Καταγραφή και ανάλυση των τερμάτων του παγκόσμιου κυπέλλου ποδοσφαίρου 2018 στην φάση των ομίλων

Πτυχιακή Εργασία uoadl:2934089 149 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Τμήμα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού
Βιβλιοθήκη Σχολής Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού
Ημερομηνία κατάθεσης:
2021-02-02
Έτος εκπόνησης:
2021
Συγγραφέας:
ΤΟΝΤΙΣΑΚΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ
Ζήκος Μιχαλης
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Μητροτάσιος Μιχάλης, Λέκτορας, ΣΕΦΑΑ, ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Καταγραφή και ανάλυση των τερμάτων του παγκόσμιου κυπέλλου ποδοσφαίρου 2018 στην φάση των ομίλων
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Καταγραφή και ανάλυση των τερμάτων του παγκόσμιου κυπέλλου ποδοσφαίρου 2018 στην φάση των ομίλων
Περίληψη:
Σκοπός της παρούσας μελέτης ήταν η καταγραφή και ανάλυση των τερμάτων που επιτεύχθηκαν στη διοργάνωση του Παγκοσμίου Κυπέλλου ποδοσφαίρου 2018 στη φάση των ομίλων που διεξήχθη στη Ρωσία με απώτερο στόχο τον εμπλουτισμό της ήδη υπάρχουσας βιβλιογραφίας και την εξαγωγή κατευθυντήριων γραμμών για την προπονητική διαδικασία.

Για τον σκοπό αυτό, συλλέχθηκαν και αναλύθηκαν όλα τα τέρματα (n=122) που επιτεύχθηκαν στους αγώνες (n=47) του Παγκοσμίου Κυπέλλου 2018 στη φάση των ομίλων τα οποία καταγράφηκαν σε ένα ειδικά διαμορφωμένο πρωτόκολλο του λογισμικού Microsoft Office Excel. Η μέθοδος που χρησιμοποιήθηκε για την κατηγοριοποίηση των τερμάτων σε σχέση με την κάθε μεταβλητή ήταν εκείνη της βιντεοανάλυσης. Οι μεταβλητές που αναλύθηκαν αφορούν την επίδραση του πρώτου τέρματος στο τελικό αποτέλεσμα, το χρονικό σημείο επίτευξης του τέρματος, την προέλευση του τύπου της επίθεσης, τις ζώνες εκτέλεσης της τελικής πάσας και της εκτέλεσης του τέρματος, καθώς και την τεχνική ενέργεια που προηγήθηκε της εκτέλεσης, τον τρόπο υποδοχής της μπάλας, την ύπαρξη ή μη πίεσης στον σκόρερ, η εκτέλεση εντός ή εκτός της μεγάλης περιοχής, το μέρος του σώματος που χρησιμοποιήθηκε, η αγωνιστική θέση του σκόρερ, η ζώνη της εστίας που επιτεύχθηκε το τέρμα και τέλος, το αγωνιστικό σύστημα της κάθε ομάδας. Ακολούθως, για τη στατιστική ανάγνωση των δεδομένων χρησιμοποιήθηκαν τα περιγραφικά στατιστικά της συχνότητας (f και %f), της τυπικής απόκλισης (SD) και του μέσου όρου (X).

Από τα αποτελέσματα προέκυψε πως επιτεύχθηκαν 2.64±1.54 τέρματα ανά αγώνα. Η σημασία του πρώτου τέρματος αποδεικνύεται καθοριστική, με συντριπτικό ποσοστό (74.47%) νίκης στις περιπτώσεις που αυτό επιτεύχθηκε. Η πλειοψηφία των τερμάτων σημειώθηκε στο δεύτερο ημίχρονο (61.48%) και πιο συγκεκριμένα στο τελευταίο αγωνιστικό τέταρτο (76’-90’+) των αναμετρήσεων (25.41%). Παρατηρήθηκε πως τα περισσότερα τέρματα ήρθαν ως αποτέλεσμα της ροής του παιχνιδιού (57%), ενώ ενδιαφέρον προξενεί το γεγονός ότι αυτά προήλθαν από πάσα <10μ. (18.85%). Ακόμα, πολύ μεγάλη είναι η συχνότητα των τερμάτων εντός της περιοχής (88%), που έχουν προέλθει από άμεση εκτέλεση (74.59%) και με πιεστική παρουσία αντιπάλου (50.82%). Τέλος, πιο συχνοί σκόρερ αποδείχθηκαν οι κεντρικοί επιθετικοί (35.25%), ακολουθούμενοι από τους πλάγιους επιθετικούς (26.23%) και η πιο συχνή ζώνη επίτευξης όσον αφορά την εστία είναι η χαμηλή (46.71%).


Συμπερασματικά, η μέθοδος της βιντεοανάλυσης μπορεί να αποτελέσει ένα ανεκτίμητο εργαλείο στα χέρια του προπονητή, βοηθώντας τόσο στην αναγνώριση πλεονεκτημάτων και αδυναμιών της ομάδας, όσο και στη σχεδίαση ρεαλιστικών προπονητικών μονάδων που θα αντικατοπτρίζουν αγωνιστικές συνθήκες. Η κατεύθυνση επομένως που θα πρέπει να έχουν οι προπονητικές διαδικασίες σε τεχνικοτακτικό περιεχόμενο, οφείλει να στοχεύει στην εξάσκηση δημιουργίας συνθηκών εκτέλεσης υπό πίεση στον κάθετο χώρο ανάμεσα στη μικρή και τη μεγάλη περιοχή, αλλά και στη σωστή αντιμετώπιση αυτών των συνθηκών στο αμυντικό κομμάτι.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Εκπαίδευση – Αθλητισμός
Λέξεις-κλειδιά:
Ανάλυση, Ποδόσφαιρο, Παγκόσμιο Κύπελλο 2018, Γκολ
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Όχι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
23
Αριθμός σελίδων:
30
Πτυχιακή Εργασία ΖΗΚΟΣ Μ. - ΤΟΝΤΙΣΑΚΗΣ Π..pdf (1 MB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο