Επιστρατεύοντας την Ψηφιακή Αφήγηση στην παραγωγή γραπτού αφηγηματικού λόγου στο πλαίσιο του μαθήματος της Νεοελληνικής Λογοτεχνίας στο Γυμνάσιο

Διπλωματική Εργασία uoadl:2963554 134 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Κατεύθυνση Σύγχρονες Τεχνολογίες στην Εκπαίδευση
Βιβλιοθήκη Φιλοσοφικής Σχολής
Ημερομηνία κατάθεσης:
2021-11-08
Έτος εκπόνησης:
2021
Συγγραφέας:
Νικολακοπούλου Πανωραία
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Κυπαρισσία Παπανικολάου, Καθηγήτρια Α.Σ.ΠΑΙ.Τ.Ε
Ζαχαρούλα Σμυρναίου, Επίκουρη Καθηγήτρια, Τμήμα Φιλοσοφίας, Παιδαγωγικής, Ψυχολογίας, Φιλοσοφική Σχολή, ΕΚΠΑ
Αικατερίνη Μακρή, Διδάκτορας, ΕΚΠΑ
Πρωτότυπος Τίτλος:
Επιστρατεύοντας την Ψηφιακή Αφήγηση στην παραγωγή γραπτού αφηγηματικού λόγου στο πλαίσιο του μαθήματος της Νεοελληνικής Λογοτεχνίας στο Γυμνάσιο
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Αγγλικά
Γαλλική
Γερμανικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Επιστρατεύοντας την Ψηφιακή Αφήγηση στην παραγωγή γραπτού αφηγηματικού λόγου στο πλαίσιο του μαθήματος της Νεοελληνικής Λογοτεχνίας στο Γυμνάσιο
Περίληψη:
Σκοπός της παρούσας έρευνας είναι να μελετήσει τα αποτελέσματα που προκύπτουν από τη χρήση της Ψηφιακής Αφήγησης στο μάθημα της Νεοελληνικής Λογοτεχνίας στην τάξη της Α’ Γυμνασίου. Ειδικότερα, η έρευνα εστιάζει στον ρόλο της ομαδοσυνεργατικής Ψηφιακής Αφήγησης στην ενίσχυση των κινήτρων για μάθηση, στις εντυπώσεις των μαθητών/-τριών σχετικά με την ψηφιακή αφήγηση, καθώς και στον αντίκτυπο της παραπάνω μεθόδου στην παραγωγή γραπτού αφηγηματικού λόγου από τους/τις μαθητές/-τριες.

Με τον όρο κίνητρα μάθησης, εννοούμε την κινητοποίηση που ενεργοποιεί τους/τις μαθητές/τριες να εμπλακούν ενεργά στη μαθησιακή διαδικασία. Η κινητοποίηση αυτή υφίσταται, όταν οι μαθητές/τριες ενασχολούνται με δραστηριότητες που ταιριάζουν στις εμπειρίες και τα ενδιαφέροντα τους, κεντρίζουν το ενδιαφέρον και την προσοχή τους και επιδεικνύουν τη σημασία και την αξία του μαθησιακού περιεχομένου, ενώ η επιτυχής ολοκλήρωση τους, τους αποφέρει αυτοπεποίθηση. Με τα κλειστού τύπου ερωτηματολόγια που συμπληρώθηκαν από τους/τις μαθητές/-τριες πριν και μετά τη διδακτική παρέμβαση, ελέγχθηκε η επίδραση της δραστηριότητας της ψηφιακής αφήγησης σε δύο συστατικά των κινήτρων μάθησης, την «Αξία του έργου» και την «Αυτο-αποτελεσματικότητα».

Με την ποιοτική μέθοδο της θεματικής ανάλυσης προσπελάστηκαν οι εντυπώσεις των μαθητών/τριών που αντλήθηκαν από τα ερωτηματολόγια που απάντησαν οι μαθητές/-τριες, μετά τη διδακτική παρέμβαση. Ενώ προέκυψαν τρεις θεματικές κατηγορίες από τις απαντήσεις τους: «Ενασχόληση με το Storybird», «Storybird & συνεργασία» και «Storybird & παραγωγή γραπτού λόγου».

Η ποιότητα του γραπτού αφηγηματικού λόγου των ψηφιακών ιστοριών των μαθητών/-τριών αξιολογήθηκε με βάση τη διαβαθμισμένη ρουμπρίκα που προτείνει το Υπουργείο Παιδείας για την αξιολόγηση του γραπτού αφηγηματικού λόγου και αποτιμά ξεχωριστά την επίδοση στα τρία επιμέρους συστατικά στοιχεία μιας αφήγησης, το περιεχόμενό της, τη δομή και την οργάνωσή της και το ύφος και τη χρήση της γλώσσας.

Στην έρευνα δράσης, που πραγματοποιήθηκε διά ζώσης, μέσα στη σχολική τάξη και διήρκεσε έξη διδακτικές ώρες, συμμετείχαν 23 άτομα, οι μαθητές και οι μαθήτριες ενός τμήματος της Α’ Γυμνασίου, οι οποίοι δημιούργησαν ψηφιακά παραμύθια με το διαδικτυακό εργαλείο ψηφιακής αφήγησης “storybird”. Από την ανάλυση των ποσοτικών και ποιοτικών δεδομένων που συλλέχθηκαν από τη συμπλήρωση ερωτηματολογίων πριν και μετά την παρέμβαση και τις ψηφιακές ιστορίες των συμμετεχόντων, παρατηρήθηκε ενίσχυση των κινήτρων μάθησης, διατυπώθηκαν θετικές εντυπώσεις και παρήχθησαν αξιόλογες ψηφιακές ιστορίες. Συμπερασματικά, τα συνολικά αποτελέσματα της παρούσας έρευνας, καταδεικνύουν ότι η ψηφιακή αφήγηση μπορεί να αποβεί μια χρήσιμη και αποτελεσματική διδακτική μέθοδος.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Τεχνολογία – Πληροφορική
Λέξεις-κλειδιά:
ομαδοσυνεργατική ψηφιακή αφήγηση, “storybird”, έρευνα δράσης, Νεοελληνική Λογοτεχνία Α΄ Γυμνασίου, κίνητρα μάθησης, εντυπώσεις μαθητών, γραπτός αφηγηματικός λόγος.
Ευρετήριο:
Ναι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
2
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
186
Αριθμός σελίδων:
174
ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΡΕΑ ΝΙΚΟΛΑΚΟΠΟΥΛΟΥ ΨΗΦΙΑΚΗ ΑΦΗΓΗΣΗ ΣΤΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ 8.11.pdf (2 MB) Άνοιγμα σε νέο παράθυρο