Η διδασκαλία των αριθμών 0-5 στην Α΄Δημοτικού με τη βοήθεια των Νέων Τεχνολογιών

Διπλωματική Εργασία uoadl:2933147 99 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Τεχνολογίες της Πληροφορίας και Επικοινωνίας στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση
Βιβλιοθήκη Σχολής Επιστημών της Αγωγής
Ημερομηνία κατάθεσης:
2021-01-21
Έτος εκπόνησης:
2021
Συγγραφέας:
Νάση Φωτεινή
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Αγγελική Βουδούρη, Καθηγήτρια, Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών
Πρωτότυπος Τίτλος:
Η διδασκαλία των αριθμών 0-5 στην Α΄Δημοτικού με τη βοήθεια των Νέων Τεχνολογιών
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Η διδασκαλία των αριθμών 0-5 στην Α΄Δημοτικού με τη βοήθεια των Νέων Τεχνολογιών
Περίληψη:
Η συγκεκριμένη εργασία διενεργήθηκε με σκοπό να αναδείξει τον τρόπο με τον οποίο μπορεί να αξιοποιηθεί ο ηλεκτρονικός υπολογιστής στη διδασκαλία των Ρεαλιστικών Μαθηματικών στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση και ειδικότερα κατά τη διδασκαλία των αριθμών 0-5 στην Α΄τάξη του Δημοτικού. Περιγράφεται διδακτική πρόταση η οποία συμπεριλαμβάνει τη χρήση λογισμικού, η σχεδίαση του οποίου βασίζεται σε σενάριο που συνάδει με τα ενδιαφέροντα και την καθημερινότητα των μαθητών της ηλικίας αυτής και τα «προβλήματα πλαισίου» σύμφωνα με τη Ρεαλιστική Μαθηματική Εκπαίδευση της Ολλανδίας.
Στο πρώτο μέρος, γίνεται σύντομη ιστορική αναδρομή στις μεταρρυθμίσεις της μαθηματικής εκπαίδευσης και αναφέρονται τα κυριότερα φιλοσοφικά ρεύματα καθώς και οι θεωρίες διδασκαλίας των μαθηματικών. Στη συνέχεια καταγράφεται η ιστορία της Ρεαλιστικής Μαθηματικής Εκπαίδευσης, αναλύεται η θεωρία της συγκεκριμένης διδακτικής πρότασης για τη διδασκαλία των Μαθηματικών, η οποία περιγράφεται με την βοήθεια τριών παραμέτρων: τη θεωρία των επιπέδων του VanHiele, τη διδακτική φαινομενολογία του Freudenthal και την προοδευτική μαθηματικοποίηση. Επίσης, περιγράφεται ο ρόλος του εκπαιδευτικού αλλά και των Νέων Τεχνολογιών στη Ρεαλιστική Μαθηματική Εκπαίδευση.
Στο δεύτερο μέρος, παρουσιάζεται ο παραδοσιακός, δασκαλοκεντρικός τρόπος διδασκαλίας των μαθηματικών ακολουθώντας τις οδηγίες του βιβλίου του δασκάλου και τη ροή της ύλης σύμφωνα με το σχολικό εγχειρίδιο και στον αντίποδά της, μια νέα πρόταση διδασκαλίας των αριθμών 0-5 σε μαθητές πρώτης δημοτικού, με τη βοήθεια εκπαιδευτικού λογισμικού και δραστηριότητες βασισμένες στη θεωρία των ρεαλιστικών μαθηματικών.
Η εργασία ολοκληρώνεται με συζήτηση και απόπειρα διατύπωσης συμπερασμάτων σχετικά με τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα της νέας διδακτικής πρότασης, τα αναμενόμενα αποτελέσματα και τις πιθανές προεκτάσεις.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Τεχνολογία – Πληροφορική
Λέξεις-κλειδιά:
Διδασκαλία Μαθηματικών, Μαθηματικά, Πρόσθεση, Αφαίρεση, Νέες Τεχνολογίες, ΤΠΕ
Ευρετήριο:
Ναι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
3
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
406
Αριθμός σελίδων:
216
Η διδασκαλία των αριθμών 0-5 στην Α΄ Δημοτικού με τη βοήθεια των Νέων Τεχνολογιών.pdf (6 MB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο