Παρατηρήσεις στη ρωμαϊκή γλυπτική της Κύπρου

Διπλωματική Εργασία uoadl:2946648 231 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Κλασική Αρχαιολογία
Βιβλιοθήκη Φιλοσοφικής Σχολής
Ημερομηνία κατάθεσης:
2021-06-03
Έτος εκπόνησης:
2021
Συγγραφέας:
Καπράλου Πηνελόπη-Παναγιώτα
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Στυλιανός Κατάκης, Επίκουρος Καθηγητής Κλασικής Αρχαιολογίας, Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών
Δημήτρης Δαμάσκος, Καθηγητής Κλασικής Αρχαιολογίας, Πανεπιστήμιο Πατρών
Ελένη Παπαγιάννη, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Κλασικής Αρχαιολογίας, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης
Πρωτότυπος Τίτλος:
Παρατηρήσεις στη ρωμαϊκή γλυπτική της Κύπρου
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Παρατηρήσεις στη ρωμαϊκή γλυπτική της Κύπρου
Περίληψη:
Η εργασία αυτή δημιουργήθηκε με στόχο να εξεταστούν τα μαρμάρινα και τα χάλκινα γλυπτά, τα οποία βρέθηκαν στην Κύπρο και παρήχθησαν κατά τη ρωμαϊκή περίοδο (31 π.Χ. – 4ος αι. μ.Χ.). Παρότι δεν ήταν δυνατό να συμπεριληφθεί το σύνολο των έργων πλαστικής, επιχειρήθηκε να δοθεί μία ολοκληρωμένη εικόνα για τα τοπικά ευρήματα αυτής της περιόδου. Παράλληλα η μελέτη αυτή οδήγησε και σε παρατηρήσεις όσον αφορά τις διαφορές μεταξύ των γλυπτών από την ενδοχώρα και των γλυπτών από τις παράκτιες περιοχές της κυπριακής επικράτειας.
Για τις ανάγκες της εργασίας συγκεντρώθηκε υλικό το οποίο επί το πλείστον ήταν μέχρι στιγμής ελλιπώς δημοσιευμένο και κατακερματισμένο σε διάφορες προγενέστερες έρευνες. Αρκετή προσπάθεια καταβλήθηκε ιδίως στη χρονολόγηση των εξεταζόμενων γλυπτών, ώστε να γίνει μία κατά το δυνατόν ακριβέστερη προσέγγιση, στις μέχρι τώρα πιο γενικές χρονολογικές εκτιμήσεις.
Τα γλυπτά παρουσιάζονται κατανεμημένα με βάση τις πόλεις στις οποίες εντοπίστηκαν. Για τις πόλεις αυτές, αλλά και για ολόκληρη την Κύπρο, δίνονται συνοπτικά μερικές γεωγραφικές και ιστορικές πληροφορίες στην αρχή κάθε κεφαλαίου και στην αρχή της εργασίας αντίστοιχα. Συμπεριελήφθησαν και γλυπτά των οποίων η ακριβής προέλευση είναι άγνωστη ή αβέβαιη, τα οποία αναλύονται σε ξεχωριστό κεφάλαιο. Σύντομη αναφορά γίνεται και γενικότερα στην κυπριακή γλυπτική (υλικό, γενικά χαρακτηριστικά, ιδιαιτερότητες, επιδράσεις, προγενέστερες μελέτες).
Κύρια θεματική κατηγορία:
Αρχαιολογία
Λέξεις-κλειδιά:
Γλυπτική, Ρωμαϊκή Εποχή, Κύπρος
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
339
Αριθμός σελίδων:
219
Παρατηρήσεις στη ρωμαϊκή γλυπτική της Κύπρου.pdf (5 MB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο