ΠΑΛΑΙΟΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ ΣΕ ΟΛΟΚΑΙΝΙΚΑ ΙΖΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΝΟΤΙΟΔΥΤΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ ΠΕΛΑΓΟΥΣ

Πτυχιακή Εργασία uoadl:2937180 136 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Τμήμα Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος
Βιβλιοθήκη Σχολής Θετικών Επιστημών
Ημερομηνία κατάθεσης:
2021-02-26
Έτος εκπόνησης:
2021
Συγγραφέας:
ΚΑΠΙΡΗ ΜΑΡΙΑ-ΣΟΦΙΑ
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ ΜΑΡΙΑ, ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ, ΓΕΩΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΓΕΩΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ, ΕΘΝΙΚΟ ΚΑΙ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

ΝΟΜΙΚΟΥ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΡΙΑ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ, ΓΕΩΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΓΕΩΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ, ΕΘΝΙΚΟ ΚΑΙ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ
Πρωτότυπος Τίτλος:
ΠΑΛΑΙΟΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ ΣΕ ΟΛΟΚΑΙΝΙΚΑ ΙΖΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΝΟΤΙΟΔΥΤΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ ΠΕΛΑΓΟΥΣ
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Αγγλικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
ΠΑΛΑΙΟΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ ΣΕ ΟΛΟΚΑΙΝΙΚΑ ΙΖΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΝΟΤΙΟΔΥΤΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ ΠΕΛΑΓΟΥΣ
Περίληψη:
Η παρούσα διπλωματική εργασία πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια του προπτυχιακού προγράμματος σπουδών του τμήματος Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος, του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Σκοπός της συγκεκριμένης εργασίας είναι η παλαιοπεριβαλλοντική μελέτη της ευρύτερης περιοχής ΝΔ της Μήλου, μέσω της μικροπαλαιοντολογικής ανάλυσης των τρηματοφόρων του πυρήνα βαρύτητας POS513-8-2.
Η εργασία περιλαμβάνει την αποτύπωση του συνολικού περιβάλλοντος και των συνθηκών που επιδρούν στην ευρύτερη περιοχή μελέτης. Αυτό πραγματοποιείται μέσω βιβλιογραφικών αναφορών, αλλά και εργαστηριακή και μικροσκοπική ανάλυση θαλασσίων ιζημάτων, ερμηνεία των αποτελεσμάτων και συσχετισμό όλων των προαναφερόμενων στοιχείων. Στα πλαίσια καταγραφής των παραπάνω παραμέτρων αναλύεται το γεωλογικό καθεστώς της λεκάνης της Κρήτης, καθώς και της ευρύτερης περιοχής όπου προέρχεται ο πυρήνας βαρύτητας POS513-8-2 και προσδιορίζονται οι ωκεανογραφικές και κλιματικές συνθήκες που διατρέχουν την περιοχή ενδιαφέροντος.
Η μικροσκοπική ανάλυση περιλαμβάνει τα δείγματα ιζήματος POS513-8-2, 38-39, POS513-8-2, 40-41, POS513-8-2, 49-50, POS513-8-2, 64-65 και POS513-8-2, 76-77 του πυρήνα βαρύτητας POS513-8-2, που αφορούν την ευρύτερη ζώνη βάθους, όπου εντοπίζεται ο σαπροπηλικός ορίζοντας S1. Αρχικά, τα δείγματα επεξεργάστηκαν με χημικές μεθόδους και μελετήθηκαν μικροσκοπικά, προκειμένου να καταμετρηθούν τα θερμά πλαγκτονικά είδη Orbulina univesra και η ροζ μορφή του Globigerinoides ruber και να προσδιοριστούν τα γένη της βενθονικής πανίδας. Τα αποτελέσματα αναλύθηκαν με στατιστικές μεθόδους και προβλήθηκαν σε κατάλληλα διαγράμματα, προκειμένου να εξαχθούν συμπεράσματα σχετικά με τις συνθήκες που επικρατούσαν στην περιοχή μελέτης, κατά τη διάρκεια απόθεσης του σαπροπηλικού ορίζοντα S1.
Η μελέτη της περιοχής ανάκτησης του πυρήνα POS513-8-2 έδειξε τη συνεχή απόθεση του σαπροπηλού S1 στο ΝΔ Αιγαίο και την επιρροή της μετατόπισης του Αφρικανικού μουσώνα στην απόθεση και διατήρησή του στο Ολόκαινο. Επιπλέον, τα αποτελέσματα της αναγνώρισης των βενθονικών τρηματοφόρων στα δείγματα μελέτης, υποδηλώνουν δυσοξικές συνθήκες στον πυθμένα της περιοχής κατά τη διάρκεια απόθεσης των εκάστοτε ιζημάτων. Τα θερμά είδη των πλαγκτονικών τρηματοφόρων επιβεβαιώνουν την επίδραση του LIW στην περιοχή, ενώ δεν είναι εφικτές οι μεταβολές στις επικρατούσες συνθήκες, λόγω βαθιών υδάτων.
Τέλος, κατασκευάστηκαν οι βαθυμετρικοί χάρτες του Αιγαίου Πελάγους και της ευρύτερης περιοχής μελέτης, προκειμένου να προσδιοριστούν με μεγαλύτερη ακρίβεια οι υδάτινες μάζες που επηρέασαν την πλαγκτονική και βενθονική πανίδα του σαπροπηλού S1 στον POS513-8-2. Οι χάρτες δημιουργήθηκαν με χρήση γεωγραφικών συστημάτων πληροφοριών (GIS), βάσει των δεδομένων της ιστοσελίδας GEBCO (General Bathymetric Chart of the Oceans), ο οποίος παρέχει ελεύθερα βαθυμετρικά δεδομένα, διαδικτυακά.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Θετικές Επιστήμες
Λέξεις-κλειδιά:
Παλαιοπεριβάλλον, Μεσόγειος Θάλασσα, Αιγαίο Πέλαγος, Σαπροπηλός, Τρηματοφόρα
Ευρετήριο:
Ναι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
2
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
134
Αριθμός σελίδων:
84
Thesis Maria-Sofia Kapiri.pdf (3 MB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο