Μονάδα:
Κατεύθυνση Νεώτερη και Σύγχρονη Ελληνική ΙστορίαΒιβλιοθήκη Φιλοσοφικής Σχολής
Ημερομηνία κατάθεσης:
2020-12-22
Συγγραφέας:
Μελέτη Μαρία-Μαργαρίτα
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
ΠΛΟΥΜΙΔΗΣ ΣΠΥΡΙΔΩΝ - Αναπλ. Καθηγητής Νεότερης Ελληνικής Ιστορίας - Τμήμα Ιστορίας-Αρχαιολογίας ΕΚΠΑ
ΧΑΤΖΗΒΑΣΙΛΕΙΟΥ ΕΥΑΝΘΗΣ - Καθηγητής Ιστορίας του Μεταπολεµικού Κόσµου - Τμήμα Ιστορίας-Αρχαιολογίας ΕΚΠΑ
ΚΑΡΑΜΑΝΩΛΑΚΗΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ - Αναπλ.Καθηγητής Νεότερης Ελληνικής Ιστορίας - Τμήμα Ιστορίας - Αρχαιολογίας ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
«Διατί δύσθυμος; Διότι το έθνος ζητεί τον πόλεμον;» (Εφημερίδα «Εμπρός») Ο Ελληνοθωμανικός Πόλεμος του 1897 και η συζήτηση για τις ευθύνες του Στέμματος
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
«Διατί δύσθυμος; Διότι το έθνος ζητεί τον πόλεμον;» (Εφημερίδα «Εμπρός») Ο Ελληνοθωμανικός Πόλεμος του 1897 και η συζήτηση για τις ευθύνες του Στέμματος
Περίληψη:
Ο Ελληνοοθωμανικός πόλεμος του 1897 αποτελεί την πρώτη οργανωμένη προσπάθεια, μετά την επανάσταση του 1821, για επέκταση των συνόρων του ελληνικού κράτους μέσω της πολεμικής οδού. Η ευκαιρία που δόθηκε με το ξέσπασμα της Κρητικής Επανάστασης ήταν ιδανική προκειμένου να επιτευχθούν οι στόχοι της Μεγάλης Ιδέας, όμως η οικονομική δυσπραγία του ελληνικού κράτους σε συγκερασμό με την ανετοιμότητα του στρατεύματος καταδίκασαν το εγχείρημα σε αποτυχία.
Στην παρούσα εργασία θα προσπαθήσουμε να αναλύσουμε όχι μόνο τους παράγοντες που οδήγησαν στην πρώτη στρατιωτική αποτυχία του ελληνικού κράτους, αλλά θα επικεντρωθούμε στον ρόλο που έπαιξε το στέμμα και η ελληνική βασιλική δυναστεία στο όλο πολιτικό και στρατιωτικό εγχείρημα. Ο φόβος της έξωσης και η προσπάθεια διατήρησης στον ελληνικό θρόνο αποτέλεσαν τον κινητήριο μοχλό των ενεργειών του βασιλιά Γεωργίου Α΄ και συνάμα ολόκληρης της βασιλικής οικογένειας. Στάθηκε αυτός ο φόβος αρκετός για να κατανοηθούν οι προσδοκίες της εθνικής αποκατάστασης του ελληνικού λαού, όπως εκφράστηκαν μέσα από την Μεγάλη Ιδέα; Κατέστη δυνατό μέσω αυτού να ενσωματωθεί η βασιλική δυναστεία στους κόλπους της ελληνικής κοινωνίας; Αυτή η μονογραφία, με βάση μια βιβλιογραφία πολλαπλών όψεων που περιλαμβάνει και την καταγραφή του ελληνικού τύπου της εποχής σκοπεύει να φωτίσει τον ρόλο του στέμματος και της δυναστείας των Γκλύξμπουργκ στο εσωτερικό της Ελλάδας την συγκεκριμένη περίοδο. Οι κύριες πρωτογενείς πηγές είναι η εφημερίδα «Ακρόπολις», και τα έργα Odysseus, Turkey in Europe (London Edward Arnold 1900) και Henry W. Nevinson, Scenes in the Thirty Days War between Greece and Turkey (London 1898).
Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον επιβλέποντα καθηγητή μου Σπυρίδωνα Πλουμίδη για τις συμβουλές και τις παρατηρήσεις του, ο οποίος διατέλεσε καθοδηγητής στη διάρκεια της συγγραφής. Την Α.Κ. για την πρόσβαση στην ψηφιακή βιβλιοθήκη του πανεπιστημίου του Kent, καθώς η έρευνα και η συγγραφή υλοποιήθηκε σε αντίξοες συνθήκες, και τέλος το προσωπικό της βιβλιοθήκης του Δήμου Αθηναίων για την διευκόλυνση στο δανεισμό βιβλίων.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Ιστορία
Λέξεις-κλειδιά:
1897, ελληνοθωμανικος πόλεμος, Δεληγιάννης, στέμμα, Γεώργιος
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
204
Αρχείο:
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.
διπλωματική Μελέτη.pdf
860 KB
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.