα στον αθλητή-ρίπτη να έχει σταθερότερες βολές.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Εκπαίδευση – Αθλητισμός
Λέξεις-κλειδιά:
ΟΧΙ
Ευρετήριο:
Ναι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
2
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
33
Αριθμός σελίδων:
37
ΑΓΑΛΙΑΝΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΠΤΥΧΙΑΚΗ.pdf (785 KB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο