Πρότυπο Διαχείρισης της Επιχειρησιακής Συνέχειας ISO 22301: Περιγραφή, Εφαρμογή και Μελέτη Περίπτωσης

Διπλωματική Εργασία uoadl:2940329 79 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Στρατηγικές Διαχείρισης Καταστροφών και Κρίσεων στους Διοικητικούς και Αναπτυξιακούς Τομείς
Βιβλιοθήκη Σχολής Θετικών Επιστημών
Ημερομηνία κατάθεσης:
2021-03-30
Έτος εκπόνησης:
2021
Συγγραφέας:
Πετρόπουλος Κωνσταντίνος
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Βασίλειος Μαρτζάκλης, Υποψήφιος Διδάκτωρ ΕΚΠΑ
Δρ. Λέκκας Ευθύμιος, Καθηγητής ΕΚΠΑ
Δρ. Βασιλάκης Εμμανουήλ, Επικ. Καθηγητής ΕΚΠΑ
Δρ. Σκούρτσος Εμμανουήλ, Επικ. Καθηγητής ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Πρότυπο Διαχείρισης της Επιχειρησιακής Συνέχειας ISO 22301: Περιγραφή, Εφαρμογή και Μελέτη Περίπτωσης
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Πρότυπο Διαχείρισης της Επιχειρησιακής Συνέχειας ISO 22301: Περιγραφή, Εφαρμογή και Μελέτη Περίπτωσης
Περίληψη:
Στη σημερινή μεταβαλλόμενη και αβέβαιη εποχή οι οργανισμοί και οι επιχειρήσεις θα μπορούσαν να χάσουν τη φήμη και τους πελάτες τους εάν δεν είναι διαρκώς σε ετοιμότητα και θέση να αντιμετωπίσουν απροσδόκητες διαταραχές όπως φυσικές καταστροφές, πανδημίες, ακραίες καιρικές συνθήκες, διακοπές λειτουργίας πληροφοριακών συστημάτων, εγκλήματα, πολιτικές αναταραχές ή μακροχρόνιες ασθένειες των εργαζομένων.
Ο εντοπισμός πιθανών απειλών, ο προσδιορισμός του αντίκτυπου και η ανάπτυξη ενός συστήματος διαχείρισης για την ελαχιστοποίηση των διαταραχών αποτελούν το κεντρικό σημείο του τελευταίου προτύπου για την επιχειρηματική συνέχεια, του ISO 22301 (Ασφάλεια κοινωνικής δικτύωσης - Συστήματα διαχείρισης συνέχειας επιχειρήσεων - Απαιτήσεις).
Το συγκεκριμένο πρότυπο ISO 22301 ερευνάται και μελετάται στην παρούσα διπλωματική εργασία. Αρχικά, θα γίνει αναφορά στις φυσικές και τεχνολογικές απειλές που αντιμετωπίζει η σημερινή κοινωνία και στην αναγκαιότητα της δημιουργίας προτύπων ISO. Θα προσδιοριστούν όροι και ορισμοί όπως είναι η διαχείριση κινδύνων (Risk Management), η ανάλυση κινδύνων (Risk Analysis), η αντιμετώπιση κινδύνων (Risk Treatment), η αξιολόγηση κινδύνων (Risk assessment) και η προκύπτουσα ανάλυση επιχειρηματικής επίπτωσης (Business Impact Analysis) και η δημιουργία σχεδίου επιχειρησιακής συνέχειας (Βusiness continuity plan).
Σκοπός, στη συνέχεια, είναι να προσδιοριστούν οι αρχές του ISO 22301: 2019 και πώς οι απαιτήσεις του παρέχουν τη βάση ενός αποτελεσματικού σχεδίου επιχειρησιακής συνέχειας. Οι απαιτήσεις αυτές βασίζονται στο περιεχόμενο του προτύπου και στην τεκμηρίωση που απαιτείται για την απόκτηση του. Κατόπιν, θα γίνει περιγραφή της διαδικασίας σύνταξης ενός σχεδίου επιχειρησιακής συνέχειας και του μοντέλου PCDA (Plan-Do-Check-Act- κύκλος του Deming). Η φιλοσοφία του μοντέλου είναι να πραγματοποιηθεί (PLAN) καθορισμός των στόχων και των διαδικασιών για την αντιμετώπιση απρόοπτων απειλών, να γίνει εφαρμογή (DO) του σχεδίου που δημιουργήθηκε, να γίνει έλεγχος (CHECK) και μέτρηση των αποτελεσμάτων των διαδικασιών και τέλος, να ληφθούν μέτρα (ACT) για τη βελτιστοποίηση της απόδοσης των διαδικασιών.
Τέλος, θα γίνει μια μελέτη για την επίδραση του κορονοϊού Covid-19 σε μια επιχείρηση που διαθέτει και εφαρμόζει σχέδιο επιχειρησιακής συνέχειας, πιστοποιημένο κατά ISO 22301. Η επιχείρηση που έχει επιλεχθεί και θα χρησιμοποιηθεί είναι τα ΕΛΤΑ Courier. Μια επιχείρηση που δραστηριοποιείται χρόνια στον τομέα των ταχυμεταφορών κατέχοντας την τρίτη θέση ανάμεσα στο σύνολο των ανταγωνιστών της. Με αφορμή το παράδειγμα αυτό θα παρουσιασθούν μερικές δυσχέρειες των σχεδίων επιχειρησιακής συνέχειας, οι οποίες δεν καλύπτονται ή δεν δύναται να καλυφθούν από το ISO22301, αλλά και ενδεικτικές προτάσεις.
Σκοπός και στόχος της διατριβής είναι η επισήμανση της αναγκαιότητας ύπαρξης σχεδίων επιχειρησιακής συνέχειας και η παρουσίαση της πιστοποίησης ISO22301 ως το πλέον καταλληλότερο μέτρο να διασφαλίσει την σωστή σύνταξη, εφαρμογή και αποτελεσματικότητα αυτών.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Θετικές Επιστήμες
Λέξεις-κλειδιά:
Καταστροφές, Πρότυπα ISO, Επιχειρησιακή Συνέχεια, Ταχυμεταφορές
Ευρετήριο:
Ναι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
2
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
76
Αριθμός σελίδων:
60
petropoulos_master_thesis_2021.pdf (1 MB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο