Ανατομικές παραλλαγές εν τω βάθει μηριαίας αρτηρίας και λήψη προσθιοπλάγιου κρημνού μηρού

Διπλωματική Εργασία uoadl:2942680 160 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Χειρουργική Ανατομία
Βιβλιοθήκη Επιστημών Υγείας
Ημερομηνία κατάθεσης:
2021-04-07
Έτος εκπόνησης:
2021
Συγγραφέας:
Τζούμα Γεωργία
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Τρουπής Θεόδωρος, Αναπληρωτής Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Πιάγκου Μαρία, Επίκουρη Καθηγήτρια, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Πρωτογέρου Βασίλειος, Αναπληρωτής Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Ανατομικές παραλλαγές εν τω βάθει μηριαίας αρτηρίας και λήψη προσθιοπλάγιου κρημνού μηρού
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Ανατομικές παραλλαγές εν τω βάθει μηριαίας αρτηρίας και λήψη προσθιοπλάγιου κρημνού μηρού
Περίληψη:
Η εν τω βάθει μηριαία αρτηρία αποτελεί το μεγαλύτερο κλάδο της κοινής μηριαίας αρτηρίας , αιματώνοντας με τους κλάδους της- την έσω και την έξω περισπώμενη αρτηρία του μηρού- τους μυς του μηρού, την άρθρωση του ισχίου και το μηριαίο οστό. Οι ανατομικές τους παραλλαγές έχουν σπουδαία επίδραση τόσο σε επεμβατικές όσο και σε χειρουργικές διαδικασίες. Ο προσθιοπλάγιος κρημνός του μηρού, ένας πολλαπλών χρήσεων μαλακός ιστός με αλματωδώς αυξημένη χρήση στην επανορθωτική χειρουργική, δέχεται αξιοσημείωτη επιρροή από αυτές τις παραλλαγές. Ένα σύνολο 25 άρθρων συμπεριλήφθηκε στην ανασκόπηση. Μετά την αξιολόγησή τους, εξήχθη το συμπέρασμα πως η εν τω βάθει μηριαία αρτηρία προκύπτει από την κοινή μηριαία με ποικίλη θέση προέλευσης, με την οπισθιο-έξω θέση να κυριαρχεί στο 51.32% των περιπτώσεων. Από όλες τις περιπτώσεις που μελετήθηκαν, η έσω και η έξω περισπώμενες αρτηρίες του μηρού πιο συχνά εκφύονταν από την εν τω βάθει μηριαία αρτηρία στο 63.125% και στο 74.92% των περιπτώσεων, αντίστοιχα, αλλά η κοινή μηριαία αρτηρία αποτελεί μια άλλη συχνή πηγή προέλευσης στο 27% και στο 12.125 των περιπτώσεων, αντίστοιχα. Ο κατιών κλάδος της έξω περισπώμενης αρτηρίας του μηρού συνιστά τον πρωτεύοντα αγγειακό μίσχο στον προοσθιοπλάγιο κρημνό του μηρού, προερχόμενος από την έξω περισπώμενη αρτηρία του μηρού στο 83.55% των περιπτώσεων. Ωστόσο, η παρουσία ενός λοξού κλάδου με ασταθή προέλευση παρατηρήθηκε. Η ακριβής γνώση των ανατομικών παραλλαγών της εν τω βάθει μηριαίας αρτηρίας είναι επιτακτική τόσο για τους επεμβατικούς ακτινολόγους όσο και για τους χειρουργούς. Ειδικά στην επανορθωτική χειρουργική, η πιθανότητα για ύπαρξη διαφορετικών πηγών αιματικής παροχής στο δέρμα και τον αγγειακό μίσχο, υποχρεώνει τους χειρουργούς να αποκτήσουν βαθύτερη επίγνωση του θέματος.
Η συγκεκριμένη μελέτη έχει ως στόχο να περιγράψει τα ποικίλα πρότυπα προέλευσης, πορείας και διακλάδωσης της εν τω βάθει μηριαίας αρτηρίας και των κλάδων της, όπως επίσης να συνοψίσει τα δεδομένα της βιβλιογραφίας στο ανατομικό αυτό ζήτημα.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Επιστήμες Υγείας
Λέξεις-κλειδιά:
Ανατομικές παραλλαγές, Εν τω βάθει μηριαία αρτηρία, Έσω περισπώμενη αρτηρία μηρού, Έξω περισπώμενη αρτηρία μηρού, Προσθιοπλάγιος κρημνός μηρού
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
45
Αριθμός σελίδων:
30
Tzouma Georgia Master.pdf (1 MB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο