Ογκομετρία με Πολυτομική ΥΤ για τον υπολογισμό του ρυθμού αιμορραγίας

Διπλωματική Εργασία uoadl:2933918 102 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Επεμβατική Ακτινολογία
Βιβλιοθήκη Επιστημών Υγείας
Ημερομηνία κατάθεσης:
2021-02-11
Έτος εκπόνησης:
2021
Συγγραφέας:
Θεοδόσης Αντώνιος
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Σταύρος Σπηλιόπουλος, Αναπληρωτής Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Νικόλαος Κελέκης, Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Δημήτριος Φιλιππιάδης, Επίκουρος Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Ογκομετρία με Πολυτομική ΥΤ για τον υπολογισμό του ρυθμού αιμορραγίας
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Ογκομετρία με Πολυτομική ΥΤ για τον υπολογισμό του ρυθμού αιμορραγίας
Περίληψη:
Σκοπός
Αξιολόγηση της σκοπιμότητας της ογκομέτρησης με Αξονική Αγγειογραφία (MDCTA) για την ποσοτικοποίηση και τη ταξινόμηση της οξείας αιμορραγίας.
Υλικά και μέθοδοι
Αυτή η αναδρομική, μονοκεντρική μελέτη, διερεύνησε διαδοχικούς ασθενείς με θετική MDCTA για ενεργή μη εγκεφαλική, μη γαστρεντερική αιμορραγία, μεταξύ Ιανουαρίου 2020 και Ιουνίου 2020. Μελετήθηκε η ποσοτικοποίηση της ενεργού εξαγγείωσης στην αρτηριακή και παρεγχυματική φάση χρησιμοποιώντας μεθόδους ογκομέτρησης, ο υπολογισμός του ρυθμού της ενεργού αιμορραγίας και δυνατότητα διαβάθμισης της αιμορραγίας, το ποσοστό θνησιμότητας εντός 30 ημερών, η πιθανή ταυτοποίηση ανεξάρτητων παραγόντων πρόβλεψης της θνησιμότητας και η συσχέτιση της ογκομετρικής ανάλυσης με διάφορους κλινικούς παράγοντες καθώς και τον τύπο θεραπείας.
Αποτελέσματα
Συνολικά έγινε ανάλυση σε 30 ασθενείς (17 γυναίκες, 56,6%, μέση ηλικία 70,0 ± 16,0 έτη). Η ογκομετρική ανάλυση ήταν εφικτή σε όλες τις περιπτώσεις με εξαιρετική μεταβλητότητα (interobserver variability) μεταξύ των παρατηρητών (interclass correlation coefficient 0,999 για τον αρτηριακό και 0,919 για τον φλεβικό μετρημένο όγκο). Ο μέσος όγκος της εξαγγείωσης του σκιαγραφικού μέσου ήταν 1,06 ± 1,09 ml και 3,07 ± 2,48 ml στις αρτηριακές και παρεγχυματικές φάσεις, αντίστοιχα. Ο μέσος ρυθμός αιμορραγίας ήταν 6,95 ± 7,82 ml / min. Ο υψηλός όγκος αιμορραγίας στην αρτηριακή φάση (αιμορραγία βαθμού 4) ήταν ο μόνος ανεξάρτητος προγνωστικός δείκτης θνησιμότητας εντός 30 ημερών (HR 1383.58, p = 0,042). Υπήρξε θετική συσχέτιση μεταξύ του όγκου αιμορραγίας στην αρτηριακή φάση (rs = 0,340, p = 0,033) και του ρυθμού αρτηριακής αιμορραγίας (rs = 0,381, p = 0,019) με την απόφαση για περαιτέρω άμεση παρέμβαση. Ο όγκος αιμορραγίας 0,6 ml ήταν η τιμή κατωφλιού (cutoff value) για την πρόβλεψη χειρουργικής ή ενδαγγειακής αντιμετώπισης (ευαισθησία 96,3%, ειδικότητα 66,7%).
Συμπέρασμα
Η ογκομετρική ανάλυση στη MDCTA για τον ποσοτικό προσδιορισμό και την ταξινόμηση της οξείας αιμορραγίας ήταν εφικτή με εξαιρετική συμφωνία μεταξύ των παρατηρητών. Το προτεινόμενο σύστημα βαθμολόγησης αιμορραγίας θα μπορούσε να βελτιστοποιήσει τη λήψη αποφάσεων και να προβλέψει τα κλινικά αποτελέσματα.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Επιστήμες Υγείας
Λέξεις-κλειδιά:
Αξονική αγγειογραφία, Oγκομέτρηση, Ενεργός αιμορραγία, Οξεία αιμορραγία, Ενδαγγειακή θεραπεία.
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
90
Αριθμός σελίδων:
73
Αρχείο:
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.

Antonios Theodosis MSc.pdf
1 MB
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.