Οι προϊστορικές λιθοτεχνίες και η κατοίκηση στο υψίπεδο της Ντούλκας, Μέσος Καλαμάς, Θεσπρωτία

Διπλωματική Εργασία uoadl:2960485 243 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Προϊστορική Αρχαιολογία
Βιβλιοθήκη Φιλοσοφικής Σχολής
Ημερομηνία κατάθεσης:
2021-09-10
Έτος εκπόνησης:
2021
Συγγραφέας:
Οικονομόπουλος Παναγιώτης
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Γεωργία Κουρτέση-Φιλιππάκη, Ομότιμη Καθηγήτρια Προϊστορικής Αρχαιολογίας, Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Γεώργιος Βαβουρανάκης, Αναπληρωτής Καθηγητής Προϊστορικής Αρχαιολογίας, Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Παναγιώτης Πομώνης, Αναπληρωτής Καθηγητής στον τομέα Ορυκτολογίας και Πετρολογίας, Τμήμα Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών.
Πρωτότυπος Τίτλος:
Οι προϊστορικές λιθοτεχνίες και η κατοίκηση στο υψίπεδο της Ντούλκας, Μέσος Καλαμάς, Θεσπρωτία
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Οι προϊστορικές λιθοτεχνίες και η κατοίκηση στο υψίπεδο της Ντούλκας, Μέσος Καλαμάς, Θεσπρωτία
Περίληψη:
Στόχος της εργασίας αποτέλεσε η μελέτη των λιθοτεχνιών του λαξευμένου λίθου που περισυλλέχθηκαν στο υψίπεδο του ορεινού όγκου της Ντούλκας στο πλαίσιο του προγράμματος "Αρχαιολογική Έρευνα Επιφανείας στην λεκάνη του Μέσου Καλαμά Θεσπρωτίας" (2011-2015). Στην εργασία παρουσιάστηκε το γεωγραφικό και γεωλογικό πλαίσιο της Θεσπρωτίας και της Ντούλκας ειδικότερα, πραγματοποιήθηκε αναφορά στην προηγούμενη αρχαιολογική έρευνα στην περιοχή, και εκφράστηκε η προβληματική και η μεθοδολογία της μελέτης της λιθοτεχνίας στην θέση. Ακόμα, παρουσιάστηκαν οι πρώτες ύλες που χρησιμοποιήθηκαν για την παραγωγή εργαλείων, οι οποίες ομαδοποιήθηκαν στην βάση μακροσκοπικών παρατηρήσεων με δείγματα τα οποία είχαν συλλεχθεί στο γεωλογικό περιβάλλον της Ντούλκας και έχουν μελετηθεί μικροσκοπικά στο παρελθόν. Επιπροσθέτως, πραγματοποιήθηκε η περιγραφή των εγχειρηματικών αλυσίδων, η ανάλυση των τύπων των εργαλείων και η συζήτηση των αποτελεσμάτων, όπως και η σύγκριση με άλλες γνωστές θέσεις της Θεσπρωτίας και του ευρύτερου βορειοελλαδικού χώρου. Εκτιμήθηκε ο χαρακτήρας της θέσης και ο ρόλος της στην γενικότερη διακίνηση πρώτων υλών, τεχνικών και αγαθών στην περιοχή, καθώς και η συνεισφορά της στην γνώση μας για την προϊστορική κατοίκηση στην βορειοδυτική Ελλάδα.
Η μελέτη της λιθοτεχνίας της Ντούλκας κατέδειξε την διαχρονική παρουσία του προϊστορικού ανθρώπου στο υψίπεδο, η οποία ανάγεται στην Κατώτερη Παλαιολιθική, συνεχίζεται πυκνότερη στην Μέση, αλλά και την Ανώτερη Παλαιολιθική φτάνοντας έως και το Ολόκαινο. Επίσης, διεύρυνε τις προοπτικές της αρχαιολογικής έρευνας στη Θεσπρωτία δίνοντας μια νέα διάσταση στον χώρο επικράτειας του ανθρώπου του Νεάντερταλ, συνδέοντας την δράση του και με θέσεις με υψόμετρο της τάξεως των 500 μέτρων. Τέλος, η παρουσία υλικών στην Ντούλκα όπως των σοκολατί κονδύλων της Δράμεσης και η χρήση τους από τον Σύγχρονο Ανατομικά άνθρωπο αντανακλούν επιλογές, επαφές και κυκλοφορία ομάδων στο πλαίσιο διακίνησης της πρώτης ύλης στην ευρύτερη περιοχή, κάτι που οι μελλοντικές μελέτες χρονολογημένων συνόλων θα μας επιτρέψουν να προσδιορίσουμε.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Αρχαιολογία
Λέξεις-κλειδιά:
Προϊστορικές λιθοτεχνίες, Ντούλκα, υψίπεδο, τεχνολογία, πρώτες ύλες
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
72
Αριθμός σελίδων:
169
Αρχείο:
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο έως 2024-09-16.

Διπλωματική εργασία Παναγιώτη Οικονομόπουλου.pdf
8 MB
Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο αρχείο έως 2024-09-16.