Σακχαρώδης διαβήτης κύησης

Διπλωματική Εργασία uoadl:2937267 84 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Παθολογία της Κύησης
Βιβλιοθήκη Επιστημών Υγείας
Ημερομηνία κατάθεσης:
2021-03-01
Έτος εκπόνησης:
2021
Συγγραφέας:
Τεχλεμτζή Μαρία
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Χαράλαμπος Χρέλιας, Αναπληρωτής Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Νικόλαος Σαλάκος, Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Σοφία Καλανταρίδου, Καθηγήτρια, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Σακχαρώδης διαβήτης κύησης
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Σακχαρώδης διαβήτης κύησης
Περίληψη:
Ο σακχαρώδης διαβήτης κύησης είναι μια μεταβολική ασθένεια που οφείλεται είτε σε διαταραχή της σύνθεσης ινσουλίνης, είτε διαταραχή στη δράση της ινσουλίνης, είτε και στα δύο. Αποτελεί την κυριότερη μη μεταδοτική ασθένεια του αναπτυσσόμενου κόσμου, προκαλώντας 4.8 εκατομμύρια θανάτους και αναπηρία σε 371 χιλιάδες ανθρώπους κάθε χρόνο. Η επίπτωση της νόσου έχει αυξηθεί τα τελευταία χρόνια και η ηλικία εμφάνισης όλο ένα και γίνεται μικρότερη. Εκτιμάται ότι παγκοσμίως οι γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας που πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη είναι 28 εκατομμύρια. Οι πλειοψηφία αυτών πάσχουν από διαβήτη τύπου 2.
Ο σακχαρώδης διαβήτης κατά την εγκυμοσύνη συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο τόσο για τη μητέρα, όσο και για το νεογνό και διακρίνεται σε δύο κατηγορίες: στον προϋπάρχοντα διαβήτη τύπου I ή II και στο σακχαρώδη διαβήτη της κύησης (ΣΔΚ), ο οποίος αποτελεί διαταραχή της ανοχής της γλυκόζης, με έναρξη ή αναγνώριση για πρώτη φορά κατά τη διάρκεια της κύησης. Η διαγνωστική προσέγγιση του ΣΔΚ γίνεται σε δύο βήματα και περιλαμβάνει τη δοκιμασία ανίχνευσης (screening test) και τη δοκιμασία διάγνωσης (diagnostic test) που εφαρμόζεται στις γυναίκες που ξεπέρασαν το καθορισμένο όριο της γλυκόζης κατά τη δοκιμασία ανίχνευσης.
Tο νεογνό μιας διαβητικής μητέρας βρίσκεται σε αυξημένο κίνδυνο για εμφάνιση επιπλοκών όπως συγγενείς δυσπλασίες, αυτόματες αποβολές, ενδομήτριο θάνατο, μακροσωμία, υπογλυκαιμία, υπασβεστιαιμία, αναπνευστική δυσχέρεια, μυοκαρδιοπάθεια και ίκτερο. Αρκετές περιγεννητικές επιπλοκές οφείλονται στην επίδραση των υψηλών επιπέδων γλυκόζης της μητέρας και μπορούν να αποφευχθούν με τη σωστή ρύθμιση κατά την περίοδο της σύλληψης και της κύησης. Η έγκαιρη ανίχνευση και διάγνωση, η συστηματική παρακολούθηση, η διατήρηση καλού μεταβολικού ελέγχου και η αναγνώριση των παραγόντων κινδύνου για τη μητέρα και το νεογνό, έχουν επιφέρει θεαματική βελτίωση στην πρόγνωση του ΣΔΚ.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Επιστήμες Υγείας
Λέξεις-κλειδιά:
Γλυκόζη, Ινσουλίνη, Διαβήτης, Κύηση, Επιπλοκές
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
178
Αριθμός σελίδων:
230
Techlemtzi Maria Master.pdf (18 MB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο