Ανθεκτικότητα του αστικού περιβάλλοντος στην κλιματική αλλαγή

Διπλωματική Εργασία uoadl:2942788 62 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Στρατηγικές Διαχείρισης Καταστροφών και Κρίσεων στους Διοικητικούς και Αναπτυξιακούς Τομείς
Βιβλιοθήκη Σχολής Θετικών Επιστημών
Ημερομηνία κατάθεσης:
2021-04-09
Έτος εκπόνησης:
2021
Συγγραφέας:
Χέλμης Γεώργιος
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Δρ. ΝΑΣΤΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ, ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ Τ.Γ.Κ
Δρ. ΚΡΑΝΗΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ, ΕΠΙΚ. ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ Τ.Δ.Τ.Ε.Γ.
Δρ. ΛΟΖΙΟΣ ΣΤΥΛΙΑΝΟΣ, ΑΝΑΠΛ. ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ Τ.Δ.Τ.Ε.Γ.
Πρωτότυπος Τίτλος:
Ανθεκτικότητα του αστικού περιβάλλοντος στην κλιματική αλλαγή
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Ανθεκτικότητα του αστικού περιβάλλοντος στην κλιματική αλλαγή
Περίληψη:
Ο σκοπός αυτής της εργασίας είναι να μελετήσει την κλιματική αλλαγή και τον αντίκτυπό της στο δομημένο περιβάλλον, και να αξιολογήσει τον αντίκτυπο της οικοδομικής υποδομής στο περιβάλλον. Η μέθοδος που δοκιμάστηκε είναι να περιγράψει πρώτα λεπτομερώς την κλιματική αλλαγή, τις αιτίες, τις συνέπειες και τις λύσεις της κλιματικής αλλαγής και, στη συνέχεια, να μελετήσει τον αντίκτυπο της οικοδομικής υποδομής και να αντιμετωπίσει τον αντίκτυπο της κλιματικής αλλαγής στο δομημένο περιβάλλον.
Συγκεκριμένα, ο όρος "κλιματική αλλαγή" αναφέρεται σε παγκόσμιες κλιματικές αλλαγές, ειδικά σε μεγάλες κλίμακες μεταβολές στις μετεωρολογικές συνθήκες, συμπεριλαμβανομένων στατιστικά σημαντικών διακυμάνσεων στη μέση κλιματική κατάσταση ή της μεταβλητότητάς του για δεκαετίες ή περισσότερο. Η κλιματική αλλαγή προκαλείται από φυσικές διεργασίες και ανθρώπινες δραστηριότητες, αλλά πρέπει να σημειωθεί ότι ο ορισμός της κλιματικής αλλαγής είναι ιδιαίτερα η κλιματική αλλαγή που προκαλείται άμεσα ή έμμεσα από ανθρώπινες δραστηριότητες, διαχωρίζοντας έτσι τον όρο από την κλιματική μεταβλητότητα με τις φυσικές αιτίες.
Οι συνέπειες της κλιματικής αλλαγής περιλαμβάνουν αύξηση ή πτώση της θερμοκρασίας, αλλαγές στη συχνότητα και ένταση των βροχοπτώσεων, εποχιακές αλλαγές, τήξη πάγου, αύξηση της στάθμης της θάλασσας και την εμφάνιση καταστροφικών ακραίων γεγονότων όπως πλημμύρες, τυφώνες, ξηρασίες και καταστροφικά γεγονότα. Κύματα, αύξηση της ακτινοβολίας κ.λπ. Επομένως, θα μελετηθούν και θα αναλυθούν μέτρα για τη μείωση των φαινομένων της αλλαγής του κλίματος και τη σημαντική μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου και θα προωθηθούν μέτρα και στρατηγικές για τις εκπομπές χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα και τη λογική διαχείριση της ενέργειας με τη βοήθεια νόμων, κανονισμών και οδηγιών.
Ο όρος δομημένο περιβάλλον αναφέρεται σε μια γεωγραφική περιοχή που επηρεάζεται σε μεγάλο βαθμό από τους ανθρώπους. Πρέπει να επισημανθεί ότι ο αντίκτυπος της κλιματικής αλλαγής στο δομημένο περιβάλλον σχετίζεται κυρίως με θέματα όπως ο κίνδυνος πλημμύρας και τα μέτρα πρόληψης πλημμυρών, ο αντίκτυπος της αύξησης της στάθμης της θάλασσας και ο σχεδιασμός των πολιτικών προσαρμογής. Πολιτικές και δράσεις οικονομικής και κλιματικής αλλαγής που σχετίζονται με τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, τις έξυπνες πόλεις, την αειφόρο ανάπτυξη, τη βιώσιμη διαχείριση της γης, τις φυσικές καταστροφές και σχεδιάζουν τις καλύτερες πολιτικές εξοικονόμησης ενέργειας για την προστασία του δομημένου περιβάλλοντος.
Ταυτόχρονα, θα μελετηθεί η συμβολή του δομημένου περιβάλλοντος στην κλιματική αλλαγή, κυρίως σε αστικά κέντρα, όπου η ατμόσφαιρα και οι υδάτινοι πόροι είναι μολυσμένοι, κυρίως λόγω των κινητήρων των οχημάτων μεταφοράς, των καυστήρων των σπιτιών και της καύσης στο το δωμάτιο. Βιομηχανικές εγκαταστάσεις. Ως αποτέλεσμα, το νερό στους ωκεανούς και τα ποτάμια είναι μολυσμένο, τα απόβλητα αυξάνονται και το έδαφος καταστρέφεται από την περιοχή καθαρισμού που χρησιμοποιείται για την κατασκευή.
Τέλος, ζητήματα όπως ο βιοκλιματικός σχεδιασμός των κτιρίων, η βελτίωση της τεχνολογίας του συστήματος παραγωγής ενέργειας, η χρήση φιλικών προς το περιβάλλον υλικών, η βελτίωση των αστικών κατασκευών και τα ποιοτικά χαρακτηριστικά των κτιρίων που μπορούν να αντισταθμιστούν θα γίνουν πραγματικότητα. Έρευνες και εκθέσεις μιλούν για τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής σε κάποιο βαθμό.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Θετικές Επιστήμες
Λέξεις-κλειδιά:
Ανθεκτικότητα, αστικό περιβάλλον, κλιματική αλλαγή, βιοκλιματικός σχεδιασμός, δομημένο περιβάλλον
Ευρετήριο:
Ναι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
6
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
103
Αριθμός σελίδων:
144
Αρχείο:
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.

Μεταπτυχιακή Διατριβή Ειδίκευσης - Γιώργος Χέλμης.pdf
2 MB
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.