Σεισμική δράση στην περιοχή του Βορείου Αιγαίου

Πτυχιακή Εργασία uoadl:2957754 87 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Τμήμα Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος
Βιβλιοθήκη Σχολής Θετικών Επιστημών
Ημερομηνία κατάθεσης:
2021-07-20
Έτος εκπόνησης:
2021
Συγγραφέας:
ΓΚΟΥΝΤΙΝΑΚΟΥ ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Παύλου Κυριακή, Καθηγήτρια Τμήματος Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος, ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Σεισμική δράση στην περιοχή του Βορείου Αιγαίου
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Αγγλικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Σεισμική δράση στην περιοχή του Βορείου Αιγαίου
Περίληψη:
Η παρούσα διπλωματική εργασία με θέμα «Σεισμική δράση στην περιοχή του Βορείου Αιγαίου», έχει ως σκοπό τη μελέτη της σεισμικότητας στην περιοχή καθώς και τη διεξαγωγή συμπερασμάτων έπειτα από επεξεργασία δεδομένων που συλλέχθηκαν από διάφορες πηγές.
Αρχικά, αναλύθηκε λεπτομερώς τόσο η γεωγραφική-γεωλογική εξέλιξη της περιοχής μελέτης, όσο και η τεκτονική δομή της περιοχής. Γίνεται λεπτομερής περιγραφή στις γεωλογικές ενότητες που την απαρτίζουν καθώς και στις τεκτονικές δομές, οι οποίες είναι αιτία πρόκλησης της σεισμικής δραστηριότητας στην ευρύτερη περιοχή. Οι πληροφορίες που παρατέθηκαν σχετικά με τους πετρολογικούς σχηματισμούς οι οποίοι απαρτίζουν την περιοχή, παρείχαν χρήσιμα συμπεράσματα για την γεωλογική της εξέλιξη καθώς και για το τεκτονικό καθεστώς που λαμβάνει χώρα στην συγκεκριμένη περιοχή.
Έπειτα γίνεται εκτενής αναφορά στην ιστορική εξέλιξη των σεισμικών γεγονότων που έλαβαν χώρα στο Βόρειο Αιγαίο, σε συνδυασμό με μακροσεισμικές αναφορές οι οποίες πηγάζουν από μαρτυρίες – καταγραφές της εκάστοτε περιόδου. Τα εξαγόμενα δεδομένα κατηγοριοποιήθηκαν και μέσω ειδικής επεξεργασίας-χρήσης λογισμικού ArcMap 10.6 αποτυπώθηκαν σε χάρτες κατανομής σεισμικότητας και μηχανισμών γένεσης. Στον κάθε έναν από τους παραπάνω χάρτες απεικονίζονται ομαδοποιημένα τα σεισμικά γεγονότα, με βάση συγκεκριμένες παραμέτρους (βάθος, μέγεθος κ.α.) έτσι ώστε να επιτευχθεί η καλύτερη δυνατή αξιολόγηση τους.
Τέλος κατά την παρούσα διπλωματική οδηγηθήκαμε σε σημαντικά συμπεράσματα σχετικά με την εκδήλωση των σεισμικών γεγονότων και αναλύσαμε διεξοδικά τις σεισμικές παραμέτρους οι οποίες έχουν σημαντικό ρόλο στην ανάλυση της σεισμικής δραστηριότητας της περιοχής.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Θετικές Επιστήμες
Λέξεις-κλειδιά:
σεισμός, Βόρειο Αιγαίο, γεωλογία, τεκτονική
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
155
Αριθμός σελίδων:
67
Αρχείο:
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.

ΣΕΙΣΜΙΚΗ ΔΡΑΣΗ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΟΥ ΒΟΡΕΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ.pdf
3 MB
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο. H πρόσβαση επιτρέπεται μόνο εντός του δικτύου του ΕΚΠΑ.