«Σύγκριση ταχυτητοδυναμικών προφίλ των κάτω άκρων κατά την οριζόντια και κατακόρυφη επιτάχυνση σε αθλητές αλμάτων και δρομείς διαφόρων επιπέδων»

Πτυχιακή Εργασία uoadl:2935698 110 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Τμήμα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού
Βιβλιοθήκη Σχολής Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού
Ημερομηνία κατάθεσης:
2021-02-26
Έτος εκπόνησης:
2021
Συγγραφέας:
ΣΥΡΟΠΟΥΛΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Γρηγόρης Μπογδάνης, Καθηγητής, ΤΕΦΑΑ, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών
Πρωτότυπος Τίτλος:
«Σύγκριση ταχυτητοδυναμικών προφίλ των κάτω άκρων κατά την οριζόντια και κατακόρυφη επιτάχυνση σε αθλητές αλμάτων και δρομείς διαφόρων επιπέδων»
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
«Σύγκριση ταχυτητοδυναμικών προφίλ των κάτω άκρων κατά την οριζόντια και κατακόρυφη επιτάχυνση σε αθλητές αλμάτων και δρομείς διαφόρων επιπέδων»
Περίληψη:
Σκοπός της παρούσας μελέτης ήταν να γίνει σύγκριση του ταχυτητοδυναμικού προφίλ των κάτω άκρων μεταξύ κατακόρυφης και οριζόντιας επιτάχυνσης σε αθλητές αλμάτων
και δρομείς διαφόρων επιπέδων. Συμμετείχαν 16 άνδρες αθλητές αλμάτων και sprint οι οποίοι κατηγοριοποιήθηκαν σύμφωνα με το επίπεδό τους (υψηλού-μεσαίου-χαμηλού επιπέδου). Οι συμμετέχοντες εκτέλεσαν πολλαπλά κατακόρυφα άλματα χωρίς ταλάντωση (Squat Jumps-SJ) με ένα εύρος αντιστάσεων, καθώς και sprint 30 m. Από τις παραπάνω αξιολογήσεις προέκυψε το ταχυτητοδυναμικό προφίλ τους. Η τιμή της μέγιστης θεωρητικής δύναμης F 0 για το σύνολο των συμμετεχόντων ήταν 36,68 ± 11,11 Ν/kg και 8,88 ± 1,6 Ν/kg για την κατακόρυφη και οριζόντια συνθήκη αντίστοιχα. Η τιμή της μέγιστης θεωρητικής ταχύτητας V 0 για το σύνολο των συμμετεχόντων ήταν 3,63 ± 1,64 m/s και 8,58 ± 0,61 m/s για την κατακόρυφη και οριζόντια συνθήκη αντίστοιχα. Η τιμή της μέγιστης θεωρητικής ισχύος P 0 για το σύνολο των συμμετεχόντων ήταν 30,49 ± 7,49 W/kg και 18,97 ± 3,14 W/kg για την κατακόρυφη και οριζόντια συνθήκη αντίστοιχα. Η κλίση της καμπύλης F-v για το σύνολο των συμμετεχόντων αντιστοιχούσε σε γωνία με εφαπτομένη 12,68 ± 8,11 και 1,04 ± 0,23 για την κατακόρυφη και οριζόντια συνθήκη αντίστοιχα. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα δεν παρατηρήθηκε στατιστικά σημαντική συσχέτιση ανάμεσα στις δύο συνθήκες για καμία από τις μεταβλητές ταχυτητοδυναμικού προφίλ τόσο στο σύνολο των συμμετεχόντων όσο και στις επιμέρους υποκατηγορίες με βάση το επίπεδό τους. Η χαμηλή συσχέτιση που παρατηρήθηκε οδηγεί στο συμπέρασμα ότι οι δύο αξιολογήσεις δίνουν διαφορετικές
πληροφορίες για την ταχυτητοδυναμική ικανότητα των κάτω άκρων. Επομένως προτείνεται η χρήση και των δύο τρόπων αξιολόγησης προκειμένου να επιτυγχάνεται ολοκληρωμένη εκτίμηση των φυσικών ικανοτήτων ενός αθλητή.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Εκπαίδευση – Αθλητισμός
Λέξεις-κλειδιά:
Ταχοδυναμικό προφίλ, Μυϊκή ισχύς, Αξιολόγηση μυϊκής ισχύος
Ευρετήριο:
Ναι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
4
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
57
Αριθμός σελίδων:
34
gb_Συρόπουλος-ΠΤΥΧΙΑΚΗ (1).pdf (1 MB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο