Εκτίμηση κατολισθητικού κινδύνου στις Λεκάνες Μεσσαπίου και Πολιτικών της Κεντρικής Εύβοιας.

Πτυχιακή Εργασία uoadl:2963922 55 Αναγνώσεις

Μονάδα:
Τμήμα Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος
Βιβλιοθήκη Σχολής Θετικών Επιστημών
Ημερομηνία κατάθεσης:
2021-10-27
Έτος εκπόνησης:
2021
Συγγραφέας:
Αντωνίου Ελευθέριος
Στοιχεία επιβλεπόντων καθηγητών:
Μαρία Σταυροπούλου, Καθηγήτρια, Τμήμα Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος, Σχολή Θετικών Επιστημών.
Βαρβάρα Αντωνίου, Εργαστηριακό Διδακτικό Προσωπικό (Ε.ΔΙ.Π.), Τμήμα Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος, Σχολή Θετικών Επιστημών.
Πρωτότυπος Τίτλος:
Εκτίμηση κατολισθητικού κινδύνου στις Λεκάνες Μεσσαπίου και Πολιτικών της Κεντρικής Εύβοιας.
Γλώσσες εργασίας:
Ελληνικά
Μεταφρασμένος τίτλος:
Εκτίμηση κατολισθητικού κινδύνου στις Λεκάνες Μεσσαπίου και Πολιτικών της Κεντρικής Εύβοιας.
Περίληψη:
Στόχο της παρούσας διπλωματικής εργασίας, αποτελεί η μελέτη των κατολισθητικών κινδύνων στην περιοχή της Εύβοιας και πιο συγκεκριμένα στις Λεκάνες Μεσσάπιου και Πολιτικά. Σε πρώτη φάση θα αναπτυχθούν γενικές έννοιες και ορισμοί που έχουν να κάνουν τόσο με τις φυσικές καταστροφές, όσο και με τους φυσικούς κινδύνους. Παρουσιάζονται τα βασικά χαρακτηριστικά των κατολισθήσεων και οι διάφορες μορφές με την αντίστοιχη ταξινόμησή τους, πως δημιουργούνται και πως εν τέλει πλήττουν μια περιοχή. Η μεθοδολογία που ακολουθείται για να μπορέσουν να αναδειχθούν οι περιοχές εκείνες που δυνητικά μπορούν να εκδηλωθούν κατολισθητικά φαινόμενα, ξεκινάει με την συλλογή πληροφοριών. Τα δεδομένα που λαμβάνονται υπόψη αφορούν: μορφολογική κλίση πρανών, λιθολογία, χρήσεις γης, ρήγματα, οδικό δίκτυο, υδρογραφικό δίκτυο, ετήσιες βροχοπτώσεις, βάθος εδάφους, καμπυλότητα και προσανατολισμό πρανών. Η επεξεργασία των παραπάνω δεδομένων ως προς την κίνδυνο εκδήλωσης κατολισθητικών φαινομένων αποτυπώνεται στους αντίστοιχους χάρτες για την υπό μελέτη περιοχή. Οι θεματικοί, αυτοί, χάρτες κατασκευάστηκαν με τη χρήση του λογισμικού ArcGIS (ArcMap 10.8.1) της εταιρίας ESRI. Ως τελικό προϊόν (συνθετικό χάρτης) αποτελεί η συνεκτίμηση όλων των παραγόντων με στόχο την ανάδειξη των πιο επικίνδυνων περιοχών. Μέσω της δημιουργίας ενός χάρτη, που περιλαμβάνει τη σύνθεση των δεδομένων όλων των επιμέρους χαρτών, αναδεικνύονται οι πιθανές περιοχές όπου θα μπορούσαν να εκδηλωθούν κατολισθήσεις. Στον χάρτη αυτό αποτυπώνονται και κατολισθητικά φαινόμενα που καταγράφηκαν στο παρελθόν την υπό μελέτη περιοχή, επιβεβαιώνοντας έτσι την ακρίβεια της επεξεργασίας που πραγματοποιήθηκε. Τέλος, παρατίθενται πιθανά μέτρα προστασίας και σταθεροποίησης των πρανών μέσω έργων υποδομής προς αποφυγή των κατολισθήσεων, βασιζόμενοι πάντα στο γεγονός ότι η λήψη μέτρων αλληλοεξαρτάται με τις αρχές της βιώσιμης ανάπτυξης και έχει πρωταρχικό στόχο την προστασία του πολίτη και του περιβάλλοντος. Τα μέτρα αυτά, αποσκοπούν στην αποφυγή καταστροφών και ατυχημάτων. Εν κατακλείδι, η μελέτη ολοκληρώνεται με την εξαγωγή συμπερασμάτων που προέκυψαν καθ’ όλη την διαδικασία της επεξεργασίας που πραγματοποιήθηκε.
Κύρια θεματική κατηγορία:
Θετικές Επιστήμες
Λέξεις-κλειδιά:
Λεκάνη Μεσσαπίου, Λεκάνη Πολιτικά, Κεντρική Εύβοια, αστάθεια γεωλογικών σχηματισμών, κατολισθητικά φαινόμενα, κατολισθητικός κίνδυνος, μέτρα προστασίας και σταθεροποίησης.
Ευρετήριο:
Όχι
Αρ. σελίδων ευρετηρίου:
0
Εικονογραφημένη:
Ναι
Αρ. βιβλιογραφικών αναφορών:
33
Αριθμός σελίδων:
64