Μονάδα:
Κατεύθυνση Κλασική ΑρχαιολογίαΒιβλιοθήκη Φιλοσοφικής Σχολής
Ημερομηνία κατάθεσης:
2021-09-01
Συγγραφέας:
Σπυροπούλου Ειρήνη-Χρυσοβαλάντου
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Χρύσανθος Κανελλόπουλος, Αναπληρωτής Καθηγητής Κλασικής Αρχαιολογίας ΕΚΠΑ, επιβλέπων
καθηγητής
Στυλιανός Κατάκης, Επίκουρος Καθηγητής Κλασικής Αρχαιολογίας ΕΚΠΑ
Jean-Charles Moretti, Διευθυντής Ινστιτούτου Έρευνας για την Αρχαία Αρχιτεκτονική του CNRS
Πρωτότυπος Τίτλος:
Η αρχιτεκτονική του ναού της Άνω Μέλπειας: συμβολή στη μελέτη της αρκαδικής ναοδομίας
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Η αρχιτεκτονική του ναού της Άνω Μέλπειας: συμβολή στη μελέτη της αρκαδικής ναοδομίας
Περίληψη:
Η ανασκαφική έρευνα, η οποία διεξήχθη στη θέση Πετρούλα, βορείως του σημερινού οικισμού της μεσσηνιακής Άνω Μέλπειας, αποκάλυψε τα λείψανα περίπτερου ναού, ενώ από την κατεδάφιση του σύγχρονου ναΐσκου, που είχε οικοδομηθεί στην ανατολική πλευρά του ναού, προέκυψαν μέλη ανωδομής δωρικού προστώου. Στόχος της παρούσας εργασίας είναι η μελέτη της αρχιτεκτονικής και της οικοδομικής του ναού στην Άνω Μέλπεια. Ταυτόχρονα παρουσιάζονται τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του δωρικού ρυθμού των διάσπαρτων μελών και επιχειρείται ο προσδιορισμός του αρχιτεκτονικού τύπου του κτηρίου, από το οποίο προέρχονται.
Στο πρώτο κεφάλαιο καθορίζονται τα χαρακτηριστικά και οι αξιοσημείωτες ιδιομορφίες των αρκαδικών περιπτέρων ναών προκειμένου να τεθεί ένα πλαίσιο εντός του οποίου θα εξετασθεί η αρχιτεκτονική του ναού της Άνω Μέλπειας. Στο δεύτερο κεφάλαιο πραγματοποιείται ανάλυση της αρχιτεκτονικής και της οικοδομικής του ναού στην Άνω Μέλπεια και επιχειρείται αποκατάσταση στην ευθυντηρία, της στρώσης του στυλοβάτη και των αξονικών αποστάσεων των κιόνων. Στο τρίτο κεφάλαιο, που αποτελεί ουσιαστικά εξέταση των κατακειμένων στο χώρο αρχιτεκτονικών μελών, διερευνώνται τα ιδιαίτερα στοιχεία του δωρικού συστήματος και προσδιορίζονται τα υφολογικά χαρακτηριστικά των διάσπαρτων μελών, ώστε να επιτραπεί η χρονολόγησή τους, αφού αυτά βρέθηκαν εκτός συμφραστικού πλαισίου. Στο τέταρτο κεφάλαιο εφαρμόζεται σχεδιαστικά ο θριγκός στις όψεις του ναού, εξετάζονται τα ζητήματα που προκύπτουν από τον συνδυασμό αυτόν και εκπονούνται οι σχετικές όψεις.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Αρχαιολογία
Λέξεις-κλειδιά:
αρχαία ελληνική αρχιτεκτονική, αρχαίος ναός, Άνω Μέλπεια Μεσσηνίας, δωρικός ρυθμός, περίπτεροι ναοί, ναοί αρκαδικού τύπου, στοά, αρχαϊκή περίοδος, ελληνιστική περίοδος
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
2
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
105