"Μεταξύ ενόπλου και πολιτικού αγώνα": Η διάσπαση του Ιρλανδικού Ρεπουμπλικανικού Κινήματος(1969) και οι πολίτικες της προεκτάσεις στην εκστρατεία του Προσωρινού IRA μέχρι το 1981.

Διπλωματική Εργασία uoadl:2943747 307 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Ευρωπαϊκή Ιστορία
Βιβλιοθήκη Φιλοσοφικής Σχολής
Ημερομηνία κατάθεσης:
2021-04-22
Έτος εκπόνησης:
2021
Συγγραφέας:
Χαραλάμπους Γιώργος
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Μαρία Παπαθανασίου, Αναπλ. Καθηγήτρια Νεότερης Ευρωπαϊκής Ιστορίας
Ευάνθης Χατζηβασιλείου, Καθηγητής Ιστορίας του Μεταπολεµικού Κόσµου
Κων/νος Ράπτης,Αναπλ. Καθηγητής Νεότερης Ευρωπαϊκής Ιστορίας
Πρωτότυπος Τίτλος:
"Μεταξύ ενόπλου και πολιτικού αγώνα": Η διάσπαση του Ιρλανδικού Ρεπουμπλικανικού Κινήματος(1969) και οι πολίτικες της προεκτάσεις στην εκστρατεία του Προσωρινού IRA μέχρι το 1981.
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
""Μεταξύ ενόπλου και πολιτικού αγώνα": Η διάσπαση του Ιρλανδικού Ρεπουμπλικανικού Κινήματος(1969) και οι πολίτικες της προεκτάσεις στην εκστρατεία του Προσωρινού IRA μέχρι το 1981.
Περίληψη:
Η παρούσα διπλωματική εργασία έχει σκοπό να μελετήσει εις βάθος τη διαδικασία της διάσπασης του ιρλανδικού ρεπουμπλικανικού κινήματος(Sinn Fein και IRA) το 1969 και πως η διάσπαση ως πολιτικό φαινόμενο επηρέασε τον Προσωρινό IRA και Sinn Fein κατά τη διάρκεια της πρώτης δεκαετίας της περιόδου των Ταραχών.
Στο επίκεντρό πάντα, βρίσκεται το ιρλανδικό ρεπουμπλικανικό κίνημα, του οποίου παρουσιάζονται διεξοδικά τα διάφορα στάδια: από την λήξη της Εκστρατείας των Συνόρων το 1962 στη σταδιακή ριζοσπαστικοποίηση και μαζικοποίησή του τη δεκαετία του 1960, την προσπάθεια υιοθέτησης μιας μαρξιστικής-λενινιστικής προσέγγισης, τη δημιουργία φραξιών εντός του κινήματος, τις βίαιες συγκρούσεις του Αυγούστου 1969 στη Βόρεια Ιρλανδία , τη διάσπαση που ακολούθησε , το πέρασμά στον ένοπλο αγώνα των δύο IRA που δημιουργήθηκαν τη δεκαετία του 1970 και, τέλος, την πολιτική στροφή του Προσωρινού Ρεπουμπλικανικού Κινήματος στα τέλη της δεκαετίας του 1970 και τις μεγάλες απεργίες πείνας του 1981.
Σε αντίθεση με την καθιερωμένη προσέγγιση της περιόδου των Ταραχών, το παρόν πόνημα ευελπιστεί να φέρει στο προσκήνιο την σύνθετη και πολύπλευρη πραγματικότητα της εσωτερικής διαμάχης και διάσπασης που προέκυψε στα τέλη της δεκαετίας του 1960 στον IRA και στο Sinn Fein. Επιπρόσθετα, σκοπός είναι να βοηθήσει το ελληνικό κοινό να έρθει σε επαφή με σχετικά άγνωστες πτυχές του παραστρατιωτικού αυτού κινήματος.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Ιστορία
Λέξεις-κλειδιά:
ΙΡΑ, Ιρλανδικός Δημοκρατικός Στρατός, Ιρλανδία, Βόρεια Ιρλανδία, Ταραχές, Επίσημος ΙΡΑ, Προσωρινός ΙΡΑ, Δημοκρατία της Ιρλανδίας, Μεγάλη Βρετανία, τρομοκρατία, σοσιαλισμός, διάσπαση, απεργείες, πείνα, Σινν Φέιν,Ματωμένη Κυριακή, Μπόμπι Σαντς, Μπέλφαστ, Δουβλίνο, ρεπουμπλικανισμός
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
371
Αριθμός σελίδων:
124
ΜΔΕ Γιώργου Χαραλάμπους (2).pdf (2 MB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο