Μελέτη ατμοσφαιρικής γύρης με μεθόδους ενεργής Τηλεπισκόπησης

Διπλωματική Εργασία uoadl:2941827 86 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Φυσική Περιβάλλοντος
Βιβλιοθήκη Σχολής Θετικών Επιστημών
Ημερομηνία κατάθεσης:
2021-04-05
Έτος εκπόνησης:
2021
Συγγραφέας:
Γάτου Μαρία-Χριστίνα
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
ΕΛΙΝΑ ΓΙΑΝΝΑΚΑΚΗ, ΛΕΚΤΟΡΑΣ ΕΚΠΑ, ΤΜΗΜΑ ΦΥΣΙΚΗΣ
ΑΜΟΙΡΙΔΗΣ ΒΑΣΙΛΗΣ, ΕΡΕΥΝΗΤΗΣ Β', ΕΘΝΙΚΟ ΑΣΤΕΡΟΣΚΠΕΙΟ ΑΘΗΝΩΝ
MIKA KOMPPULA,ADJ.PROFESSOR,ΜΕΤΕΩΡΟΛΟΓΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΦΙΝΛΑΝΔΙΑΣ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Μελέτη ατμοσφαιρικής γύρης με μεθόδους ενεργής Τηλεπισκόπησης
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Μελέτη ατμοσφαιρικής γύρης με μεθόδους ενεργής Τηλεπισκόπησης
Περίληψη:
Αντικείμενο της εργασίας είναι η μελέτη των οπτικών ιδιοτήτων της γύρης με μεθόδους ενεργής τηλεπισκόπησης, από δεδομένα Lidar και από φασματοφωτόμετρο Cimel του AERONET. Η περιγραφή της γύρης, η αλληλεπίδρασή της με το κλίμα και ο σκοπός της εργασίας αναλύονται αρχικά.
Έπειτα περιγράφεται το σύστημα Lidar, οι οπτικές ιδιότητες των αιωρούμενων σωματιδίων και η αρχή λειτουργίας των fluorecence lidars.
Ύστερα παρουσιάζονται τα όργανα που χρησιμοποιήθηκαν για την λήψη δεδομένων, η περιοχή μελέτη και η αρχή λειτουργίας των φασματοφωτόμετρων.
Από την στατιστική επεξεργασία των μετρήσεων την περίοδο μελέτης στην Φινλανδία για το πρώτο στρώμα της ατμόσφαιρας υπολογίσαμε την μέση τιμή των οπτικών τους ιδιοτήτων. Εξετάσθηκε επίσης η συσχέτιση του λόγου lidar με τον συντελεστή αποπόλωσης και τον εκθέτη Angstrom και η επίδραση της σχετικής υγρασίας σε αυτούς.
Μετέπειτα αξιολογήσαμε την συμφωνία δεδομένων AERONET με τα δεδομένα lidar και ερευνήσαμε την φασματική εξάρτηση του λόγου lidar και του συντελεστή αποπόλωσης. Επιχειρήσαμε να συγκρίνουμε τον λόγο lidar όπως προκύπτει από lidar και φασματοφωτόμετρο Cimel. Η διαφορά στην κλίση των γραφημάτων του πρώτου στρώματος της ατμόσφαιρας, και όλου του ύψους της ατμοσφαιρικής κολώνας δίνει πληροφορίες για τα αιωρούμενα σωματίδια υποβάθρου ή την ύπαρξη περισσότερων στρωμάτων αιωρούμενων σωματιδίων.
Τέλος, συγκρίναμε την κατανομή μεγεθών των αεροζόλς και την φασματική εξάρτηση του συντελεστή μεμονωμένης και συνοψίσαμε τα βασικότερα συμπεράσματα της εργασίας.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Θετικές Επιστήμες
Λέξεις-κλειδιά:
LIDAR, ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΜΟΣ, ΓΥΡΗ, AERONET, ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΗΣ ΑΠΟΠΟΛΩΣΗΣ
Ευρετήριο:
Ναι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
5
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
32
Αριθμός σελίδων:
72