Ανάπτυξη κακοήθειας μετά από μεταμόσχευση νεφρού - Παράγοντες κινδύνου

Διπλωματική Εργασία uoadl:2939830 156 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Χειρουργική Ογκολογία
Βιβλιοθήκη Επιστημών Υγείας
Ημερομηνία κατάθεσης:
2021-03-22
Έτος εκπόνησης:
2021
Συγγραφέας:
Μποτσάκης Κωνσταντίνος
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Βώρος Διονύσιος, Ομότιμος Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ, Επιβλέπων
Πολυμενέας Γεώργιος, Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Φραγκουλίδης Γεώργιος, Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Ανάπτυξη κακοήθειας μετά από μεταμόσχευση νεφρού - Παράγοντες κινδύνου
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Αγγλικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Ανάπτυξη κακοήθειας μετά από μεταμόσχευση νεφρού - Παράγοντες κινδύνου
Περίληψη:
Η κακοήθεια συνιστά σημαντικό παράγοντα νοσηρότητας και θνητότητας σε ασθενείς που υποβάλλονται σε μεταμόσχευση νεφρού. Η επίπτωση του καρκίνου στον ειδικό αυτό πληθυσμό εμφανίζει αυξητικές τάσεις τις τελευταίες δεκαετίες. Οι νεοπλασίες στους μεταμοσχευμένους ασθενείς φαίνεται να έχουν πιο επιθετική πορεία και χειρότερη πρόγνωση σε σύγκριση με τον γενικό πληθυσμό και σχετίζονται κυρίως με την ανοσοκατασταλτική αγωγή η οποία είναι απαραίτητη για τη διατήρηση του μοσχεύματος και τους ογκογόνους ιούς.
Η μελέτη αυτή έχει σκοπό να αναλύσει δεδομένα της Μονάδας Μεταμόσχευσης Οργάνων του Νοσοκομείου “Ο Ευαγγελισμός” που αφορούν στην εμφάνιση κακοήθειας μετά από μεταμόσχευση νεφρού και τη σχέση της με συγκεκριμένους παράγοντες κινδύνου.
Διενεργήθηκε αναδρομική μελέτη εγκάρσιας τομής η οποία αφορά ασθενείς που υποβλήθηκαν σε μεταμόσχευση νεφρού κατά τη χρονική περίοδο 2012-2018. Η συλλογή των δεδομένων έγινε με χρήση συγκεκριμένου ερωτηματολογίου αναφορικά με δημογραφικά στοιχεία και ατομικό - οικογενειακό ιστορικό. Τα δεδομένα του ερωτηματολογίου διασταυρώθηκαν με στοιχεία από το αρχείο της Μ.Μ.Ο. και με τη μελέτη των ιστοπαθολογικών εξετάσεων από το Παθολογοανατομικό Τμήμα του Νοσοκομείου μας.
Συγκεντρώθηκαν στοιχεία για 126 ασθενείς (75% άνδρες, 25% γυναίκες) με μέση ηλικία τα 51 έτη. Η μέση διάρκεια αιμοκάθαρσης ήταν 5,6 έτη. Ανευρέθησαν 18 περιπτώσεις κακοήθειας σε 17 ασθενείς (13,5%), με συχνότερη την κακοήθεια δέρματος (38,9%). Οι άνδρες εμφάνιζαν 3,3 φορές μεγαλύτερη πιθανότητα εμφάνισης κακοήθειας σε σχέση με τις γυναίκες (p=0,162). Κάθε έτος αύξησης της ηλικίας επιφέρει επιβάρυνση στην πιθανότητα κακοήθειας κατά 5% (p=0,054). Οι ασθενείς με οικογενειακό ιστορικό κακοήθειας είχαν 3 φορές μεγαλύτερη πιθανότητα εμφάνισης κακοήθειας (p=0,089 οριακά). Μετά την πολυπαραγοντική ανάλυση, οι ασθενείς με ατομικό ιστορικό κακοήθειας είχαν 15,3 φορές μεγαλύτερη πιθανότητα εμφάνισης κακοήθειας (p<0,001), ενώ οι ασθενείς που ελάμβαναν στατίνες είχαν 4,5 φορές μεγαλύτερη πιθανότητα εμφάνισης κακοήθειας (p=0,021).
Η μεγάλη διάρκεια αναμονής για μεταμόσχευση αντανακλά τη μειωμένη προσφορά μοσχευμάτων στη χώρα μας. Η γνώση σχετικά με την επίπτωση της κακοήθειας μετά από μεταμόσχευση νεφρού και της σχέσης της με τους διάφορους παράγοντες κινδύνου μας παρέχει τη δυνατότητα να παρακολουθούμε και να φροντίζουμε τον ευάλωτο αυτό πληθυσμό με μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Επιστήμες Υγείας
Λέξεις-κλειδιά:
Μεταμόσχευση νεφρού, Κακοήθεια μετά τη μεταμόσχευση, Παράγοντες κινδύνου
Ευρετήριο:
Ναι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
2
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
49
Αριθμός σελίδων:
55
Botsakis Konstantinos MSc.pdf (1 MB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο