Ο ρόλος της υπερθερμίας στη νεοπλασματική νόσο του μαστού

Διπλωματική Εργασία uoadl:2959978 84 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Χειρουργική Νοσηλευτική
Βιβλιοθήκη Επιστημών Υγείας
Ημερομηνία κατάθεσης:
2021-09-08
Έτος εκπόνησης:
2021
Συγγραφέας:
Κοντογιάννη Χρυσούλα
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Θεοδοσοπούλου Ελένη, Καθηγήτρια, Τμήμα Νοσηλευτικής, ΕΚΠΑ
Τσουμάκας Κωνσταντίνος, Καθηγητής, Τμήμα Νοσηλευτικής, ΕΚΠΑ
Μαριόλης-Σαψάκος Θεόδωρος, Αναπληρωτής, Τμήμα Νοσηλευτικής, ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Ο ρόλος της υπερθερμίας στη νεοπλασματική νόσο του μαστού
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Ο ρόλος της υπερθερμίας στη νεοπλασματική νόσο του μαστού
Περίληψη:
ΕΙΣΑΓΩΓΗ: Η νεοπλασματική νόσος του μαστού αποτελεί τον πιο συχνό καρκίνο που απαντάται στο γυναικείο πληθυσμό. Η βασική αντιμετώπιση του περιλαμβάνει τη χειρουργική εκτομή, την ακτινοθεραπεία και τη χημειοθεραπεία. Τα τελευταία χρόνια έχει προστεθεί μία νέα μέθοδος, αυτή της υπερθερμίας (ΥΘ), της θέρμανσης δηλαδή των όγκων στους 40-45οC. Η ΥΘ είναι γνωστό ότι προκαλεί ακτινο- και χημειο- ευαισθητοποίηση των όγκων.
ΣΚΟΠΟΣ: Η διερεύνηση του ρόλου της ΥΘ σε ασθενείς με καρκίνο του μαστού, η μελέτη και καταγραφή των παραγόντων που συμβάλλουν στην πιο αποδοτική εφαρμογή της για καλύτερη κλινική έκβαση του όγκου και η διερεύνηση πιθανών επιπτώσεων.
ΜΕΘΟΔΟΣ: Πραγματοποιήθηκε βιβλιογραφική ανασκόπηση στις βάσεις δεδομένων: PubMed, Cochrane Library, Ingenta Connect, CINAHL και Scopus χρησιμοποιώντας συναφείς όρους ως λέξεις-κλειδιά, για τα έτη 2009-2020.
ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ: Συνολικά περιλαμβάνονται 24 άρθρα. Από την ανάλυση των επιμέρους μελετών προκύπτει αύξηση των ποσοστών κλινικής απόκρισης και τοπικού ελέγχου του όγκου, μεγαλύτερη διάρκεια του τοπικού ελέγχου και της συνολικής επιβίωσης και εμφάνιση θερμικής τοξικότητας.
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ: Ο συνδυασμός εφαρμογής ΥΘ με τις βασικές θεραπευτικές αγωγές επιφέρει καλύτερα κλινικά αποτελέσματα στους ασθενείς με νεοπλασματκή νόσο του μαστού. Συγχρόνως, προκύπτει ότι η θερμοκρασία και η θερμική δόση που εφαρμόζονται κατά τη θεραπεία, επηρεάζουν σημαντικά την κλινική έκβαση, τον τοπικό έλεγχο, τη συνολική επιβίωση και την τοξικότητα λόγω ΥΘ. Ωστόσο, οι σημαντικοί περιορισμοί δεν επιτρέπουν την εξαγωγή ασφαλών συμπερασμάτων και απαιτούνται περαιτέρω μελέτες στο μέλλον.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Επιστήμες Υγείας
Λέξεις-κλειδιά:
Νεοπλασματική νόσος μαστού, Καρκίνος μαστού, Υπερθερμία, Πυρετός
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Όχι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
85
Αριθμός σελίδων:
101
ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΚΟΝΤΟΓΙΑΝΝΗ ΧΡΥΣΟΥΛΑ.pdf (911 KB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο