Το περιοδικό του Ε.Ι.Ρ. ''Ραδιοπρόγραμμα'' (1939-1955)

Διπλωματική Εργασία uoadl:2963501 178 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Νεότερη και Σύγχρονη Ελληνική Ιστορία: ελληνοβενετικός, οθωμανικός, νεότερος ελληνικός κόσμος
Βιβλιοθήκη Φιλοσοφικής Σχολής
Ημερομηνία κατάθεσης:
2021-11-07
Έτος εκπόνησης:
2021
Συγγραφέας:
Αγραβαράς Δαμιανός
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Βαγγέλης Καραμανωλάκης, Αναπληρωτής Καθηγητής Νεότερης Ελληνικής Ιστορίας, Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας, Φιλοσοφική Σχολή Ε.Κ.Π.Α.
Λαμπροπούλου Δήμητρα, Επίκουρη Καθηγήτρια Νεότερης Ελληνικής Ιστορίας, Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας, Φιλοσοφική Σχολή, Ε.Κ.Π.Α.
Πλουμίδης Σπυρίδων, Αναπληρωτής Καθηγητής Νεότερης Ελληνικής Ιστορίας, Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας, Φιλοσοφική Σχολή Ε.Κ.ΠΑ.
Πρωτότυπος Τίτλος:
Το περιοδικό του Ε.Ι.Ρ. ''Ραδιοπρόγραμμα'' (1939-1955)
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Το περιοδικό του Ε.Ι.Ρ. ''Ραδιοπρόγραμμα'' (1939-1955)
Περίληψη:
Η παρούσα διπλωματική εργασία παρακολουθεί τη δημιουργία και την εξέλιξη της του περιοδικού του Εθνικού Ιδρύματος Ραδιοφωνίας Εβδομαδιαίον Πρόγραμμα και στην συνέχεια Ραδιοπρόγραμμα, από την πρώτη κυκλοφορία του το 1939 έως και την αλλαγή της φυσιογνωμίας του το 1955. Το συγκεκριμένο έντυπο αποτέλεσε το βασικό μέσο διαφήμισης του προγράμματος της κρατικής ραδιοφωνίας της Ελλάδας κατά πρώτα χρόνια λειτουργίας της και γρήγορα έλαβε χαρακτηριστικά περιοδικού ποικίλης ύλης, ευελπιστώντας να αποτελέσει ανάγνωσμα για όλα τα μέλη μιας οικογένειας. Για την συγγραφή της εργασίας έγινε αναλυτική τεκμηρίωση των περιεχομένων του περιοδικού στο Αρχείο της ΕΡΤ με στόχο την σκιαγράφηση της ιστορίας και της φυσιογνωμίας της κρατικής ραδιοφωνίας έως τα μέσα της δεκαετίας του 1950. Στο πρώτο κεφάλαιο, με τη βοήθεια της υπάρχουσας βιβλιογραφίας, γίνεται μία σύντομη αναδρομή στην ίδρυση και την εξέλιξη της κρατικής ραδιοφωνίας στην Ελλάδα για να γίνει ευδιάκριτη η διαμόρφωση του κρατικού ιδρύματος ραδιοφωνικών εκπομπών. Στο δεύτερο κεφάλαιο παρουσιάζεται το αντίστοιχο έντυπο του κρατικού φορέα της Μεγάλης Βρετανίας, το Radio Times το οποίο αποτέλεσε παράδειγμα προς μίμηση της ελληνικής έκδοσης. Το τρίτο κεφάλαιο είναι χωρισμένο σε τέσσερα υποκεφάλαια, κάθε ένα από τα οποία αφιερώνεται στις αντίστοιχες υποπεριόδους κυκλοφορίας του Ραδιοπρογράμματος. Σε αυτά τα υποκεφάλαια παρουσιάζονται λεπτομερώς η εμφάνιση, η ύλη, τα περιεχόμενα (άρθρα, φωτογραφίες, διαφημίσεις) του εντύπου από το 1939 έως το 1955. Τέλος στο τέταρτο κεφάλαιο εξετάζεται ο τρόπος προβολής της επίσημης κρατικής ρητορικής αναφορικά με τις πολιτικές και κοινωνικές εξελίξεις των δεκαετιών του 1940 και 1950 μέσα από τις σελίδες του Ραδιοπρογράμματος. Ειδικότερα, εξετάζονται σε δύο υποκεφάλαια ο τρόπος προβολής της δικτατορίας του Ιωάννη Μεταξά κατά τα δύο τελευταία έτη της, το ζήτημα του «παιδομαζώματος» και του «παιδοφυλάγματος» που απασχόλησε την ελληνική κοινή γνώμη κατά τη διάρκεια του Εμφυλίου πολέμου και προβλήθηκε έντονα μέσα από τις σελίδες ενός ραδιοφωνικού εντύπου ποικίλης ύλης όπως το Ραδιοπρόγραμμα.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Ιστορία
Λέξεις-κλειδιά:
Ραδιόφωνο, Ιστορία της κρατικής ραδιοφωνίας, έντυπο, περιοδικό, Εθνικό Ίδρυμα Ραδιοφωνίας, Δικτατορία Μεταξά
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
73
Αριθμός σελίδων:
100
Δαμιανός Αγραβαράς- Διπλωματική Εργασία Π.Μ.Σ..pdf (2 MB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο