« Ανάλυση του ρόλου και της συμμετοχής των Ενόπλων Δυνάμεων στην διαχείριση και αντιμετώπιση Φυσικών Καταστροφών στην Ελλάδα.

Διπλωματική Εργασία uoadl:2945980 76 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Στρατηγικές Διαχείρισης Καταστροφών και Κρίσεων στους Διοικητικούς και Αναπτυξιακούς Τομείς
Βιβλιοθήκη Σχολής Θετικών Επιστημών
Ημερομηνία κατάθεσης:
2021-05-22
Έτος εκπόνησης:
2021
Συγγραφέας:
Ζδρίμης Απόστολος
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Β. Μαρτζάκλης
M.Sc. Αξιωματικός Πυροσβεστικού Σώματος, Πτυχιούχος Δημόσιας Διοίκησης Παντείου Πανεπιστημίου, Expert E.U. Civil Protection Mechanism
Δρ. Ε. Λέκκας,
Καθηγ. ΕΚΠΑ,
Δρ. Σ. Λόζιος,
Αναπλ. Καθηγ. ΕΚΠΑ
Δρ. Χαρ. Κράνης,
Επικ. Καθηγ. ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
« Ανάλυση του ρόλου και της συμμετοχής των Ενόπλων Δυνάμεων στην διαχείριση και αντιμετώπιση Φυσικών Καταστροφών στην Ελλάδα.
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
« Ανάλυση του ρόλου και της συμμετοχής των Ενόπλων Δυνάμεων στην διαχείριση και αντιμετώπιση Φυσικών Καταστροφών στην Ελλάδα
Περίληψη:
Η φυσική καταστροφή είναι ένα συμβάν που προκαλείται από τη φύση, όπως μια πλημμύρα, ένας σεισμός, μια πυρκαγιά ή ένας τυφώνας, το οποίο προκαλεί μεγάλες ζημιές και απώλειες ζωών. Οι φυσικές καταστροφές υπήρχαν πριν ακόμα υπάρξει ο άνθρωπος και θα υπάρχουν και μετά την εποχή των ανθρώπων. Από τη δεκαετία του 1990 και μετά, η διαχείριση και πρόληψη φυσικών καταστροφών γίνεται ολοένα και πιο σημαντική. Διεθνείς οργανισμοί και κυβερνήσεις παίρνουν συνεχώς μέτρα για να αντιμετωπίσουν τους φυσικούς κινδύνους.
Σε όλο αυτό το γενικότερο πλαίσιο, δεν θα μπορούσαν να απέχουν και οι Ένοπλες Δυνάμεις από την αντιμετώπιση των φυσικών κινδύνων. Αυτό υλοποιείται με την διάθεση μέσων και προσωπικού, όπου και εφόσον ζητηθεί από τις αρμόδιες Αρχές, για την παροχή κάθε δυνατής βοήθειας στην πληγείσα περιοχή. Δεδομένου ότι οι φυσικοί κίνδυνοι τα τελευταία χρόνια έχουν κάνει την εμφάνιση τους αρκετές φορές, η συνδρομή των Ενόπλεων Δυνάμεων έχει γίνει συχνή και πολλες φορές επιτακτική.
Κατόπιν των παραπάνω το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας έχει καταρτήσει ένα σχέδιο για την αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών με την ονομασία «Ξενοκράτης». Αυτό καθορίζει το πλήθος ενεργειών των Γενικών Επιτελείων, για την αντιμετώπιση των φυσικών κινδύνων κυρίως με την συμμετοχή προσωπικου, μέσων καθώς και χορήγηση εφοδίων.
Σκοπός της διατριβής είναι: να παρουσιαστεί και να αναλυθεί ο ρόλος και η συνδρομή των Ένοπλων Δυνάμεων της Ελλάδας στην αποτελεσματική αντιμετώπιση των καταστροφών που προκαλούνται από φυσικά φαινόμενα σε συνεργασία με την Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (ΓΓΠΠ) όπως προβλέπει η ισχύουσα νομοθεσία, με αποτέλεσμα να προστατευτεί η ζωή, η υγεία και η περιουσία των κατοίκων κάθε περιοχής καθώς και το φυσικό περιβάλλον.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Θετικές Επιστήμες
Λέξεις-κλειδιά:
Φυσική καταστροφή, Ένοπλες Δυνάμεις, Ξενοκράτης, ρόλος, συνδρομή
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Όχι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
50
Αριθμός σελίδων:
62
Αρχείο:
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.

Μεταπτυχιακή Διατριβή.pdf
1 MB
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.