«Γνωστική και θυμική πολυμέρεια της ειδησεογραφικής πλαισίωσης των μετακινούμενων πληθυσμών. Η περίπτωση της “προσφυγικής κρίσης”»

Διδακτορική Διατριβή uoadl:2931482 215 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Τμήμα Επικοινωνίας και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης
Βιβλιοθήκη Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης - Επικοινωνίας και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης - Τουρκικών Σπουδών και Σύγχρονων Ασιατικών Σπουδών - Κοινωνιολογίας
Ημερομηνία κατάθεσης:
2020-12-22
Έτος εκπόνησης:
2020
Συγγραφέας:
Χατζηκωνσταντίνου Μιχαήλ
Στοιχεία επταμελούς επιτροπής:
Νίκος Δεμερτζής, Καθηγητής, Τμήμα Επικοινωνίας και ΜΜΕ, ΕΚΠΑ.
Γιώργος Πλειός, Καθηγητής,Τμήμα Επικοινωνίας και ΜΜΕ, ΕΚΠΑ.
Γιώργος Κανδύλης, Ερευνητής Β', ΕΚΚΕ
Μπετίνα Ντάβου, Καθηγήτρια, Τμήμα Επικοινωνίας και ΜΜΕ, ΕΚΠΑ.
Στέλιος Παπαθανασόπουλος, Καθηγητής, Τμήμα Επικοινωνίας και ΜΜΕ, ΕΚΠΑ.
Μαρίνα Ρήγου, Επίκουρη Καθηγήτρια, Τμήμα Επικοινωνίας και ΜΜΕ, ΕΚΠΑ.
Αντώνης Σκαμνάκης, Αναπληρωτής Καθηγητής, Τμήμα Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ, ΑΠΘ.
Πρωτότυπος Τίτλος:
«Γνωστική και θυμική πολυμέρεια της ειδησεογραφικής πλαισίωσης των μετακινούμενων πληθυσμών. Η περίπτωση της “προσφυγικής κρίσης”»
Γλώσσες διατριβής:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
«Γνωστική και θυμική πολυμέρεια της ειδησεογραφικής πλαισίωσης των μετακινούμενων πληθυσμών. Η περίπτωση της “προσφυγικής κρίσης”».
Περίληψη:
Η παρούσα μελέτη εξετάζει τη γνωστική και θυμική πολυμέρεια (diversity) των ειδήσεων μέσω της θεώρησης της ειδησεογραφικής πλαισίωσης (news framing). Ως μελέτη περίπτωσης εξετάζεται η αποκαλούμενη «προσφυγική κρίση» στην Ελλάδα. Εμπειρικά διερευνώνται: α) οι επιδράσεις της πολυμέρειας των ειδησεογραφικών πλαισιώσεων στις στάσεις των πολιτών για τους πρόσφυγες/μετανάστες και β) οι επιδράσεις στην πολυμέρεια των ειδησεογραφικών πλαισιώσεων από τη σύγκλιση κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης υπέρ της άσκησης μεταναστευτικής πολιτικής αποτροπής και εγκλεισμού μετά την υπογραφή της Κοινής Δήλωσης («συμφωνία») Ευρωπαϊκής Ένωσης – Τουρκίας για το προσφυγικό ζήτημα (από τον Μάρτιο του 2016 και μέχρι τις αποκαλύψεις για τις δραματικές συνθήκες διαβίωσης των προσφύγων στη Μόρια της Λέσβου τον Σεπτέμβριο του 2018). Για τις ανάγκες της έρευνας αναπτύχθηκε ένα σύνθετο μοντέλο της πλαισίωσης των ειδήσεων το οποίο την εκλαμβάνει ως μια λειτουργία που συντίθεται από τους γνωστικούς και θυμικούς μηχανισμούς της ανάδειξης, της κατηγοριοποίησης και της συνάρθρωσης καθώς και της μετάδοσης σθένους, της ερμηνείας/αξιολόγησης/αποτίμησης και της ενεργοποίησης σχημάτων. Οι υποθέσεις εργασίας ελέγχθηκαν μέσω της διεξαγωγής πειράματος με τη χρήση του εργαλείου καταγραφής συγκινήσεων Geneva Emotion Wheel και μέσω ανάλυσης περιεχομένου σε ειδησεογραφικές ιστοσελίδες εφημερίδων και τηλεοπτικά δελτία ειδήσεων. Στο επίκεντρο της μελέτης βρέθηκε η ενεργοποίηση των ηθικών συναισθημάτων της ενσυναίσθησης (empathy), της συμπάθειας (sympathy) και της συμπόνιας (compassion) για τους προσφυγικούς/μεταναστευτικούς πληθυσμούς. Υπόβαθρο της διερεύνησης αποτέλεσε η υπόθεση ότι η πολυμέρεια του ειδησεογραφικού περιεχομένου σε συνδυασμό με την καλλιέργεια συναισθηματικής αμοιβαιότητας μπορεί να κινητοποιήσει τους πολίτες σε δράση για τους απομακρυσμένους άλλους. Η μελέτη εντόπισε επιδράσεις της πολυμέρειας των ειδησεογραφικών πλαισιώσεων στις στάσεις του κοινού για τους μετακινούμενους πληθυσμούς οι οποίες μεσολαβήθηκαν από την ενεργοποίηση συγκινήσεων. Επίσης κατέγραψε ότι η υπογραφή της Κοινής Δήλωσης ΕΕ-Τουρκίας συνδέθηκε με έντονες μεταβολές στη γνωστική πολυμέρεια της ειδησεογραφικής κάλυψης των μετακινούμενων πληθυσμών, ως αποτέλεσμα του «πολιτικού παραλληλισμού» (ή πολιτικής επαλληλίας) που χαρακτηρίζει το Μεσογειακό Μοντέλο του Πολωμένου Πλουραλισμού της Νότιας Ευρώπης. Συνολικά η υπογραφή της συμφωνίας μετατόπισε τις ειδησεογραφικές πλαισιώσεις για τους μετακινούμενους πληθυσμούς εγγύτερα στη «Σφαίρα της Συναίνεσης» ή έστω στη «Σφαίρα της Αποδεκτής Αντιπαράθεσης», κατά Hallin, εξοβελίζοντας τις πλαισιώσεις που απεικόνιζαν την μετακίνηση πληθυσμών ως ευκαιρία για τις χώρες υποδοχής.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Κοινωνικές, Πολιτικές και Οικονομικές επιστήμες
Λέξεις-κλειδιά:
Πλαισίωση των ειδήσεων, πολυμέρεια της πλαισίωσης, πρόσφυγες, συγκινήσεις, ενσυναίσθηση, συμπάθεια, συμπόνια, πείραμα, ανάλυση περιεχομένου, ειδησεογραφία, πολιτική επικοινωνία, ιστοσελίδες, δελτία ειδήσεων, ανταγωνιστική πλαισίωση
Ευρετήριο:
Ναι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
3
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
690
Αριθμός σελίδων:
378
Αρχείο:
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.

Διατριβή Χατζηκωνσταντίνου.pdf
6 MB
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.