Μεταβολικές διαταραχές και σίτιση σε σηπτικούς ασθενείς. Συστηματική ανασκόπηση

Διπλωματική Εργασία uoadl:2935728 99 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Αναπνευστική Ανεπάρκεια-Μηχανικός Αερισμός
Βιβλιοθήκη Επιστημών Υγείας
Ημερομηνία κατάθεσης:
2021-02-16
Έτος εκπόνησης:
2021
Συγγραφέας:
Παρασκευοπούλου Ελένη
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Βασιλειάδης Ιωάννης, Επίκουρος Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Ροβίνα Νικολέτα, Επίκουρη Καθηγήτρια, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Κουτσούκου Αντωνία, Καθηγήτρια, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Μεταβολικές διαταραχές και σίτιση σε σηπτικούς ασθενείς. Συστηματική ανασκόπηση
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Μεταβολικές διαταραχές και σίτιση σε σηπτικούς ασθενείς. Συστηματική ανασκόπηση
Περίληψη:
Εισαγωγή: Οι μεταβολικές διαταραχές που εκφράζονται σε οργανισμούς σε σηπτικό σοκ καθορίζουν και την επιλογή του κατάλληλου πρωτοκόλλου σίτισης σε ασθενείς με σήψη στις μονάδες εντατικής θεραπείας.
Σκοπός: Σκοπός της παρούσας συστηματικής ανασκόπησης είναι η αναζήτηση μελετών που διερευνούν την επίδραση διαφορετικών τρόπων/πρωτοκόλλων σίτισης σε δείκτες που αφορούν τη διαταραχή του μεταβολισμού. Η μελέτη του χρησιμοποιούμενου διατροφικού μοντέλου σε σηπτικούς ασθενείς και στη συνέχεια η συσχέτιση με δείκτες αξιολόγησης της βαρύτητας της σήψης μπορεί τελικά να μας οδηγήσει στην εφαρμογή της καταλληλότερης οδού σίτισης σε τέτοιους ασθενείς.
Υλικό-Μέθοδος: Η αναζήτηση πραγματοποιήθηκε στις βάσεις δεδομένων MEDLINE (PubMed inter‐ face) και The Cochrane Central Register of Controlled Trials (CENTRAL, Wiley interface) σχετικά με τυχαιοποιημένες κλινικές δοκιμές, που διερευνούν τα πρωτόκολλα σίτισης σε σηπτικούς ασθενείς των ΜΕΘ.
Αποτελέσματα: Σε 5 μελέτες συγκρίθηκαν η εφαρμογή εντερικής, παρεντερικής σίτισης ή συνδυασμού αυτών με χρήση ή μη γλουταμίνης και σε διαφορετικά χρονικά διαστήματα εφαρμογής αυτών. Αξιολογήθηκε η πορεία των ασθενών σύμφωνα με τις κλίμακες SOFA και APACHE II, καθώς επίσης και με την εκτίμηση διάφορων δεικτών (θνητότητα, BMI, TNF-a, IL-6, IL-10, τρανσφερίνη πλάσματος, ισοζύγιο αζώτου, δείκτης κρεατινίνη/ύψος, διάρκεια ανάγκης παραμονής στη ΜΕΘ, διάρκεια ανάγκης μηχανικού αερισμού). Καταλληλότερη για τους σηπτικούς ασθενείς αποδείχθηκε η άμεση έναρξη παρεντερικής σίτισης σε συνδυασμό με εντερική (μετά από 48 ώρες), ενώ αρκετά ωφέλιμη κρίθηκε και η χορήγηση γλουταμίνης ενδοφλεβίως αλλά και μέσω της εντερικής οδού.
Συμπεράσματα: Η ιδανική οδός σίτισης για τους σηπτικούς ασθενείς των ΜΕΘ παραμένει αμφιλεγόμενη. Στις ημέρες μας, προτείνεται η εντερική σε συνδυασμό με την πρόσθετη παρεντερική διατροφή, ώστε να επιτυγχάνεται ο στόχος σε πρωτεΐνες-θερμίδες, να αξιοποιούνται τα πλεονεκτήματα της εντερικής διατροφής για τον εντερικό βλεννογόνο και να αντιμετωπίζονται οι μεταβολικές διαταραχές των σηπτικών ασθενών.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Επιστήμες Υγείας
Λέξεις-κλειδιά:
Σήψη, Σηπτικό σοκ, Μεταβολικές διαταραχές, Εντερική σίτιση, Παρεντερική σίτιση
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
51
Αριθμός σελίδων:
37
Αρχείο:
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.

Paraskevopoulou Eleni Master.pdf
883 KB
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.