Ενδοοικογενειακή Βία κατά των γυναικών/Βία μεταξύ ερωτικών Συντρόφων. Διερεύνηση των στάσεων και των αντιλήψεων του γενικού πληθυσμού.

Διπλωματική Εργασία uoadl:2938972 197 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Προαγωγή ψυχικής υγείας - Πρόληψη ψυχιατρικών διαταραχών
Βιβλιοθήκη Επιστημών Υγείας
Ημερομηνία κατάθεσης:
2021-03-18
Έτος εκπόνησης:
2021
Συγγραφέας:
Τσαούση Θεοδώρα
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Μαρίνα Οικονόμου, Καθηγήτρια, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Ελένη Λαζαράτου, Καθηγήτρια, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Ελευθερία Τσάλτα, Καθηγήτρια, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Ενδοοικογενειακή Βία κατά των γυναικών/Βία μεταξύ ερωτικών Συντρόφων. Διερεύνηση των στάσεων και των αντιλήψεων του γενικού πληθυσμού.
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Ενδοοικογενειακή Βία κατά των γυναικών/Βία μεταξύ ερωτικών συντρόφων.Διερεύνηση των στάσεων και των αντιλήψεων του γενικού πληθυσμού.
Περίληψη:
Αναμφίβολα η Βία κατά των γυναικών που συμβαίνει σε ιδιωτικό και κοινωνικό επίπεδο αποτελεί επαίσχυντη παραβίαση θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων και θεωρείται σοβαρό πρόβλημα δημόσιας υγείας με παγκόσμιες διαστάσεις που υπονομεύει τη σωματική, την ψυχική και κοινωνική ποιότητα ζωής της γυναίκας. Η πιο συχνή μορφή της είναι η ενδοοικογενειακή βία που στη συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων δράστης είναι ο σύζυγος και θύμα είναι η σύντροφός του. Η βία αυτή είναι γνωστή και ως Βία μεταξύ Ερωτικών Συντρόφων (ΒΕΣ). Η ΒΕΣ είναι ένα πολυσύνθετο και πολυπαραγοντικό φαινόμενο η διαιώνιση και η ενίσχυση του οποίου ή αποδυνάμωση του, όπως προκύπτει από πλήθος μελετών, σχετίζεται με τις αντιλήψεις και τις απόψεις του πληθυσμού. Η παρούσα ερευνητική εργασία αποσκοπεί στο να μελετήσει στην Ελλάδα τις αντιλήψεις και τις στάσεις/βαθμό αποδοχής του γενικού πληθυσμού απέναντι στη ΒΕΣ εν μέσω οικονομικής κρίσης καθώς και τους παράγοντες που την επηρεάζουν. Ειδικότερα, οι επιμέρους ερευνητικοί σκοποί είναι: να περιγραφούν οι αντιλήψεις και στάσεις/βαθμός αποδοχής του γενικού πληθυσμού απέναντι στην ΒΕΣ, να ανιχνευθούν οι κοινωνικό-δημογραφικοί και ψυχολογικοί παράγοντες (όπως ο μη κλινικός – παραληρητικός ιδεασμός) που συνδέονται με αυξημένη/μειωμένη αποδοχή της ΒΕΣ, να αναδειχθεί ο ρόλος της οικονομικής κρίσης στη μειωμένη/αυξημένη αποδοχή της ΒΕΣ, να διερευνηθεί πιθανή συσχέτιση ανάμεσα σε δείκτες γνωστικού κοινωνικού κεφαλαίου (θεσμική εμπιστοσύνη, διαπροσωπική εμπιστοσύνη, αίσθημα μοναξιάς, κοινωνικά δίκτυα, κοινωνική υποστήριξη), βαθμό οικογενειακής συνοχής και τις στάσεις απέναντι στη ΒΕΣ. Το ερευνητικό εργαλείο ενσωμάτωνε τις κλίμακες Acceptability of Intimate Partner Violence Against Women Scale/ A-IPVAW, Gender Roles Stereotypes Scale, Peters Delusions Inventory – PDI -21, Κοινωνικής Υποστήριξης του Όσλο, Οικογενειακών Συνηθειών καθώς και πεδία της Ευρωπαϊκής Κοινωνικής Έρευνας, ένα λήμμα από την Κλίμακα Ποιότητας Ζωής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και τέλος πέντε σενάρια αιτιολόγησης της ΒΕΣ. Οι πληροφορίες συλλέχθηκαν με τη διανομή των ερωτηματολογίων σε δείγμα 130 ατόμων που επιλέχθηκε μέσω της απλής τυχαίας δειγματοληψίας. Τα βασικά συμπεράσματα κατέδειξαν πως η αποδοχή της βίας κατά των γυναικών μέσα σε μια συζυγική/συντροφική σχέση εξαρτάται από την αλληλεπίδραση των εξής παραγόντων: τη συμφωνία με τους γυναικείους στερεοτυπικούς ρόλους, τη χαμηλή οικογενειακή συνοχή, το αντρικό φύλο και το χαμηλό μορφωτικό επίπεδο (υποχρεωτική εκπαίδευση).
Κύρια θεματική κατηγορία:
Επιστήμες Υγείας
Λέξεις-κλειδιά:
Λέξεις – κλειδιά : Βία μεταξύ ερωτικών συντρόφων, Αντιλήψεις γενικού πληθυσμού, Αποδοχή βίας μεταξύ ερωτικών συντρόφων
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Όχι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
96
Αριθμός σελίδων:
96
Αρχείο:
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.

ΤΣΑΟΥΣΗ ΘΕΟΔΩΡΑ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ.pdf
702 KB
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.