Εκτίμηση του κατολισθητικού φαινομένου στο Βενετσιάνικο Φρούριο χώρας Σφακίων

Πτυχιακή Εργασία uoadl:2938611 88 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Τμήμα Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος
Βιβλιοθήκη Σχολής Θετικών Επιστημών
Ημερομηνία κατάθεσης:
2021-03-12
Έτος εκπόνησης:
2021
Συγγραφέας:
ΦΑΜΕΛΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Μαρία Σταυροπούλου, Αναπληρώτρια καθηγήτρια , Δυναμικής Τεκτονικής και Εφαρμοσμένης Γεωλογίας , Γεωλογικό Αθηνών
Πρωτότυπος Τίτλος:
Εκτίμηση του κατολισθητικού φαινομένου στο Βενετσιάνικο Φρούριο χώρας Σφακίων
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Εκτίμηση του κατολισθητικού φαινομένου στο Βενετσιάνικο Φρούριο χώρας Σφακίων
Περίληψη:
Το φαινόμενο των καταπτώσεων βράχων, συντελεί ένα από τους πιο χαρακτηριστικούς τύπους κατολισθήσεων που παρατηρούνται στον Ελλαδικό χώρο. Συχνά, τέτοιου τύπου φαινόμενα προκαλούν έντονες υλικές ζημίες σε δομικά έργα αλλά και την απώλεια ανθρώπινων ζωών. Κατά συνέπεια , η ορθή και ουσιαστική μελέτη του φαινομένου καθίσταται επιτακτική προκειμένου να επιτευχθούν οι έγκαιρες προβλέψεις των καταπτώσεων και η άμεση λήψη των απαραίτητων μέτρων προστασίας.
Στόχος λοιπόν της παρούσας εργασίας είναι η εκτίμηση κινδύνου κατάπτωσης βράχων στο Βενετσιάνικο Φρούριο της Χώρας Σφακίων, η προσομοίωση της κατάπτωσης μέσω της χρήσης του προγράμματος Rocfall και τη πρόταση πιθανών μέτρων πρόληψης και αντιμετώπισης για το πρανές της υπό μελέτη περιοχής.
Στα κεφάλαια που ακολουθούν, αρχικά παρατίθενται εισαγωγικά στοιχεία σχετικά με την θεωρία των κατολισθητικών φαινομένων (κεφάλαιο 1ο). Ακολουθεί η περιγραφή της αρχής λειτουργίας και του τρόπου χρήσης του κύριου λογισμικού που χρησιμοποιήθηκε Rocfall της Rocscience (κεφάλαιο 2ο) όπου αναλύεται και περιγράφεται εκτενέστερα το θεωρητικό και μαθηματικό του υπόβαθρο (κεφάλαιο 3ο). Στην συνέχεια γίνεται μια εκτενής βιβλιογραφική επισκόπηση των βασικών μέτρων πρόληψης και αντιμετώπισης των κατολισθητικών φαινομένων (κεφάλαιο 4ο )
Τέλος, έχουμε την εφαρμογή του λογισμικού προκειμένου να επιτευχθεί η προσομοίωση των καταπτώσεων βράχων στην υπό μελέτη περιοχή, να διεξάγουμε αποτελέσματα που να προσεγγίζουν όσον τον δυνατόν περισσότερο τη πραγματικότητα με αποτέλεσμα να μπορέσουμε να προτείνουμε πιθανά μέτρα αντιμετώπισης του φαινομένου. (κεφάλαιο 5ο )
Κύρια θεματική κατηγορία:
Θετικές Επιστήμες
Λέξεις-κλειδιά:
κατάπτωση βράχων , προσομοίωση ,κατολίσθηση ,παραβολική κίνηση ,πρανές
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
8
Αριθμός σελίδων:
86
ΕΚΤΙΜΗΣΗ ΤΟΥ ΚΑΤΟΛΙΣΘΗΤΙΚΟΥ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟΥ ΣΤΟ ΒΕΝΕΤΣΙΑΝΙΚΟ ΦΡΟΥΡΙΟ ΧΩΡΑΣ ΣΦΑΚΙΩΝ.pdf (2 MB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο