Τεχνικές εκτίμησης νυχτερινής αρτηριακής πίεσης σε παιδιά και εφήβους και ασυμπτωματική βλάβη οργάνων στόχων

Διδακτορική Διατριβή uoadl:2959118 122 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Τμήμα Ιατρικής
Βιβλιοθήκη Επιστημών Υγείας
Ημερομηνία κατάθεσης:
2021-08-23
Έτος εκπόνησης:
2021
Συγγραφέας:
Σταμπολλίου Εμελίνα
Στοιχεία επταμελούς επιτροπής:
Γεώργιος Στεργίου, Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Λουκιανός Ραλλίδης, , Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Κυριακή Καραβανάκη, Καθηγήτρια, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Κωνσταντίνος Μακρυλάκης, Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Ευστάθιος Μανιός, Αναπληρωτής Καθηγητής, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Αλεξάνδρα Σολδάτου, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Βάια Λαμπαδιάρη, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Τεχνικές εκτίμησης νυχτερινής αρτηριακής πίεσης σε παιδιά και εφήβους και ασυμπτωματική βλάβη οργάνων στόχων
Γλώσσες διατριβής:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Τεχνικές εκτίμησης νυχτερινής αρτηριακής πίεσης σε παιδιά και εφήβους και ασυμπτωματική βλάβη οργάνων στόχων
Περίληψη:
Εισαγωγή: Η αρτηριακή πίεση (ΑΠ) κατά το νυχτερινό ύπνο φαίνεται να αποτελεί έναν πολύ σημαντικό παράγοντα όσον αφορά την πρόγνωση του καρδιαγγειακού κινδύνου και η εκτίμησή της θεωρείται μοναδικό πλεονέκτημα της 24ωρης καταγραφής ΑΠ. Τα τελευταία χρόνια αναπτύχθηκαν νέες, καινοτόμες συσκευές για το σπίτι που επιτρέπουν αυτόματες νυχτερινές μετρήσεις ΑΠ κατά τη διάρκεια του ύπνου. Μελέτες σε ενήλικες έδειξαν ότι συγκριτικά με την 24ωρη καταγραφή παρέχουν παρόμοιες τιμές νυχτερινής ΑΠ, με καλή συμφωνία στη διάγνωση της νυχτερινής υπέρτασης και παρόμοια συσχέτιση με δείκτες ασυμπτωματικής βλάβης οργάνων στόχων. Στα παιδιά τα δεδομένα για τη συσχέτιση της νυχτερινής ΑΠ με την ασυμπτωματική βλάβη οργάνων στόχων είναι περιορισμένα και οι σχετικές μελέτες έχουν πραγματοποιηθεί μόνο με τη χρήση 24ωρης καταγραφής ΑΠ.

Σκοπός: Σκοπός της παρούσας μελέτης ήταν να διερευνήσει την κλινική χρησιμότητα της νυχτερινής ΑΠ αξιολογούμενης με νέα πιεσόμετρα μέτρησης ΑΠ στο σπίτι σε παιδιά και εφήβους συγκριτικά με την 24ωρη καταγραφή ΑΠ όσον αφορά τις τιμές της ΑΠ και τη σχέση τους με δείκτες ασυμπτωματικής βλάβης οργάνων στόχων καθώς και την αποδοχή από τους χρήστες.

Μέθοδος: Υγιή παιδιά και έφηβοι (ηλικίας 6-18 ετών) που παραπεμφθήκαν για αξιολόγηση αυξημένης ΑΠ υπεβλήθηκαν σε: α) μετρήσεις ΑΠ στο ιατρείο (2-3 επισκέψεις, τριπλές μετρήσεις, υδραργυρικό σφυγμομανόμετρο), β) 24ωρη καταγραφή ΑΠ (ταλαντωσιμετρική συσκευή Microlife WatchBP O3) και γ) μετρήσεις ΑΠ στο σπίτι με αυτόματη ταλαντωσιμετρική συσκευή κατά τη διάρκεια της ημέρας (7 μέρες, διπλές μετρήσεις πρωί και απόγευμα) και της νύχτας (αυτόματες μετρήσεις κατά τη διάρκεια του ύπνου για 3 νύχτες με 3 αυτόματες ωριαίες μετρήσεις/νύχτα) (Microlife WatchBP Home N). Η ασυμπτωματική βλάβη οργάνων στόχων αξιολογήθηκε με (α) υπερηχογραφικό υπολογισμό δείκτη μάζας αριστερής κοιλίας της καρδιάς, (β) υπερηχογραφικό έλεγχο πάχους έσω-μέσου χιτώνα των καρωτίδων και του (γ) δείκτη καρωτιδικής διατασιμότητας και (δ) μέτρηση της αρτηριακής σκληρίας με την καρωτιδο-μηριαία ταχύτητα σφυγμικού κύματος. Τέλος, συμπληρώθηκε από τους συμμετέχοντες ερωτηματολόγιο αξιολόγησης των προτιμήσεών τους για τις μετρήσεις ΑΠ στο σπίτι και την 24ωρη καταγραφή ΑΠ .

Αποτελέσματα: Αναλύθηκαν συνολικά δεδομένα από 91 άτομα (ηλικία 13.3±2.8 έτη, 54 αγόρια, 17 με αυξημένη ΑΠ στην 24ωρη καταγραφή). Ανευρέθηκε σημαντική συσχέτιση ανάμεσα στην ΑΠ κατά την ημέρα στην 24ωρη καταγραφή και στις μετρήσεις στο σπίτι (r=0.81/0.77, συστολική/διαστολική) καθώς και μεταξύ των μετρήσεων νυχτερινής ΑΠ, αντίστοιχα (r=0.78/0.60, συστολική/διαστολική) (όλα τα p<0.05). Η ΑΠ κατά τη διάρκεια της ημέρας στο σπίτι ήταν λίγο χαμηλότερη από την αντίστοιχη στην 24ωρη καταγραφή (διαφορά -2.0±6.5/-0.9±5.1 mmHg, συστολική/διαστολική, p<0.01/NS), ενώ οι νυχτερινές μετρήσεις ΑΠ στο σπίτι ήταν λίγο υψηλότερες από την 24ωρη καταγραφή (2.6±7.2/2.2±6.1 mmHg, p<0.01 και για τα δύο). Η νυχτερινή συστολική ΑΠ στην 24ωρη καταγραφή και στο σπίτι παρουσίασε σημαντική συσχέτιση με όλους τους δείκτες ασυμπτωματικής βλάβης οργάνων στόχων (δείκτης μάζας αριστερής κοιλίας: r=0.37 και 0.29 αντίστοιχα, πάχος έσω-μέσου χιτώνα καρωτίδων: 0.45 και 0.47, δείκτης καρωτιδικής διατασιμότητας: -0.22 και -0.20, ταχύτητα σφυγμικού κύματος: 0.47 και 0.53, p=NS για όλες τις συγκρίσεις). Η συμφωνία μεταξύ της νυχτερινής ΑΠ στο σπίτι και στην 24ωρη καταγραφή ως προς τη διάγνωση ατόμων με νυχτερινή υπέρταση (≥95η εκατοστιαία θέση για τη νυχτερινή ΑΠ στην 24ωρη καταγραφή) ήταν 82% (kappa 0.49, p<0.01) και ως προς τη διάγνωση των non-dippers 57% (kappa 0.19, p=0.03). Τέλος, 75% των συμμετεχόντων δήλωσε προτίμηση για τις μετρήσεις στο σπίτι έναντι 25% που δήλωσαν ότι προτιμούν την 24ωρη καταγραφή ΑΠ.

Συμπεράσματα: Τα αποτελέσματα αυτά δείχνουν ότι στα παιδιά και τους εφήβους οι μετρήσεις της νυχτερινής ΑΠ με τη βοήθεια ενός νέου, χαμηλού κόστους πιεσομέτρου για ατομική χρήση στο σπίτι (α) είναι εφικτές, (β) προτιμώνται από τους συμμετέχοντες και (γ) συγκριτικά με την 24ωρη καταγραφή ΑΠ αποδίδουν παρόμοιες τιμές ΑΠ καθώς και (δ) παρόμοιες συσχετίσεις με τους δείκτες ασυμπτωματικής βλάβης οργάνων στόχων. Επιπλέον, (ε) υπάρχει σημαντική συμφωνία ανάμεσα στις δύο μεθόδους ως προς τη διάγνωση της νυχτερινής υπέρτασης.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Επιστήμες Υγείας
Λέξεις-κλειδιά:
Έφηβοι, Αρτηριακή πίεση, Αρτηριακή υπέρταση, Μετρήσεις αρτηριακής πίεσης στο σπίτι, Ύπνος
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Όχι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
200
Αριθμός σελίδων:
120
STAMBOLLIU EMELINA PHD.pdf (3 MB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο