Σύστημα αιμοδοσίας στην πανδημία Covid-19: διατήρηση αποθέματος, ασφάλεια αιμοδότη, ασφάλεια προσωπικού

Διπλωματική Εργασία uoadl:2935416 146 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Θρόμβωση-Αιμορραγία-Ιατρική των μεταγγίσεων
Βιβλιοθήκη Επιστημών Υγείας
Ημερομηνία κατάθεσης:
2021-02-18
Έτος εκπόνησης:
2021
Συγγραφέας:
Nικολοπούλου Σπυριδούλα
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
1)Βαλσάμη Σερένα, Επίκουρη Καθηγήτρια, Ιατρική Σχολή ΕΚΠΑ
2)Στυλιανή Κοκόρη, Επίκουρη Καθηγήτρια, Ιατρική Σχολή ΕΚΠΑ
3)Κωνσταντίνος Σταμούλης, Επιστημονικός Διευθυντής ΕΚΕΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Σύστημα αιμοδοσίας στην πανδημία Covid-19: διατήρηση αποθέματος, ασφάλεια αιμοδότη, ασφάλεια προσωπικού
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Σύστημα αιμοδοσίας στην πανδημία Covid-19: διατήρηση αποθέματος, ασφάλεια αιμοδότη, ασφάλεια προσωπικού
Περίληψη:
Περίληψη
Οι κορωναϊοί είναι ανθρώπινα παθογόνα που προέρχονται από πτηνά ή θηλαστικά και εισβάλουν στην αναπνευστική οδό προκαλώντας λοίμωξη. Πανδημίες από τους κορωναϊούς SARS και MERS έχουν καταγραφεί το 2002 και το 2012.
Η λοίμωξη από τον κορωναϊό SARS-COV-2 πρωτοεμφανίστηκε στα τέλη του 2019 στην πόλη Wuhan της Κίνας και μέχρι τον Μάρτιο του 2020 εξαπλώθηκε σε 157 χώρες, οπότε και χαρακτηρίστηκε από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας ως «πανδημία». Η πανδημία του νέου κορωναϊού SARS-COV-2 βρίσκεται σε εξέλιξη και μέχρι να γίνει εκτεταμένος εμβολιασμός των πληθυσμών ανά την υφήλιο, αντιμετωπίζεται σε προληπτική βάση με τήρηση μέτρων ατομικής υγιεινής και κοινωνικής απόστασης, ενώ ιδιαίτερη σημασία δίνεται στην έγκυρη ανίχνευση, απομόνωση και ιχνηλάτηση των κρουσμάτων.
Τα Συστήματα Αιμοδοσίας των διαφόρων χωρών ήταν μεταξύ αυτών που επηρεάστηκαν ιδιαίτερα και πολυεπίπεδα από την πανδημία COVID-19. H ταχύτατη και εκτεταμένη εξάπλωση του ιού οδήγησε στην ελάττωση των αποθεμάτων αίματος, αφού οι κανόνες διαλογής των αιμοδοτών εξαιρούν προσωρινά από τη διαδικασίας της αιμοδοσίας τα προσβεβλημένα άτομα αλλά και όσους έχουν έρθει σε επαφή με αυτά. Στις παραπάνω απώλειες επιπροστίθενται και τα άτομα που δεν αιμοδότησαν είτε λόγω δισταγμού να προσέλθουν στους χώρους αιμοδοσίας από το φόβο μην προσβληθούν από τον ιό είτε λόγω δυσκολιών προσέγγισης των χώρων αιμοδοσίας λόγω των περιορισμών στις μετακινήσεις που επιβλήθηκαν από τις κατά τόπους αρχές.
Τα Συστήματα Αιμοδοσίας ακολουθώντας κατευθυντήριες γραμμές διεθνών φορέων και οργανισμών (πχ ΠΟΥ, ΕCDC) αλλά και εθνικών αρμόδιων αρχών (π.χ. Υπουργείο Υγείας, Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας,
Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας) προσπάθησαν να ανταπεξέλθουν στις παραπάνω ιδιαιτερότητες προσαρμόζοντας κατάλληλα τη λειτουργία τους ώστε να εξασφαλίσουν επάρκεια αιμοδοτών και καλύτερη διαχείριση των αποθεμάτων τους, διασφαλίζοντας παράλληλα την ασφάλεια των αιμοδοτών και του προσωπικού τους καθώς και την αδιάλειπτη λειτουργία τους.
Η εικόνα στην Ελλάδα είχε εξέλιξη ανάλογη της διεθνούς. Οι Νοσοκομειακές Υπηρεσίες Αιμοδοσίας και τα Κέντρα Αίματος (ΝΥΑ & Κ.Α), ακολουθώντας τις κατευθυντήριες οδηγίες του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας (Ε.ΚΕ.Α) και των λοιπών αρμοδίων αρχών ενημέρωσαν τους πολίτες και οργάνωσαν τη λειτουργία τους σύμφωνα με τις διεθνείς πρακτικές και τις κατά τόπους συνθήκες.
Η παρούσα εργασία παρουσιάζει τα στοιχεία τα σχετιζόμενα με την Πανδημία COVID-19 και ασχολείται με την επίδραση της Πανδημίας στα Συστήματα Αιμοδοσίας, όσον αφορά στις παραμέτρους επάρκειας/ ασφάλειας αίματος, ασφάλειας αιμοδοτών/ εργαζομένων καθώς επίσης και σε θέματα εύρυθμης λειτουργίας των Αιμοδοσιών υπό τις έκτακτες συνθήκες που προκάλεσε η Πανδημία τόσο σε παγκόσμιο επίπεδο όσο και στον ελλαδικό χώρο.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Επιστήμες Υγείας
Λέξεις-κλειδιά:
Λέξεις- κλειδιά: Πανδημία Covid-19, Σύστημα αιμοδοσίας, Επάρκεια αίματος, Ασφάλεια αιμοδότη, Ασφάλεια αίματος
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
63
Αριθμός σελίδων:
73
Αρχείο:
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.

ΣΥΣΤΗΜΑ ΑΙΜΟΔΟΣΙΑΣ ΣΤΗΝ ΠΑΝΔΗΜΙΑ COVID-19 ,ΔΙΑΤΗΡΗΣΗ ΑΠΟΘΕΜΑΤΟΣ ,ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΑΙΜΟΔΟΤΗ, ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ.pdf
1 MB
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.