Δημιουργία ενός υβριδικού λευκώματος στο μάθημα της Ιστορίας της Γ' Δημοτικού

Διπλωματική Εργασία uoadl:2947260 137 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Τεχνολογίες της Πληροφορίας και της Επικοινωνίας για την Εκπαίδευση
Βιβλιοθήκη Σχολής Επιστημών της Αγωγής
Ημερομηνία κατάθεσης:
2021-06-13
Έτος εκπόνησης:
2021
Συγγραφέας:
Σακαλή Αλεξάνδρα
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Πατρικάκης Χαράλαμπος, Καθηγητής, Τμήμα Ηλεκτρολόγων και Ηλεκτρονικών Μηχανικών, Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής
Ραγκούση Μαρία, Καθηγήτρια, Τμήμα Ηλεκτρολόγων και Ηλεκτρονικών Μηχανικών, Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής
Σφυρόερα Μαρία, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια, Τμήμα Εκπαίδευσης και Αγωγής στην Προσχολική Ηλικία, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών
Πρωτότυπος Τίτλος:
Δημιουργία ενός υβριδικού λευκώματος στο μάθημα της Ιστορίας της Γ' Δημοτικού
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Δημιουργία ενός υβριδικού λευκώματος στο μάθημα της Ιστορίας της Γ' Δημοτικού
Περίληψη:
Η ραγδαία εξέλιξη των Νέων τεχνολογιών έχει θετικό αντίκτυπο στην εκπαιδευτική διαδικασία. Η χρήση τους καθιστά τη μάθηση ελκυστικότερη και τα κίνητρα των μαθητών ενισχύονται, γεγονός που οδηγεί στη αύξηση της αποδοτικότητάς τους. Το βιβλίο θεωρείται ένα από τα πιο σημαντικά εργαλεία που διαθέτει ο εκπαιδευτικός, ένα εργαλείο που λόγω της εξέλιξής του, παρέχει ποικίλες δυνατότητες μέσω νέων και καινοτόμων εφαρμογών, μεταξύ των οποίων και η δημιουργία και η χρήση υβριδικών λευκωμάτων.
Η παρούσα μελέτη αποτελεί μια έρευνα με στοιχεία έρευνας δράσης που λαμβάνει χώρα σε μια τάξη μαθητών της Γ’ δημοτικού, με απώτερο στόχο τη δημιουργία ενός υβριδικού λευκώματος με την χρήση δραστηριοτήτων πληθοπορισμού (crowd sourcing) στα πλαίσια του μάθημα της «Ιστορίας». Βασικός σκοπός της μελέτης είναι η ενίσχυση της κριτικής σκέψης και των κινήτρων των μαθητών όσον αφορά το μάθημα της Ιστορίας, παράλληλα με την κοινωνικοποίησή τους κατά τη διαδικασία δημιουργίας του υβριδικού λευκώματος. Στην εργασία παρουσιάζονται, αρχικά, η ιστορική αναδρομή, τα χαρακτηριστικά καθώς και η χρήση στην εκπαιδευτική διαδικασία τόσο του διαδραστικού βιβλίου όσο και του υβριδικού λευκώματος. Στη συνέχεια, πραγματοποιείται η αναλυτική περιγραφή της σχεδίασης και υλοποίησης της εκπαιδευτικής παρέμβασης και του υβριδικού λευκώματος που παρήχθη. Τέλος η εργασία κλείνει με την παράθεση των αποτελεσμάτων και την αξιολόγηση της όλης προσπάθειας.
Από την έρευνα προέκυψε πως πραγματοποιήθηκε ενίσχυση του κινήτρου των μαθητών, καλύτερη εξοικείωσή τους με τα τεχνολογικά μέσα και ενίσχυση της κριτικής σκέψης και της επικοινωνίας τους μέσω των δραστηριοτήτων του πληθοπορισμού. Οι μαθητές ανταποκρίθηκαν με επιτυχία στις δραστηριότητες που τους ανατέθηκαν. Οι δραστηριότητες αυτές βασίστηκαν στις τεχνικές του πληθοπορισμού και προσαρμόστηκαν στις δυνατότητες των μαθητών, για να δημιουργήσουν με τον τρόπο αυτό, το δικό τους υβριδικό λεύκωμα, βασισμένο στην Ιστορία της Γ΄ τάξης του δημοτικού μέσω της εφαρμογής Microsoft Sway.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Ιστορία
Λέξεις-κλειδιά:
πληθοπορισμός, διαδραστικό βιβλίο, ιστορία, έρευνα δράσης, εκπαίδευση
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Όχι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
55
Αριθμός σελίδων:
94
Σακαλή Αλεξάνδρα (AM 5661) - Διπλωματική εργασία - Τελικό αρχείο.pdf (1 MB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο